TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z obsługą HDD 500 GB - wyczerpałem możliwości.

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Problem z obsługą HDD 500 GB - wyczerpałem możliwości.

Postprzez jerico » 28 Lip 2008, 21:46

PostUA:

Witam
Mam następujący problem.
Mój sprzęt: Gigabyte GA-K8N-SLI + WD 80GB na SATA-I i wszystko śmiga bez problemu. Aha Windows XP Prof. + SP2.
Kupiłem dzisiaj drugi HDD WD WD5000AAKS 500GB 16MB SATA-II i jak zresztą się spodziewałem winda nie widzi całości dysku. Natomiast nie spodziewałem się że BIOS nie obsłuży takiej pojemności - widzi 138GB. No więc, szybka decyzja zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji F9 i niestety dalej widzi tylko 138GB. Co z tym dalej zrobić czy można wymusić obsługę tak dużego dysku ? Pamiętam z czasów ograniczenia do 32GB jak na ASUS-ie, który tylko tyle widział, za pomocą softu od Seagate'a wymusiłem dostęp do 40GB z poziomu Windowsa. Jednak to zupełnie inna sytuacja tamten dysk pracował jako główny z partycją systemową - dlatego podczas startu "oszukiwał" windows-a. Próbowałem PartitionMagic 8.0 też widzi 138 GB. Próbowałem instalatorem Visty to samo.

Z góry dzięki za pomoc.
jerico
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 28 Lip 2008, 21:30
Miejscowość: Wojkowice

Postprzez Mac » 29 Lip 2008, 14:06

PostUA:

Może bys podzielił dyska na partycje w systemie NTFS?? Zwykle pomaga.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez jerico » 29 Lip 2008, 17:25

PostUA:

No ale jak podzielić jak żaden program nie widzi całości dysku tylko 138GB.
Myślałem, żeby podzielić dysk u kogoś na nowszym PC i tak dzisiaj zrobię ale czy to pomoże to się dowiem wieczorem. Dysk jak pisałem nowy - bez partycji bez systemu plikowego. Max co mogę utworzyć to 138GB na NTFS-ie.
jerico
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez jerico » 30 Lip 2008, 20:31

PostUA:

U znajomego, który ma WD 250GB na SATA-II to samo, widzi tylko 138 GB. Zrobił aktualizację biosu do wersji z obsługą HDD 1TB i nic to nie pomogło. Dysk oddałem do sklepu, jutro będzie odpowiedź.
jerico
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]