TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Prosty i szybki backup wybranych plikow/folderow?

Nie możesz znaleźć potrzebnej aplikacji, napisz o tym, a na pewno użytkownicy forum postarają się pomóc.

Prosty i szybki backup wybranych plikow/folderow?

Postprzez Kroll » 10 Kwi 2016, 13:54

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/49.0.2623.75 Safari/537.36

Witam.

Tak jak w temacie. Szukam czegos prostego i szybkiego do robienia backupow. Madry Polak po szkodzie, jak to mowia...

Obecnie po prostu pakuje wybrane rzeczy w archiwum (razem jakies 500 mb najwazniejszych rzeczy) i wrzucam na darmowy hosting jako prywanty plik. Mniemam, ze istnieja jakies lepsze patenty do tego typu spraw? Fajnie gdyby backup mogl odbywac sie na wiekszej ilosci danych.

Najwazniejszych rzeczy mam ok 500-1000 mb.

+ czy istnieje program, ktory moze zapisac strukture dysku? Tj. jak nazywaja sie foldery, pliki i co jest w czym. Tak zebym kiedys na wszelki wypadek wiedzial, co w ogole mialem na dysku.

W temacie jestem dosc zielony, wiec bylbym wdzieczny za wyrozumialosc :)
Kroll
Postujący
Postujący

Dołączenie: 15 Lut 2007, 16:49

Re: Prosty i szybki backup wybranych plikow/folderow?

Postprzez rumun » 11 Kwi 2016, 21:27

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/49.0.2623.110 Safari/537.36

Jeżeli plików nie jest dużo to możesz trzymać je na dysku sieciowym np. Dropbox. Bardzo wygodne rozwiązanie. Zaznaczasz, które foldery mają być synchronizowane. Pliki znajdujące się w tych folderach automatycznie ładowane są do chmury.
Programy, Gry, Download https://www.instalki.pl/
Sklep z oprogramowaniem https://www.vebo.pl/
Windows 7 https://windows7.pl/
Awatar użytkownika
rumun
Administrator
Administrator

Dołączenie: 10 Maj 2004, 20:52
Miejscowość: PL
Pochwały: 14

Postprzez Kroll » 15 Kwi 2016, 18:45

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/49.0.2623.75 Safari/537.36

Jeśli chodzi o backup w chmurze z zabezpieczeniem to znalazłem takie rozwiązanie: utworzenie kontenera w Truecrypt/Veracrypt + Dropbox.
Problem tylko polega na tym, że jednak pojemność Dropboxa jest dość mała i przydałoby się coś większego a nie wiem, jaki inny serwis obsługuje przesył samych różnic w plikach, mimo np. zmiany jedynie kilku kb w skali kontenera 2 GB (dropbox wykrywa i przesyla tylko roznicę, nie wiem, jak fachowo zowie się ten mechanizm :))
Kroll
Postujący
Postujący

Dołączenie: 15 Lut 2007, 16:49

Postprzez tomsten » 19 Kwi 2016, 21:41

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101 Firefox/45.0

A ja polecę inne rozwiązanie a mianowicie serwer NAS. Kupujesz urządzonko, ustawiasz harmonogram kopiowania plików w oprogramowaniu NAS-a i system automatycznie robi kopię. Rozwiązanie szczególnie dobre jeśli masz jakieś wrażliwe dane a dodatkowymi atutami są posiadanie danych na miejscu (a jak zgubisz login i hasło do dropboxa czy innej chmury to co wtedy?) czy możliwość korzystania z niego jako z seedboxa do torrentów. Oczywiście plusów jest więcej
tomsten
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 07 Lis 2015, 15:36

Powróć do Poszukiwani!

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników