TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z głosem przy odtwarzaniu filmu z DVD

Tematyka związana z kompresją i dekompresją obrazu oraz dźwięku.

Problem z głosem przy odtwarzaniu filmu z DVD

Postprzez cyklopeja » 20 Lut 2010, 13:56

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Mam kompa 4letniego, przedtem wszystko grało, formatowałam go ostatnio, zainstalowałam kodek K-Lite Codec Pack 5.7.0 wer 32bit, jak zawsze...
no i przy odtwarzaniu filmów z oryginalnych płyt DVD - nie słychać prawie głosu.
Słychać dźwięki filmu bardzo dobrze, ale głos/rozmowy postaci jest bardzo cichy w porównaniu z resztą dźwięków.
Tzn. musiałam ustawić dźwięk na full zarówno na kompie jak i na głośnikach, żeby cokolwiek usłyszeć.

Odtwarzam w Allplayerze i PowerDVD i nic.
Sprawdziłam przez z Allplayera czy nie brakuje mi jakiś kodeków, dokonałam aktualizacji i dalej nic.
Wszystko inne działa, filmy avi, itp... wszystko ok - tylko ta jedna dziwna ciekawostka.
Co robić?
cyklopeja
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 20 Lut 2010, 13:46

Re: Problem z głosem przy odtwarzaniu filmu z DVD

Postprzez Ozzman » 29 Sie 2010, 22:54

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Czytając twój post wydaje mi się że problem może leżeć w dźwięku wielokanałowym (czy jak to nazwać). Jeśli są to filmy DVD oryginalne to najczęściej jest na nich kilka ścieżek dźwiękowych. Nie wiem jakiem sprzętem do odtwarzania dysponujesz ale spróbuj zmienić ścieżkę audio w filmie z dźwięku przestrzennego na dwukanałowy stereo i sprawdź czy problem dalej występuje.
Awatar użytkownika
Ozzman
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 21 Gru 2006, 13:46

Powróć do Kodeki

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników