Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

Problemy z internetem

27 Mar 2007, 21:03

Witam. Jestem w sieci internetowej i moj transfer waha sie od 20 kB/s do 90 kB/s i mam nastepujacy problem. Gdy przegladam strony i siedze jednoczesnie na gg lub sciagam z sieci torent( i np w chwili gdy nie wykorzystuje całego łacza do sciagania) mam problemy z przegladaniem stron internetowych. U znajomych z moej sieci cos takiego nie wystepuje tylko u mnie. Czy wiecie co może to powodowac i jak temu zaradzic?? Dodam, że gdy uzywalem programu BitComet to strony mi w ogole nie chodzily, a gdy zaczolem sciagac je FlashGet'em to ruszylo sie to troche ale i tak otwieraj mi sie bardzo powoli i jak trzeba sie polaczyc z baza danych to wywala mi ze sie nie da. Z gory dziekuje za pomoc...

27 Mar 2007, 21:12

Programy do pobierania torrentów wysyłają dane (z twoim transferem mogą wykorzystać całe łącze, chyba że zablokowałeś wysyłanie danych).
Daj logi z HijackThis może to wirus.

27 Mar 2007, 22:19

Ja mam radiówkę i jest taki sam problem to zupełnie normalne ale był na to jakiś sposób jak sobie przypomne to dam ci znać :wink:

28 Mar 2007, 15:18

To raczej nie jest wirus ponieważ miałem już kilka razy robionego formata i dalej tak mam...

28 Mar 2007, 15:53

Wydaje mi się ze łącze zapychają ci wysyłane dane.... chodzi o to ze sciągasz np plik z prędkościa 20KB/s a wysyłasz z 90KB/s w ten sposób masz zapchane łącze i dlatego cieżko przegląda sie wtedy stronki internetowe :). Sa na to 3 rady :
1. Uzbroić się w cierpliwość i czekać tak długo aż strona się wgra....
2. Ograniczyć w programie do ściągania prędkość wysyłanych danych....(ale co za tym idzie może zmniejszyć się prędkość pobierania (bynajmniej Ja tak mam).
3. Nie ściągać nic i cieszyć sie urokami naszego łącza :) .

28 Mar 2007, 16:44

Dodam jeszcze dwa punkty
4.zainstalować program do zarządzania ruchem polecam cFosSpeed
5.Nie ściągać zbyt wielu pozycji jednocześnie.
ps.ja stosuje pkt.4 i zero problemów.

28 Mar 2007, 18:00

buzu napisał(a):Dodam jeszcze dwa punkty
4.zainstalować program do zarządzania ruchem polecam cFosSpeed
5.Nie ściągać zbyt wielu pozycji jednocześnie.
ps.ja stosuje pkt.4 i zero problemów.

Poco stosować punkt 4 skoro w w samym programie do ściągania mozna ograniczyć prędkość ściagania/wysyłania. Poco instalować kolejną aplikacje obciążającą komputer ?

28 Mar 2007, 18:16

Po to,ze jak napisałem wyżej jest to program do zarządzania ruchem,ustawiania priorytetów dla programów itd. A sam proces zabiera ok 2 mega pamięci i zero procesora.Zawsze przeglądarka będzie miała największy priorytet i strony będą otwierać się szybciej a nie odwrotnie.
Jak przykręcisz kurek w kliencie torrenta i ciągnniesz jednocześnie kilka pozycji (o uploadzie nie wspomnę) to i tak zamuli ci neta.Chyba,że lubisz czekać wieki na ściągnięcie a po drodze źródełko wyschnie,bo wszyscy co udostępniali już nie żyją. :D
ps.dodam,że zasysam i odsysam z całą predkością łącza a stronki mi śmigają elegancko.

28 Mar 2007, 19:57

buzu napisał(a):Po to,ze jak napisałem wyżej jest to program do zarządzania ruchem,ustawiania priorytetów dla programów itd. A sam proces zabiera ok 2 mega pamięci i zero procesora.Zawsze przeglądarka będzie miała największy priorytet i strony będą otwierać się szybciej a nie odwrotnie.
Jak przykręcisz kurek w kliencie torrenta i ciągnniesz jednocześnie kilka pozycji (o uploadzie nie wspomnę) to i tak zamuli ci neta.Chyba,że lubisz czekać wieki na ściągnięcie a po drodze źródełko wyschnie,bo wszyscy co udostępniali już nie żyją. :D
ps.dodam,że zasysam i odsysam z całą predkością łącza a stronki mi śmigają elegancko.

Tego aspektu nie wziąłem pod uwagę :) .

31 Mar 2007, 21:53

dzieki za pomoc:)

31 Mar 2007, 23:44

program sprawdza się w sieciach lan. jak dla mnie :) i podczas grania przez neta gdy np ktoś inny z sieci domowje ściąga a ci zalezy na jak najlepszym pingu. (to też da się ustwić)

co do torentów zawsze były wolne i nie ma co narzekać wszystko zależy od seedów ile ci udostępniają.

01 Kwi 2007, 10:20

Torrenty są wolne :roll: a co powiesz o emulu :D
Ja nie narzekam ściągam film w 30min-1h max a mułem pewnie bym ssał ze dwa tygodnie.
Trzeba tylko korzystać z dobrych,rygorystycznych stron na których tzw.pijawy są banowane.
Wyślij odpowiedź