Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

problem z uruchamianiem kompa

19 Sie 2009, 19:10

Witam.

Od jakiegoś czasu (nie wiem, orientacyjnie 2-4 miesiące) mam problemy z uruchamianiem komputera. Od razu zanim opiszę objawy dodam, że raz na bardzo niewiele razy zdarza się, że uruchamia się normalnie. Objawy są trzy, występują zamiennie, w dowolnych konfiguracjach :)

1. komputer jeszcze przed wydaniem z siebie charakterystycznego "piiii" wyłącza się, po kilku - kilkunastu próbach daje się uruchomić
2. zamiast typowego "piiii" brzmi (trudno tu mówić o brzmieniu :) ) to trochę tak: "piiiiiiiii pi pi pi"
3. zamiast typowego "piiii" otrzymuję dźwięk taki sam tylko jakiś taki słabszy i krótszy.

W przypadku punktu 2 i 3 komputer postanawia nie pracować dalej - nie wyłącza się, ale również nie rusza dalej.

Baaaardzo proszę o pomoc, ponieważ ostatnio mam również problem z internetem (viewtopic.php?f=22&t=19357), który zdaje się być również problemem sprzętowym i już nie wiem co robić.

Re: problem z uruchamianiem kompa

19 Sie 2009, 19:33

Prawdopodobnie zasilacz ci pada i to jest przyczyną problemów. Podaj nam swój config sprzętu i jaki masz zasilacz (moc, firma, wiek).

19 Sie 2009, 19:51

Eh :) gdybym to ja wiedziała co jest dokładnie potrzebne...

zasilacz ma tyle co komputer - ok 1,5 roku - modecom 350W

komputer:
procesor dwurdzeniowy AMD Athlon 64 X2, 2GB RAMu, grafika NVIDIA GeForce 8600 GTS, płyta główna asus m2n-e sli...

coś jeszcze?

19 Sie 2009, 21:38

Masz możliwość podmienić zasilacz na inny :?: Mam tu na myśli wyjęcie z innego komputera i przełożenie do twojego, w celu sprawdzenia czy rzeczywiście zasilacz jest winny.

19 Sie 2009, 23:02

Sprobuje jutro ktoregos z mezczyzn w domu uprosic coby pozwolili wyjac od siebie :)

22 Sie 2009, 21:01

.Raczej nie jest to zasilacz, acz możliwe. Ja bym obstawiał płytę główną.

22 Sie 2009, 23:02

Mac trzeba wiedziec jakie te piszczenie jest... inne piszczenie oznacza co innego wiec pi pi pi duzo nie mowi XD (autor tematu policz ile piskow jest i sprawdz na tym forum V V V )
http://forum.purepc.pl/FAQ-f8/BIOS-ie-p ... 18845.html
co do tematu opis co gdzie i kiedy jezeli odnajdziesz swoj odpowiednik "pisku" to bedziesz wiedzial w czym problem

23 Sie 2009, 18:10

Miałem nie dawno podobny problem, gdy nie było 'piii' = karta graficzna sie nie uruchamiała, wtedy ją wyjąłem i włożyłem było 'piii' i chodziło dobrze... przez pewien czas, pozniej przełożyłem kabel od monitora w 2gie gniastko karty graficznej i jest ok, możliwe jest też, że jest to problem z windowsem, sam miałem z tym kilka problemów więc wiem, komputer sie uruchamia, do 'Zapraszamy' i się zacina albo odrazu resetuje, czasami jak siedziałem było te 'piii' i reset.

24 Sie 2009, 22:46

Patrząc na dokładność wyjaśnienia problemu, można nawet przypuścić, że dźwięk pochodzi z ... napędu CD/DVD. Jeżeli jest w nim płyta, wyjmij ją i wtedy sprawdź. Jest to absurdalne, ale od prostych rzeczy trzeba zacząć.

26 Sie 2009, 20:01

zamieniłam zasilacz... kilka razy było w miare ok [długo myślał, ale w końcu dawał radę]. przed chwilą znów był niewielki problem, tym razem pikał znów zupełnie inaczej... prawdę powiedziawszy mam wrażenie, że to może być wszystko :) płyty w napędzie nie ma.

a co do zliczania "pii" - na samym początku podałam dokładnie zgodnie z rzeczywistością, długość i ilość piknięć... niestety w temacie, który podaliście do sprawdzenia żadna opcja nie pasuje do moich :(

aha i jeszcze ostatnio strasznie coś w środku świszczy, jakby takie zdychające świerszcze, z przerwami... ale nie jestem w stanie zlokalizować tego dźwięku, chociaż na początku byłam przekonana, że to dysk twardy...

p.s. najprostsze rzeczy już z ojcem sprawdziliśmy, gdyby to było coś naprawdę banalnego na pewno byśmy się tu nie spotkali :):)

12 Wrz 2009, 21:11

Niedawno u mojego kumpla był podobny problem, tyle że jeden pisk był tylko. Po czynnościach POST, komputer od razu się wyłączył. Problem tkwił w płycie głównej, która poszła do śmieci. Problemu już nie było jak wymieniło się na nową.
Wyślij odpowiedź