Witam.
Chciałbym dowiedzieć się o ile to możliwe czy moja antena i karta sieciowa wykorzystują możliwości internetu radiowego który mam jak najlepiej sie da.Od niedawna podpisałem umowę na świadczenie usług internetu drogą radiową o prędkości do ,cytuje: " prędkość transmisji do 4Mbps w stronę abonenta i do 256kbps w stronę Internetu ", jednak nie w tym rzecz. Chodzi mi o to czy moja karta sieciowa ( Planet WL- 8305 GL2422VP) i antena (Antena Yagi 14db) są dobre przy mojej konfiguracji sieci. Otóż 2 dni temu mój admin zmienił umiejscowienie nadajnika z którego czerpałem sygnał(stary nadajnik znajdował się około 3 km ode mnie).Nowy znajduje się około 100 m ode mnie na dachu jednego z wysokich budynków (widoczność do niego zastawia mi tylko minimalnie kilka dachów innych budynków). Admin kazał skierować moja antenę w kierunku nowego nadajnika a także zmienić polaryzację z poziomej na pionową.Zrobiłem wszystko jak należy, i zauważyłem poprawę w jakości łącza.Jednakże wydaje mi się, iż siła sygnału powinna być praktycznie idealna przy tak małej odległości. Odczytując dane z programu Network Stumbler przy przyłączeniu do mojej Sieci mogę zauważyć nast rzeczy:
Speed : 22Mbps
Type: AP
SNR: 83
Signal + : 83
SNR + : 83
Noise: 0
Flags: 0001
Beacon interwal : 100
Z kolei w programie Everest widnieją takie dane:
Siła sygnału sieci WLAN to -59dBm (bardzo dobra)
MTU: 1500 bajtów
Szybkość połączenia: 11Mbps
Kieruję więc wobec Was następujące pytania.
1.Czy ta siła sygnału tak powinna u mnie wyglądać ? Czy może powinna być lepsza?
2.Czy moja karta sieciowa(ma już chyba koło 3 lat,może 4) i antena są dobre?czy może powinienem coś zmienić