Witam, w sprawach sieci komputerowych jestem zielony, a postanowiłem dzisiaj podłączyć do modemu router wifi i niestety mam problem.
Zaczne od tego, że internet mam w Multimedii, modem motoroli, zawsze modem miałem podłączony do komputera przez USB, dziś próbowałem podłączyć modem przez kabel RJ-45 do karty sieciowej, niestety po podłączeniu komputer nie wykrywa połaczenia.
Czy połączenie trzeba jakoś specjalistycznie skonfigurować, żeby działał internet?
Na forum.istalki.pl znalazłem instrukcję jak skonfigurować router netgear, zgodnie z instrukcją sklonowałem adres MAC karty sieciowej, podłączyłem modem do routera, a router do komputera. Komputer wykrył router, ale router nie widzi modemu.
Czy to jest kwestia konfiguracji, czy może wyjście ethernet w modemie jest uszkodzone? Wiem tylko, że przy zupełnie odłączonym komputerze od modemu, lampka activity na modemie się nie świeci, a po podłączeniu modemu do karty sieciowej, lub routera zaczyna migać, ale w zupełnie inny sposób niż przy połączeniu modemu przez USB.
Może ktoś miał podobny problem?