TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z partycja dla windowsa....

Nie możesz znaleźć potrzebnej aplikacji, napisz o tym, a na pewno użytkownicy forum postarają się pomóc.

Problem z partycja dla windowsa....

Postprzez kukaszr » 02 Gru 2006, 14:09

PostUA:

Mianowicie podzieliłem partycje PM z 20Gb na 17GB i na 3GB... w kazym razie już nie pamietam co narobiłem, ale wiem, że nie moge zainstalować windy :/ gdy chcę instalować winde na partycji 17GB wychodzi mi komunikat, ze partycja ta nie jest rozpoznawana przez system windows, a gdy instaluje na partycji 3gb idzie... przekopijue pliki i gdy sie restaruje pc, wychodzi komunikat typu: że partycja ma nieprawidłowe dane...

Mam jeszcze 2 pozostałe partycje +/- 65Gb NTFS i 70GB NTFS na których tez wyskakuje komunikat, że partycje mają nierozpoznany format :|... partycje te działaja bo mam zainstalowaego LINUXa i moge wchodzić na nie przeglądac, oraz przenosić pliki...

Wie ktoś co można zrobić w takim przypadku...? p.s jak można coś zainstalować na LINUX?? mam takie ikonki:

http://www.otofotki.pl/pokaz.php?id=fdac126799624f.jpg
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Re: Problem z partycja dla windowsa....

Postprzez pieknylolo83 » 02 Gru 2006, 16:53

PostUA:

"(...) mam zainstalowaego LINUXa (...)"

Jakiego masz linuxa zainstalowanego. Sam przymierzam sie od instalacji Linuxa. Mam na cd Linux Mandriva One, masz jakies info o tej edycji ??
swistak.pl
Darmowe aukcje internetowe :)

gg: 3015634
@ [email protected]
Awatar użytkownika
pieknylolo83
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 30 Lis 2006, 14:32

Re: Problem z partycja dla windowsa....

Postprzez Hpest » 02 Gru 2006, 19:43

PostUA:

[quote="kukaszr"]Mianowicie podzieliłem partycje PM z 20Gb na 17GB i na 3GB... w kazym razie już nie pamietam co narobiłem, ale wiem, że nie moge zainstalować windy :/ gdy chcę instalować winde na partycji 17GB wychodzi mi komunikat, ze partycja ta nie jest rozpoznawana przez system windows, a gdy instaluje na partycji 3gb idzie... przekopijue pliki i gdy sie restaruje pc, wychodzi komunikat typu: że partycja ma nieprawidłowe dane...

Mam jeszcze 2 pozostałe partycje +/- 65Gb NTFS i 70GB NTFS na których tez wyskakuje komunikat, że partycje mają nierozpoznany format :|... partycje te działaja bo mam zainstalowaego LINUXa i moge wchodzić na nie przeglądac, oraz przenosić pliki...

Wie ktoś co można zrobić w takim przypadku...? p.s jak można coś zainstalować na LINUX?? mam takie ikonki:

http://www.otofotki.pl/pokaz.php?id=fdac126799624f.jpg

Pewnie pozmieniałeś wszystkie partycje na partycje Linux'owe chodź skoro sam nie wiesz co pogrzebałeś to tym bardziej skąd my mamy to wiedzieć. Winda się nie zanstaluje bo niby jakim cudem, zmień na NTFS. Ehh :)
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez kukaszr » 02 Gru 2006, 20:34

PostUA:

@Hpest -mam 2 partycje NTFS i nie idzie na nich zainstalować windy

właśnie zarchiwizowałem całeego twardziela na 17 płyt dvd.... i będe próbował "coś" zrobić :)

co polecacie mi abym zrobił, aby winda działała?? Jakie podjąć działania?? Może spróbować zainstalować windowsa 98? i jak sie uda to na nim zainstalować PM i sformacic pozostałe części hdd na ntfs??

@pieknylolo83 -Ja mam Mandriva 2007 -moje zdanie jest takie, że jeżeli nie musisz mnieć linuxa to mniej winde ;) jak dla mnie trundo się przestawić... Jest to dobre rozwiązanie dla biur w których korzysta się z open write i drukowania tabelek ;) oraz nie chce się inwestować na licencje wina za 400zł
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez Hpest » 03 Gru 2006, 01:44

PostUA:

Wiem, czytałem twój powyższy post :) Skoro działa Linux to nie będzie działał Windows, proste. Sprawdź czy partycje te są w systemie NTFS, bo jestem pewien, że Nie, ponieważ gdyby tak było Nie działałby Linux. Poza tym nie zainstalujesz dwóch różnych systemów, wymagających dwóch różnych systemów plików na jednej partycji. Pomyśl racjonalnie, włącz PM lub gparted dla Linuxa i przegrupuj partycję tak, by sprostać wymogom obydwu instalacji.

Koniecznie przeczytaj: Linux, Instalacja w tym m.in. Dzielenie dysku z MS Windows oraz ogólne pojęcie Mandriva i Pierwsze kroki w nowym systemie.
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez niunka » 03 Gru 2006, 15:34

PostUA:

Sprawdz partycje PM czy nie ma bledow.

Ile masz tych partycji,na ktorej masz linuxa ?a ktore w NTFS

Daj screna z PM
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez kukaszr » 03 Gru 2006, 17:23

PostUA:

poradziłem już sobie... udało się sformatować wszystko poprzez windowsa 98... ;] teraz działa
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Powróć do Poszukiwani!

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników