TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problem z siecia

Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Problem z siecia

Postprzez GT161 » 23 Maj 2005, 19:58

PostUA:

Witam, mam maly problem. Posiadam stale lacze(radiowke :( ) i chcialbym miec dostep do innych kompow przez otoczenie sieciowe. Wiem ze jest taka mozliwosc,a ja jestem w tym temacie kompletnie zielony :). Jak musze skonfigorowac kompa? Mam Win98. Pozdrawiam
Myry161
Awatar użytkownika
GT161
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 01 Maj 2005, 21:26

Postprzez malutkia » 23 Maj 2005, 20:12

PostUA:

Cos takiego moj drogi, nazywa sie przestepstwem komputerowym.
Mozesz wejsc przez serwer, jezeli znasz haslo do niego, albo przy nie zabezpieczonej sieci normalnie uzywajac odpowiednich programow. Ale ztcp to bedziesz mial problem na win 98, z linuxa to by byla wiekszy liht ;) A masz jakis cel w tym, ze sobie przegladniesz zawartosc innych komputerow?
pozdrawiam malutkia
There is only a thin line between winning and losing.
Awatar użytkownika
malutkia
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Kwi 2005, 14:30
Miejscowość: C-n

Postprzez zimbardo » 24 Maj 2005, 09:31

PostUA:

Mi sie wydaje, ze kolega nie chce sie wlamywac do cudzych komputerow, tylko chce przegladac udostepniane zasoby w sieci lokalnej, bo chyba to ma na mysli piszac o otoczeniu sieciowym.

Za duzo wardrivingu malutkia :wink:

A myry musialbys nam cos wiecej o tej twojej sieci napisac, bo teraz to wlasciwie nic nie wiemy
Awatar użytkownika
zimbardo
Postujący
Postujący

Dołączenie: 27 Kwi 2005, 14:08
Miejscowość: Ktores z miast miedzy Renem, a Bugiem

Postprzez GT161 » 24 Maj 2005, 17:44

PostUA:

Czesc! Zimbardo wlasnie o to mi chodzilo. Jakie mam napisac Ci informacje zebys mi mogl pomoc? :)
Myry161
Awatar użytkownika
GT161
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez malutkia » 25 Maj 2005, 12:34

PostUA:

Najlepiej napisz wszystko co wiesz o tej sieci. a to nie lepiej zapytac sie admina?
Sorki, ze tak napisalam, ale serio myslslam, ze chcesz sie wlamywac ;)
pozdrawiam malutkia
Awatar użytkownika
malutkia
Postujący
Postujący

Postprzez zimbardo » 25 Maj 2005, 14:14

PostUA:

myry, to ze masz stale lacze radiowe nie znaczy jeszcze, ze jestes podlaczony do jakiejs sieci lokalnej, czy to jest lacze radiowe, czy jakies inne nie to akurat zadnego znaczenia. Wogole jestes pewien, ze jestes podpiety do LANa? Tzn. czy masz razem z kilkoma kumplami komputery podpiete do serwera i ten dopiero ma to lacze radiowe, czy masz to lacze sam, tak jak powiedzmy neostrade?

Bo w tym drugim przypadku o otoczeniu sieciowym mozesz zapomniec :(

pozdr.
Awatar użytkownika
zimbardo
Postujący
Postujący

Postprzez malutkia » 25 Maj 2005, 14:41

PostUA:

Zimbardo chyba czegos nie rozumiem. Na ogol radiowki wygladaja mniej wiecej tak:
--zrodlo neta (czesto: swiatlowody)---->komp serwer (czasem router sprzetowy przy mniejszej ilosci useow i znajomosci adminow)---->potem sygnal idzie do poszczegolnych userow.

Oczywiscie to jest wielkie uproszczenie bo w wiekszosci radiowek sa jeszcze osobne switche, antenki itp. Ale ogolnie wszystko jest spiete jednym serwerem (routerem), ktory odbiera neta, dzieli lacze i przesyla dalej. Czasem sa zrobine podsieci, spiete switchami, ktore ida od serwera do poszczegolnych userow. Wiec musi byc podlaczony do WLANa, innej opcji nie ma. Ale nie jest pewne, ze masz dostep do innych kompow. Najlepiej zrobisz jezeli pogadasz ze swoim adminem o tym, on ci wiecej powie niz my. Chyba najlepiej zna wlasna siec.

pozdrawiam malutkia
Awatar użytkownika
malutkia
Postujący
Postujący

Postprzez GT161 » 25 Maj 2005, 21:49

PostUA:

Czesc, przedmowczyni ma racje. Moj sasiad ma to samo lacze co ja i ma dostep do innych kompow przez otoczenie sieciowe. Niestety z nim sie nie dogadam jak on to zrobil :?. W otoczeniu sieciowym mam tylko ikone komputera o nazwie Workgroup.
Myry161
Awatar użytkownika
GT161
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez malutkia » 26 Maj 2005, 09:52

PostUA:

A klkikles chociaz w ta ikone? Moim dzaniem to najlepiej jezeli bys sobie pogadal z adminem na ten temat. Bo ja praktycznie nic o tej sieci nie wiem.
pozdrawiam malutkia
Awatar użytkownika
malutkia
Postujący
Postujący

Postprzez zimbardo » 26 Maj 2005, 13:24

PostUA:

jesli chodzi o sieci to z gory sie przyznaje, ze ekspertem nie jestem, prawdopodobnie malutkia zan sie na tym lepiej, wiec jesli moje posty i jej mowia cos roznego, to kierowalbym sie jej opinia.

Z radiowka chodzilo mi o cos takiego, ze albo tak jak ma myry, a druga mozliwosc to moj sasiad ma cos takiego, ze serwer stoi w kafejce internetowej, ktora ma jakies szerokie lacze i kolesie z tej kafejki maja antene radiowa na dachu i podpinaja ludzi droga radiowa do tego serwera. Placisz 50 zl, kolesie montuja Ci antene kierunkowa przy oknie i masz net.

A c do sieci myry: znasz chociaz tych ludzi, od ktorych chcesz sciagac pliki? nie mozesz z nimi pogadac? bo tak na odleglosc ciezko cos doradzic.
Moze np. wystarczy zmienic nazwe grupy roboczej na taka jak maja twoi sasiedzi?
Awatar użytkownika
zimbardo
Postujący
Postujący

Postprzez malutkia » 26 Maj 2005, 14:00

PostUA:

Ej! Nie bierz moich postow tak do serca. Ja tez nie jestem zadnym ekspertem w tych sprawach. Myry jak bedziesz chcial sie dowiedziec czegos wiecej to napisz na prv.
pozdrawiam malutkia
Awatar użytkownika
malutkia
Postujący
Postujący

Postprzez zimbardo » 27 Maj 2005, 11:54

PostUA:

spoko spoko :) az taki wrazliwy nie jestem, naprawde wydaje mi sie ze sie w tym leepiej orientujesz, a to forum jest przeciez po to zeby ludziom dostarczac odpowiedzi na pytania, jak czegos nie jestem pewien to lepiej pozostawic glos innym.

Ale jak cos bede wiedzial to zawsze te swoje trzy grosze wtrace.

pozdr.
Awatar użytkownika
zimbardo
Postujący
Postujący

Postprzez GT161 » 27 Maj 2005, 17:41

PostUA:

Moze macie racje :) musze spytac sie admina i kumpli. Dzieki za poswieconi mi czas :D , pozdrawiam
Myry161
Awatar użytkownika
GT161
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Programy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]