TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z partycjami

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Problem z partycjami

Postprzez Yoo! » 07 Gru 2008, 21:34

PostUA: Opera/9.52 (Windows NT 5.1; U; pl)


Witam, mam problem z dyskiem. Sprawa wygląda tak. Był sobie dysk z dwoma partycjami. Z partycją C i D. Ostatnio komp zaczął mi szwankować, więc postanowiłem zrobić formata, ale podczas formatowania coś mu nie pasowało, bo gdy sformatowałem dysk to zamiast zacząć wgrywać się Windows to komputer się resetował i wszystko od nowa. Więc postanowiłem usunąć partycję C, po usunięciu i założeniu od nowa partycji C wgrałem windowsa bez problemu. Ale co się okazało, gdy włączyłem kompa na gotowe, mam tylko partycję C, a na niej 120 gb(a dysk jest 300, więc 180gb było jako dysk D), gdzieś mi przepadł dysk D. Gdy w "zarządzaj dyskami" chciałem udostepnić resztę dysku to okazało się że pozostało mi tylko 7mb, więc gdzie jest cała reszta. Proszę o pomoc, każda sie przyda.
Awatar użytkownika
Yoo!
Zacny pisarz
Zacny pisarz
 
Posty: 1097
Dołączenie: 28 Cze 2005, 08:53
Miejscowość: PL

Re: problem z partycjami !!!

Postprzez JEDREK » 07 Gru 2008, 22:40

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.4) Gecko/2008102920 Firefox/3.0.4


Spróbuj programem Partition Magic, Lub jakimś innym narzędziem do zarządzania partycjami. Całkiem możliwe że system traktuje te zaginione 180 GB jako nieprzydzielony obszar. Choć jeśli tak, to powinno dać się utworzyć nową partycję podczas instalacji systemu i pojawiła by się informacja że 180 GB to obszar nie przydzielony. Przecież to nie możliwe żeby 180 GB zniknęło od "tak sobie"


Autor postu otrzymał pochwałę
Ja tu tylko sprzątam... ;)

i5 3570 @ 4,3 GHz + Noctua NH-U12P, Asus P8Z77-V, Corsair DDR3 2x8GB @ 2060MHz CL10 Ven., MSI GTX 1080 8GB, Samsung SSD 850 EVO 1 TB, Samsung DVD SH-222BB, NZXT Tempest, Corsair AX860i 860W, WIN 10 [x64]
Awatar użytkownika
JEDREK
Moderator
Moderator
 
Posty: 1570
Dołączenie: 11 Mar 2006, 19:27
Miejscowość: W ch** daleko z każdej strony xD (51° 24' N, 19° 41' E)
Pochwały: 24
Sprzęt: Komputer PC, Asus ZenFone 5Z

Re: problem z partycjami !!!

Postprzez cosik_ktosik » 08 Gru 2008, 00:32

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.4) Gecko/2008102920 Firefox/3.0.4


Pytanie, czy zainstalowałeś Service Pack minimum w wersji 1? Bez włączenia BigLBA reszty dysku nie zobaczysz. Zainstaluj więc SP1 lub SP2.


Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
cosik_ktosik
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie
 
Posty: 811
Dołączenie: 25 Wrz 2008, 18:00
Pochwały: 37

Re: Problem z partycjami

Postprzez Palacio » 08 Gru 2008, 17:26

PostUA: Opera/9.52 (Windows NT 5.1; U; pl)


Musisz zainstalować conajmniej Service Pack 2. Możesz też zainstalować program Depresz Optymalizer i zaznaczyć to co na zdjęciu poniżej.

Image


Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2625
Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:14
Miejscowość: Władywostok
Pochwały: 82

Re: Problem z partycjami

Postprzez cosik_ktosik » 08 Gru 2008, 20:29

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.4) Gecko/2008102920 Firefox/3.0.4


Nie jest to prawda. BigLBA zostało włączone już w SP1. Można to także zrobić ręcznie bez SP. W menu start->uruchom->wpisz regedit

W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters w wartości EnableBigLba typu DWORD nadaj 1 (normalnie 0).
Potem, restart, a jeżeli nie pomoże to: http://support.microsoft.com/kb/303013/pl


Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
cosik_ktosik
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie
 
Posty: 811
Dołączenie: 25 Wrz 2008, 18:00
Pochwały: 37

Re: Problem z partycjami

Postprzez Yoo! » 08 Gru 2008, 21:02

PostUA: Opera/9.52 (Windows NT 5.1; U; pl)


wielkie dzięki, każdy sposób jest dobry, ale wgrałem SP2 i wszystko już poszło gładko, szkoda tylko, że wszystko mi znikneło z dysku D, ale lepsze to niż nic, pozdro :)
Awatar użytkownika
Yoo!
Zacny pisarz
Zacny pisarz
 
Posty: 1097
Dołączenie: 28 Cze 2005, 08:53
Miejscowość: PL


Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]

cron