Mam pytanie. W sprawie tego przenosnego 2,5 calowego, zewnetrznego HD. Kupilem kilka tygodni temu rzeczony twardziel. Wszystko bylo ok!do momentu, kiedy pozyczylem go znajomemu, aby zgral sobie filmy z niego do siebie. Dysk ten ma 2 koncowki USB do kompa (jedna, jak napisano w instrukcji, moze nie dostarczac dostatecznej ilosci pradu, dlatego powinno sie podlaczac obie, on tego nie zrobil.) Przyszedl do mnie z twardzielem i powiedzial, ze po podlaczenie go do swego laptopa mial tylko puste katalogi. Podlaczylem wiec niezwlocznie twardziela do swego laptopa i wyskoczyl mi komunikat, ze "dysk twardy jest nie odczytywalny". Jedyne co udalo mi sie z nim zrobic to go sformatowac. Gdy to zrobilem, wziolem sie za odzyskiwanie danych. Udalo mi sie ich torche odzyskac (glownie zdjecia i inne male pliki;zadnego filmu) I tu pojawia sie problem (i to juz nie pierwszy z tym dyskiem),bo po odzyskaniu czesci danych i ponownym podlaczeniu twardziela do mego laptopa, komp moj znow pokazal mi ten sam komunikat co wczesniej. Sformatowaniu go wiec powtornie (naiwnie myslac, ze to cos pomoze), ale teraz moj system widzi go (wiem to bo pojawia sie na pasku zadan taka ikonka z zielona strzalka oraz komunikat:"znaleziono nowy hardwear"),ale nie pojawia sie zadna ikonka w "my computer" i nie ma nic w menadzerze zadan. Pomocy ratujcie, co robic? Nie moge go oddac do serwisu, bo jestem teraz w Irlandii i w Polsce bede dopiero w grudniu.
Z gory bardzo dziekuje za wszelka pomoc.
Z gory dzieki