TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z partycjami

Nie możesz znaleźć potrzebnej aplikacji, napisz o tym, a na pewno użytkownicy forum postarają się pomóc.

Problem z partycjami

Postprzez cafelek » 22 Lut 2007, 04:25

PostUA:

Podłaczyłem do kompa 2 dyski. Jeden z fat 32 - dysk z Windowsem który chodził na tym kompie i drugi z ntfs - dysk z innym windowsem. Niefortunnie komp zabootował sie z tego drugiego i swierdził błędy na wszystkich partycjach pierwszego poza windowsową. Po odpaleniu kompa z pierwszego dysku zamula sie strasznie, a później stwierdza że te partycje są niedostępne. Podłączyłem dysk do drugiego kompa też z fat32 i podobnie. Udało mi sie uruchomić partition magic, który pokazuje mi te partycje jako unformatted. Mam na nich sporo ważnych plików.
Wszystkie windowsy to XP prof więc dosa brak... :-( No i nie mam żadnego wolnego dysku na który mógłbym przerzucić pliki.
Znajomy polecił mi program Partition Table Doctor ale niestety jest płatny, a wersja demo ma zablokowane kluczowe funkcje.
Wiecie może jakim darmowym programem przywrócić wszystko do normalnego stanu bez utraty danych?
Sprawa jest dośc pilna. Pliska o pomoc :-|
cafelek
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 22 Lut 2007, 04:14

Postprzez jonny » 22 Lut 2007, 07:55

PostUA:

Co to za dyski (oba ATA czy ATA i SATA) i jak je podłączyłeś ?
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 13 Lip 2006, 10:16
Miejscowość: Łódź

Postprzez cafelek » 22 Lut 2007, 16:00

PostUA:

Oba ata - barracuda 7200 80GB(obydwa). Niestety nie pamietam który byl na master a ktory na slave... :oops: Jeszcze byl podlaczony trzeci dyk ale pusty sformatowany z NTFS - samsung 20GB z zasilaniem z drugiego kompa bo w tym zasilacz nie wyrabial.
Slyszalem o kilku programach pod linuxa, ktore swietnie sobie radza z takimi problemami, ale niestety nie mam mozliwosci podlaczenia dysku pod kompa z linuxem, a nie bardzo wiem jak takie programy uruchamiac z live cd bo nigdy jeszcze tego nie robilem... :?
cafelek
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez jonny » 22 Lut 2007, 16:51

PostUA:

Jaśli było dobrze , oba działały to chyba coś źle podłączyłeś , sprawdz zworki na dyskach .
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Largeon » 22 Lut 2007, 18:59

PostUA:

Usuń partycje z z drugim albo pierwszym Windowsem, zależy od ciebie jak sobie wybierzesz. Utwórz później nową partycje w ntfs.
Awatar użytkownika
Largeon
Postujący
Postujący

Dołączenie: 03 Cze 2005, 08:25
Miejscowość: Piła

Postprzez cafelek » 23 Lut 2007, 18:08

PostUA:

Largeon napisał(a):Usuń partycje z z drugim albo pierwszym Windowsem, zależy od ciebie jak sobie wybierzesz. Utwórz później nową partycje w ntfs.

A czy to nie usunie mi plików?
Przyczyne problemu juz znalazłem - wtyczka do dysku wyrwała sie wczoraj z taśmy - prawdopodobnie więc była uszkodzona. Tylko nadal nie wiem jak to rozwiązać. Próbowałem nawet z poziomu ubuntu na live cd i nie bardzo chciał mi pomóc... :?
cafelek
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Largeon » 23 Lut 2007, 20:36

PostUA:

Żeby tak zrobić jak mówiłem, byś musiał pliki skopiować gdzieś... I wtedy usunąc tą partycje i od nowa zrobic.
Awatar użytkownika
Largeon
Postujący
Postujący

Dołączenie: 03 Cze 2005, 08:25
Miejscowość: Piła

Postprzez jonny » 24 Lut 2007, 10:21

PostUA:

cafelek napisał(a):Przyczyne problemu juz znalazłem - wtyczka do dysku wyrwała sie wczoraj z taśmy - prawdopodobnie więc była uszkodzona. Tylko nadal nie wiem jak to rozwiązać. Próbowałem nawet z poziomu ubuntu na live cd i nie bardzo chciał mi pomóc... :?

No to tak :
1. Nowa taśma i spinasz dyski .
2. Dysk pierwszy na pierwsze złącze , zworka dysku na "Master"
3. Dysk drugi na drugie złącze (tej samej tasmy) , zworka dysku na "Slave"

Taśmę wpinasz w płytę na gniazdo ATA 1 (Primary) pierwszy kontroler.
Oba dyski powinny być widziane .
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez cafelek » 26 Lut 2007, 15:18

PostUA:

Pewnie źle opisałem problem: na dysku 80GB miałem 12Gb na partycję z windowsem XP i pozostałe partycje: 8GB 8GB 8GB i 40Gb( mniej więcej)
chodzi o to że jak uruchamiałem windowsa z tego uszkodzonego dysku to widziana były wszystkie partycje - w sumie 5 ale otworzyć mogłem tylko ta partycję z systemem. Po podłączeniu dysku do drugiego kompa było to samo, a na dodatek strasznie mi spowalniał. Problem pojawił się po podłączeniu dwóch dodatkowych dysków i trwał później nadal. Problem nie był sprzętowy - tzn dyski były podłączone dobrze, a przyczynę problemu podałem. Uszkodzona wtyczka w taśmie mogła spowodować uszkodzenia na dysku. Przetestowałem masę programów do odzyskiwania danych, łącznie z gparted i cfdisc w ubuntu live i nic. W końcu pomógła płytka: Hiren'sBootCD 8.8 z GetDataBack do odzyskiwania danych. Polecam wszystkim.
cafelek
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Poszukiwani!

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników