TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z dyskiem

Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Problem z dyskiem

Postprzez Picasso » 11 Cze 2005, 11:09

PostUA:

Witam.

Posiadam dysk dwardy o pojemności 60 GB. Dysk miałem podzielony na 2 partycje (po 30 GB) i miałem wgranego Windowsa 98. Postanowiłem wgrać windowsa Xp, ale kolega mówił żeby nie formatować dysku D. I tak zrobiłem ale niestety wogóle nic nie moge wgrać na ten dysk :( Sformatowałem go (jest pusty ale pokazuje mi że dalej jest zajęte 27GB) i moge na nim zapisywać tylko 3 GB. Następnie usunąłem dysk i utworzyłem nowy ( moge zapisywać 30 GB, ale jak wgram jakąś gre to wyskakuje mi, że system jest z czymś tam opóźniony.)

Jak odzyskać moje 30GB, i żeby nie opóźniało mi systemu????

Mam jeszcze jeden problem.

W katalogu C:/Windows/System32 jest plik autoexec.Nt. Niestety nie wiem czemu usówa mi go z tego katalogu i zapisuje w C:/Windows/repair. Musze go skopiować z katalogu repair i wkleić w System 32 to dopiero zaczną mi autoruny chodzić (ale plik po ponownym uruchomieniu komputera znowu jest w katalogu repair)

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Picasso
Postujący
Postujący

Dołączenie: 31 Maj 2005, 21:16

Postprzez zebra » 18 Cze 2005, 02:06

PostUA:

Chyba najlepszym rozwiązaniem jest ponowna instalacja systemu, tym razem jednak należy sformatować obie partycje, i (C:) i (D:). Obie partycje powinny posiadać ten sam system plików FAT16, FAT32 lub NTFS. Ja osobiście polecam NTFS, zapewniają większą stabilność systemu. Możesz poprowadzić podział partycji w inny sposób niż dotychczas. Jeżeli posiadasz dysk o pojemności 60GB, to podziel go w taki przykładowy sposób: Partycja C: 40 GB, partycja D: 20 GB. Partycja C:, będzie domyślną partycją systemową i to na niej zainstaluj system. Prawdopodobnie wystąpił konflikt systemu, bo zainstalowałeś Windows XP na dysk, który działał pod Windows 98, w tym przypadku partycja D:. Może kolega miał na myśli to, żebyś miał na pececie dwa systemy? No, ale to jest już inna skomplikowana sprawa. Natomiast co do problemu z plikiem autoexec, to powninien zniknąć po ponownej instalacji systemu... Jeżeli żadne z tych kroków nie przyniosą oczekiwanych efektów, proponuję zasięgnąć fachowej porady w serwisie.
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Postprzez Picasso » 18 Cze 2005, 20:10

PostUA:

Witam.

Spróbuje w najbliższym czasie wrzucić nowego windowsa. Zobaczymy jakie będą efekty.

Dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
Picasso
Postujący
Postujący

Postprzez zebra » 18 Cze 2005, 20:45

PostUA:

O.K. Nie ma za co. Jeszcze nie wiadomo, czy pomoże:)
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Picasso » 27 Cze 2005, 15:22

PostUA:

Witam.

Zdenerwowałem się i zawiozłem go do serwisu ( wrzucili Windowsa, poszpyrali coś w dysku) i jest wszystko OK.

Dzięki za chęć pomocy :wink:
Awatar użytkownika
Picasso
Postujący
Postujący

Postprzez deamon » 27 Cze 2005, 15:30

PostUA:

a jest inny sposób na ten plik niż przegrywanie systemu bo też mam ten problem
Jeżeli ci pomoglem to daj mi +
deamon
Postujący
Postujący

Dołączenie: 17 Mar 2005, 16:36

Re: Problem z dyskiem

Postprzez Picasso » 02 Lip 2005, 00:04

PostUA:

W katalogu C:/Windows/System32 jest plik autoexec.Nt. Niestety nie wiem czemu usówa mi go z tego katalogu i zapisuje w C:/Windows/repair. Musze go skopiować z katalogu repair i wkleić w System 32 to dopiero zaczną mi autoruny chodzić (ale plik po ponownym uruchomieniu komputera znowu jest w katalogu repair)

Witam.

Nie wiem co się dzieje ale zaczyna mnie to denerwować. Wgrali mi w serwisie nowego Windowsa Xp i plik autoexec.Nt pierwszy tydzień był w swoim katalogu System32 ale znwu zaczyna mi go wrzucać do Repair.

Co jest nie tak???

Pozdro.
Awatar użytkownika
Picasso
Postujący
Postujący

Postprzez zebra » 02 Lip 2005, 12:02

PostUA:

U mnie nie występuje taki problem, mimo, że też ręcznie skopiowałam plik AUTOEXEC.NT do folderu SYSTEM32. Jeżeli robisz tak, że zaznaczasz plik AUTOEXEC.NT dajesz Wytnij, a później Wklej, to tym sposobem usuwasz cały plik z folderu REPAIR i wklejasz do SYSTEM32, u mnie w tym przypadku plik tam zostaje na stałe, ale jak widać w twoim nie. No więc spróbuj trochę poeksperymentować (najwyżej wrzucisz znowu Windowsa;)). Pozostaw plik AUTOEXEC.NT w folderze REPAIR, natomiast utwórz jego kopię i to właśnie ją wklej do folderu SYSTEM32. Także ostatecznie będziesz miał plik AUTOEXEC.NT w folderze REPAIR, a jego kopię w SYSTEM32. I wtedy spróbuj, czy działa. To samo rozwiązanie polecam także deamon'owi, bo ma ten sam problem. Nie gwarantuję, że będzie działać, w ogóle nie wiem, czy można tak zrobić, ale co wam szkodzi. Powodzenia!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Picasso » 02 Lip 2005, 12:20

PostUA:

Witam.

Droga Zebro.

Próbowałen na różne sposoby. Tak czy owak wyrzuca mi plik autoexec.nt spowrotem do katalogu repair. Ale dlaczego on chce tam być. Pierwszy tydzień było spox.

PROSZĘ POMÓŻCIE

PS. Windowsa napewno nie wgram bo i tak będzie znowu to samo :cry:

Pozdro
Awatar użytkownika
Picasso
Postujący
Postujący

Postprzez Picasso » 04 Lip 2005, 10:45

PostUA:

Witam.

Czy może mi ktoś pomóc :lol: :wink:
Awatar użytkownika
Picasso
Postujący
Postujący

Postprzez Jędrzej » 04 Lip 2005, 14:36

PostUA:

Pomożesz sam sobie i innym jak wypierd...sz ten dysk i kupisz sobie nowy i zkonczą sie twe ciągłe problemy z nim :D
Awatar użytkownika
Jędrzej
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Cze 2005, 19:27
Miejscowość: Burkina Faso

Postprzez zebra » 04 Lip 2005, 20:05

PostUA:

Picasso napisał(a):Witam.

Droga Zebro.

Próbowałen na różne sposoby. Tak czy owak wyrzuca mi plik autoexec.nt spowrotem do katalogu repair. Ale dlaczego on chce tam być. Pierwszy tydzień było spox.

PROSZĘ POMÓŻCIE

PS. Windowsa napewno nie wgram bo i tak będzie znowu to samo :cry:

Pozdro

Kod: Zaznacz wszystko
http://dosbox.sourceforge.net/news.php?show_news=1

To jest link do tzw. Emulatora PC... Pozwala on uruchamiać gierki w systemie MS-DOS, jeżeli nie potrafisz skopiować pliku AUTOEXEC.NT. Jak to co nie pomoże, to ja już nie mam siły... Spróbuj również zmienić zmienne środowiskowe path, w pliku config.sys. Zrób kopię tego pliku (tak na wszelki wypadek) i spróbuj zmienić jego dane, na te podane na tym linku:
Kod: Zaznacz wszystko
http://cdprojekt.info/upload/14169.jpg

Mimo wszystko radzę spróbować pierwszego rozwiązania, bardziej prawdopodobne, że się powiedzie. Kombinowanie z plikiem config.sys to już desperacki krok, który może się wiązać z koniecznością reinstalacji Windows, ale ty i tak nie masz nic do stracenia. I błagam, nie ponawiaj już więcej tego tematu!!!!!!!!! A tak poza tym, to zanim się do tego zabierzesz, to przeskanuj system dobrym antywirusem i usuń wszelkie spyware, itd. Bo to może być po prostu spowodowane jakimś złośliwym wirusem, którego nie usunąłeś z komputera! Dlatego powtarzam: Antywirus w pierwszej kolejności!!! Pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez zebra, 22 Lip 2005, 01:45, edytowano w sumie 1 raz
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

re

Postprzez lysyzg » 05 Lip 2005, 13:26

PostUA:

Uruchom sobie cmd.exe i pobaw się tą aplikacją :

CHKDSK [dysk: ] [ścieżka]plik] [/f] [/u] [/r] [/x] [/i] [/c] [/L]

wolumin - okresla litere dysku ( z dwukropkiem ), punkt instalacji lub nazwe wolminu.
plik - tylko FAT/FAT32: oktreśla plik do sprawdrzenia fragmętacji
/f - naprawia błędy na dysku
/u - wyświetla pełne nazwy i ścieżki wszystkich plików na dysku. Na partycjach NTFS: wyświetla komunikaty porządkowania, jeśli nistnieją.
/r - lokalizuje uszkodzone sektory i odzyskuje informacje, które morzna odczytać (wyklucza urzycie przełącznika /f )
/l:rozmiar - tylko NTFS: zmienia rozmiar pliku dziennika na podaną liczbe kilobajtów. Jeżeli rozmiar niezostanie podany wyświetlany jest bierzący rozmiar.
/x - wymusza uprzednią dezinstalacje woluminu,jeżeli jest to konieczne. Wszystkie otwarte dojścia do tego woluminu przestaną być prawidłowe ( wyklucza użycie przełącznika /f )
/i - tylko NTFS: wykonuje mniej dokładne sprawdzenie wpisów indeksu
/c - tylko NTFS: pomija sprawdzanie zapętleń w strukturze folderów

lub:

COPY [/d] [/u] [/n] [/y ; /-y] [/z] [/a : /b] źrudło [/a :/b] [+ źrudło [/a : /b] [+ ...]] [cel [/a : /b]]

żrudło - określa plik do skopiowania
/a - oznacza plik tekstowy ASCII
/b - oznacza plik binarny
/d - zezwala na odszyfrowanie tworzonego pliku docelowego
cel - określa docelowy katalog lubnazwe pliku dla dowolnych plików
/u - weryfikuje czy kopiowane pliki sąpoprawnie zapisywane
/n - używa krutkich nzwplików, jeśli są one dostępne, podczas kopiowania plikuo nazwie innej postaci niż 8kropka3
/y - włącza monitowanie o potwierdzenie zastąpienia
/-y - wyłącza monitowanie o potwierdzenie zastąpienia
/z - kopjuje pliki sieciowe w trybierestartowalnym.
Powodzenia :arrow:
lysyzg
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 17 Kwi 2005, 10:40
Miejscowość: Zielona Góra

Powróć do Programy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników