TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z dyskiem

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Problem z dyskiem

Postprzez J4ras » 24 Cze 2007, 11:55

PostUA:

Witam!!
Zakupiłem niedawno dysk twardy WD800JD na SATA. Podłączyłem go i płyta mi go wykryła prawidłowo, po zainstalowaniu windowsa i reszty programów komputer zawsze po pewnym czasie mi sie zacina i ma 100% wykorzystania procesora oraz sie tnie. Czy jest to wina dysku czy nie i czy muszę zainstalować sterowniki sata bo nie mam zainstalowanych i czy moze to przez nie ????????

Dzieki za odp. z góry :)
J4ras
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 24 Cze 2007, 11:50

Postprzez piotrek234 » 24 Cze 2007, 12:25

PostUA:

podaj temperatury z speedfan

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/testowanie-i-diagnostyka/speedfan/

wtedy możemy rozpoznać co się przegrzewa bo na samo stwierdzenie "komputer się resetuje" można odpowiedzieć że CPU GPU HD0 i cała reszta się przegrzewa (Ale może też zasilacz za słaby być,) itp. etc. ;)
piotrek234
Postujący
Postujący

Dołączenie: 01 Sty 2007, 12:52
Pochwały: 2

Postprzez J4ras » 24 Cze 2007, 13:32

PostUA:

Komputer mi się nie resetuje tylko po jakimś czasie zacina. Wsadziłem mój stary dysk i jest wszystko ok tak więc myślę ze to będzie jednak wina dysku , a co do zasilacza to jest ok. Po prostu myślałem ze wina leży po stronie niezainstalowanych sterowników SATA ale raczej sie mylę :P zaniose go na gwarancję i zobaczymy jak będzie po :D. Dzięki wielkie z góry za pomoc :):)
Pozdro :) a programik fajny:D
J4ras
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez piotrek234 » 24 Cze 2007, 13:40

PostUA:

ale możliwe że nowy dysk potrzebuje więcej watów (a stary już tak dużo nie potrzebuje ;) )
piotrek234
Postujący
Postujący

Postprzez Mac » 24 Cze 2007, 18:43

PostUA:

A więc instalować stery na dzień dobry. Sprawdzić kompa antywiem.

I ludziska nauczcie się że jak zasilacz nie wyrabia to proc nie podskakuje do 100% i się zacina, tylko nagle wam zgaśnie komp i sie zresetuje albo bedziecie mieli fajerwerki....
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez J4ras » 24 Cze 2007, 20:58

PostUA:

Mac komputer był sprawdzany antywirem i nic nie wykryło. Co do zasilacza masz racje ale nie napisałem że to przez zasilacz bo wiedziałem ze to nie przez to :P Jak na razie dam dysk na gwarancje i zobaczymy czy pomoże :D
J4ras
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez piotrek234 » 25 Cze 2007, 08:27

PostUA:

ale wadliwe działanie zasilacza może spowodować niestabilne działanie systemu (zarazem idzie przegrzewanie się PC 'ta. (a jak dysk się przegrzewa to nie spowoduje zawieszenie systemu ?? czytałem gdzieś że tak :roll: )
piotrek234
Postujący
Postujący

Postprzez Mac » 25 Cze 2007, 19:05

PostUA:

Weź idź spać z tymi bujdami....
Jak sprzętowi coś nie pasi to może wadliwie działać i przez to sypie się wingroza. Winda nie ma nic do zasilacza....

Jeśli dysk się przegrzeje to się powinien wyłączyć. A co zrobi winda to zależy czy była na tym dysku czy nie.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez piotrek234 » 26 Cze 2007, 11:31

PostUA:

ja tylko mówię to co przeczytałem ;) i nie będę się kłócił
a i ja nie twierdze że przez zasilacz procesor może mieć 100% tylko że: zacytuję

Od zasilacza zależy nie tylko stabilność działania komputera , ale przede wszystkim bezpieczeństwo kosztownych podzespołów

ale system może się zawieszać dlatego że na dysku jest za duża temperatura (spróbuj podpalić książki i uczyć się z nich (oczywiście to tylko przykład) :roll: :roll: i dobrze mówisz że dysk się wyłącza (a winda była na nim
J4ras napisał(a):po zainstalowaniu windowsa i reszty programów komputer zawsze po pewnym czasie mi sie zacina

ale dobra close topic J4ras zaniesie do serwisu i tyle ;)
piotrek234
Postujący
Postujący

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników