TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

problem z siła sygnału w WLAN

Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.

problem z siła sygnału w WLAN

Postprzez brabusslr20 » 30 Maj 2008, 20:48

PostUA:

Witam.

Chciałbym dowiedzieć się o ile to możliwe czy moja antena i karta sieciowa wykorzystują możliwości internetu radiowego który mam jak najlepiej sie da.Od niedawna podpisałem umowę na świadczenie usług internetu drogą radiową o prędkości do ,cytuje: " prędkość transmisji do 4Mbps w stronę abonenta i do 256kbps w stronę Internetu ", jednak nie w tym rzecz. Chodzi mi o to czy moja karta sieciowa ( Planet WL- 8305 GL2422VP) i antena (Antena Yagi 14db) są dobre przy mojej konfiguracji sieci. Otóż 2 dni temu mój admin zmienił umiejscowienie nadajnika z którego czerpałem sygnał(stary nadajnik znajdował się około 3 km ode mnie).Nowy znajduje się około 100 m ode mnie na dachu jednego z wysokich budynków (widoczność do niego zastawia mi tylko minimalnie kilka dachów innych budynków). Admin kazał skierować moja antenę w kierunku nowego nadajnika a także zmienić polaryzację z poziomej na pionową.Zrobiłem wszystko jak należy, i zauważyłem poprawę w jakości łącza.Jednakże wydaje mi się, iż siła sygnału powinna być praktycznie idealna przy tak małej odległości. Odczytując dane z programu Network Stumbler przy przyłączeniu do mojej Sieci mogę zauważyć nast rzeczy:

Speed : 22Mbps
Type: AP
SNR: 83
Signal + : 83
SNR + : 83
Noise: 0
Flags: 0001
Beacon interwal : 100

Z kolei w programie Everest widnieją takie dane:

Siła sygnału sieci WLAN to -59dBm (bardzo dobra)
MTU: 1500 bajtów
Szybkość połączenia: 11Mbps

Kieruję więc wobec Was następujące pytania.
1.Czy ta siła sygnału tak powinna u mnie wyglądać ? Czy może powinna być lepsza?
2.Czy moja karta sieciowa(ma już chyba koło 3 lat,może 4) i antena są dobre?czy może powinienem coś zmienić
brabusslr20
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 14 Cze 2007, 18:20

Postprzez 1jaa » 31 Maj 2008, 16:12

PostUA:

Wszystko jest w porządku siła sygnału jest wystarczająca. Jeżeli nie ma problemów z internetem to to potwierdza, jeśli jest jakiśt to napisz.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Powróć do Sieć Internet, Sieci LAN, WLAN

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]