TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Problemy z podzespołami

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Problemy z podzespołami

Postprzez wixon12 » 16 Wrz 2015, 23:25

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/45.0.2454.93 Safari/537.36

Witam (na początku chciałbym dodać że jestem tu nowy i jeśli nie potrzebnie tworze nowy temat , a podobny już istnieje lub powinien on zostać przeniesiony proszę o wyrozumiałość) mam problem z komputerem stacjonarnym, otóż jakieś pół roku temu dostałem na części komputer stacjonarny o dość dobrych podzespołach lecz z windows xp, co jednak mi sie nie podobało, postanowiłem zainstalować na nim win7, wszystko śmigało elegancko dopóki nie zainstalowałem ostatnio (jakis miesiąc temu) na nim systemu windows 8
Otóż po 2 dniach od instalacji komputer nie chce się włączyć (podobna sytuacja u kolegi, u którego również był robiony upgrade do win8), obraz się nie załącza (nawet bios) (nie słychać startu biosa), wiatraki działają na wysokich obrotach , wszystkie podzespoły działają, jedynie komputer nie reaguje na przycisk reset,.
Na początku pomyślałem że na na pewno nawaliła jakaś część np. karta grafiki, ramy itd. ale wszystkie części (procesor/radiator(nie potrzebnie)/karta graficzna/ramy/zasilacz/dysk/napęd dvd (na wszelki wypadek)) zostały sprawdzone na innym sprzęcie i działały. Kolejnym moim pomysłem był zepsuty procesor albo płyta główna(wsadziłem mój procek do innego kompa i działał), znalazłem odpowiedni zamiennik mojej płyty głównej żeby wymienic i sprawdzić i oto komputer ruszył na innym biosie z innej płyty(tej nowej) (dawniej bios nie startował) wyskoczyła informacja podczas bootowania "naprawa błędów dysku" , komputer sie zrestartował , uruchomił do momentu pojawienia się ekranu głównego (kafelki) i zdechł, po czym znowu jest ta sama sytuacja co na starej płycie głównej (radiator/procek / napęd dvd/diody/dysk/chłodzenie grafiki/chłodzenie zasilacza wszystko pracuje) ale bios się nie uruchamia i nie ma obrazu(no signal na monitorze). Gdy sytuacja ta pojawiła sie po raz pierwszy także komputer nagle zdechł podczas uzytkowania (niewielkie obciążenie -przegladarka opera uruchomiona) . Musze dodać że następuje dziwna sytuacja po uruchomieniu komputera bez ramów bo powinin wydac charakterystyczny dźwięk braku pamięci a tutaj nic :/ Jaka jest przyczyna?/ co do wymiany?
Awatar użytkownika
wixon12
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 16 Wrz 2015, 22:56

Re: Problemy z podzespołami

Postprzez mateo8898 » 24 Wrz 2015, 11:46

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0

Skoro sprawdziłeś wszystkie podzespoły, wychodzi na to, że prawdopodobnie padła płyta.
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Problemy z podzespołami

Postprzez wixon12 » 29 Wrz 2015, 18:04

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/45.0.2454.101 Safari/537.36

Ale skoro padły dwie płyty główne to czy to jest wina zasilacza czy co? (czy ten upgrade mógł mieć coś wspólnego z awarią, bo identyczna sytuacja po upgradzie u kolegi?)
Awatar użytkownika
wixon12
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 16 Wrz 2015, 22:56

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]