Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Prolem z instalacją Windy XP na laptopie

16 Sty 2009, 02:14

Witam.
Ostatnio kupiłem za parę złotych starego laptopa Viglen Dossier LC (PIII, 96MB Ram, 6GB HDD, Ati Rage) Chcę postawić na nim Win XP i podłączyć telefon do USB jako modem GSM. Niestety przy próbie instalacji Windowsa już po całej instalacji, przed pierwszym uruchomieniem podczas ładowania sterowników następuje krótkotrwały blu-screen z informacją, że przyczyną jest mrxdev.sys i należy wyłączyć to urządzenie, tylko nie wiem od czego to jest sterownik. Mogę bez problemu wejść do trybu awaryjnego, ale przy próbie normalnego rozruchu ciągle jest to samo. Udało mi się zainstalować tylko Mini Windows XP, ale tam z kolei po podłączeniu i skonfigurowaniu telefonu, ani Firefox, ani Opera nie widzą połączenia z Internetem.
Dzięki za pomoc.

Re: Prolem z instalacją Windy XP na laptopie

21 Sty 2009, 20:22

Ciężko ci będzie zainstalować system, nie mówiąc już o niekomforcie. Zobacz wymagania sprzętowe dla Windows XP -> CLICK

23 Sty 2009, 14:50

Proponuję spróbować z innej płyty Windowsa, problemu nie powinno być.

27 Sty 2009, 21:33

Nie dało rady. Próbowałem z chyba 7 płyt - różne wresje. Zainstalowały się tylko wersje "obcięte", pełna żadna. Dopiero 2000 wszedł i udało mi się połączyć z netem.
Wyślij odpowiedź