TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z instalacją systemu

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

Problem z instalacją systemu

Postprzez Nibek » 11 Lip 2009, 12:25

PostUA: Opera/9.64 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.1.1

Witam!
Mój komputer potrzebuje natychmiast prawie żę formatu dysku i zainstalowania ponownie systemu. Ma bardzo duzo wirusów, tego już nie da się ogarnąć :( Mam problem z instalacją. Mianowicie gdy po zresetowaniu komputera kilkam przycisk "delete" pojawia sie ta plansza. Czytałem rózne poradniki na ten temat, ale niestety u mnie to jakoś inaczej wyglada i niestety nie wiem co mam kliknąć. Podobno z BIOS'a trzeba odpalić płytke. W jednym z poradników napisano:
"wchodzisz do BIOS-a (poprzez naciśnięcie i przytrzymanie "delete" na klawiaturze
w trakcie ładowania sie systemu po podłączeniu komputera (jak tylko zaczną
pojawiac się pierwsze napisy na czarnym jeszcze ekranie!)
- strzałkami "góra-dół" wybierasz "advanced setup":Enter
- tymi samymi strzałkami wybierasz "First boot device" i zmieniasz z Ide 0 na
Cdrom (u mnie jest klawiszami "page up - page down", ale czytaj instrukcje na
ekranie!)
- zatwierdzasz te ustawienia wg instrukcji (u mnie jest: "esc"+F10+Enter -
przeczytaj jak u ciebie się zatwierdza, będzie "save and exit" itp.)"

U mnie druga pozycje zajmuje zakladka "Advanced" i sa w niej różne odnosniki pod spodem. Niestety nie ma tam "First boot device" :( Widze nastepnujące opcje:
-JumperFree Configuration
- USB Configuration
- CPU Configuration
- Chipset
- Onboard Devices Configuration
- PCIPnP

Co powinnem wybrać? I co zmienić? Byłem w każdej opcji, ale nie mam pojęcia co zmienić :(
Kiedyś instalowałem system XP za pomocą kilknięcie klawisza F12 na początkowym tle, płytka odpalała się sama. Teraz tak nie jest i jestem w kropce. Proszę o insturkcje!

p.s Przepraszam jezeli tem został umieszczony nie w tym dziale
Nibek
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 11 Lip 2009, 11:59

Re: Problem z instalacją systemu

Postprzez cosik_ktosik » 12 Lip 2009, 13:36

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5 (.NET CLR 3.5.30729)

Skoro Masz Advanced, to Bios pochodzi od AMI, a nie AWARD jak było w podanym wyżej poradniku.
Przejdź do zakładki Boot, tam Boot Priority.
Awatar użytkownika
cosik_ktosik
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Wrz 2008, 18:00
Pochwały: 37

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]