TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z ładowaniem systemu

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

Problem z ładowaniem systemu

Postprzez zimny » 27 Lip 2007, 16:37

PostUA:

Hej, może ktoś wie o co chodzi?!
...zawiesił mi się komp, po restarcie nie czytał dysku no i oczywiście windows się nie ładuje...(był komunikat disk boot failure, insert system disk and press enter)

w ogóle to było tak już wcześniej, ale dałem komp do informatyka, koleżka wyczyścił wirusy, skonfigurował ustawienia rozruchu systemu w biosie, sformatował dysk i zainstalował system od nowa, no i działało przez parę dni bez zarzutu, ale jak pisałem na początku znowu jest to samo co wtedy

o co chodzi?

...a jeszcze coś ,jak ten problem kiedyś się pojawił to miałem w napędzie jakąś płytkę cd, potem ją wyjąłem i zrestartowałem i system się wgrał bez problemu...
zimny
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 04 Wrz 2006, 16:44
Miejscowość: Łódź

Postprzez darkman » 27 Lip 2007, 16:50

PostUA:

Spróbuj podociskać kable do dyku i do mobo. Zobacz na zworke, moze dysk i CD ci pracuje na jednym kanale. :wink:
darkman
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 28 Maj 2006, 12:17
Miejscowość: Kraków

Postprzez VampirLord » 27 Lip 2007, 17:21

PostUA:

jak nie pomoze to co kolega wyrzej pisal to morze byc tasma zepsuta dysk

albo masz wiruski
VampirLord
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 17 Cze 2007, 18:02
Pochwały: 5

Postprzez buzu » 27 Lip 2007, 19:27

PostUA:

Dwa pytanka zasadnicze.
1.jaki dysk ? ata , sata ,sata II
2.jakie mobo ?

Być może dysk jest sata a mobo stare i winda nie ma sterów do chipa.Jak sie pojdą ...papa... to jest problem.A czasami BIG PROBLEM.
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 26 Gru 2006, 02:20

Postprzez 1jaa » 27 Lip 2007, 22:48

PostUA:

buzu napisał(a):Dwa pytanka zasadnicze.
2.jakie mobo ?

Być może dysk jest sata a mobo stare i winda nie ma sterów do chipa.Jak sie pojdą ...papa... to jest problem.A czasami BIG PROBLEM.

Na starszym mobo nie ma wogóle wejść na sate, a jak już jest to powinno wszystko śmigać.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez zimny » 28 Lip 2007, 23:29

PostUA:

Hej, zerknąłem do środka, co się okazało chyba słuszną czynnością...i
...i zworka cd romu był ustawiony na masterze, tak jak i dysk twardy, nie wiem czy to pomoże...ale czas okaże

Dzięki za pomoc!!!:)
zimny
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 04 Wrz 2006, 16:44

Postprzez buzu » 29 Lip 2007, 16:27

PostUA:

1jaa napisał(a):
buzu napisał(a):Dwa pytanka zasadnicze.
2.jakie mobo ?

Na starszym mobo nie ma wogóle wejść na sate, a jak już jest to powinno wszystko śmigać.

Heh i tu się mylisz.Mam jednego kompa na mobo Asusa na via 600 i niestety od czasu do czasu jest problem z widzeniem przez sysa (win XP) dysku sata.A winda sterów do tego nie ma i w razie uszkodzenia sterownika jest problem. Dopiero Vista radzi sobie bez problemu.
Ps .Nie mówię o takich starych płytach,bo to chyba logiczne,że jak nie ma wyjść na sate to sie takiego dysku nie podłączy.Mówię o takich starych gdzie były już wyjścia na sata ale dyski jeszcze były słabo dostępne i z obsługą było i jest na bakier.
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 26 Gru 2006, 02:20

Postprzez 1jaa » 29 Lip 2007, 22:47

PostUA:

Czyli nie wina płyty tylko systemu. Jeżeli Vista rusza normlanie tzn, że można w Xp tak zrobić żeby chodziło tak jak na Viście - bez problemu. Nie znam takiego przypadku no ale sam doświadczyłeś, więc pewnie tak jest. Zdarzają się takie rzeczy, o których mało nam wiadomo tak samo jak ja na procesorze w biosie niby mam temeperature 94 C
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]