TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Prosze o pomoc w zadaniu z Niemca ;)

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

Prosze o pomoc w zadaniu z Niemca ;)

Postprzez kukaszr » 09 Paź 2006, 21:33

PostUA:

Witam ;) Mianowice całą swoją wiedze językowa kumuluje na angielskim a niemieckiego nie lubie i nie nawidze ;)
Pomoże mi ktoś w zadaniu ;) mam mianowicie napisac przepis kulinarny ;] wyrałem sobie taką przyprawe jak "FRYTKI" ;] przetłumaczył by mi ktoś ten tekst ;)

Aby usmażyć frytki, należy wpierw uszykować kartofle odpowiedniego rozmiaru, następnie uszykowaś nożyk, obkrojć ze skurki.
Gdy je ostrugamy trzeba te kartofle przepłukać pod bierzącą wodą.
Gdy już to zrobimy należy je pokrojć na odpowiedniej długości paski. Następnie włożyć do rozgrzanego garnka z oliwą lub rozgrzanego pieca.
Co 5 minut zaleca się przełożenie ich na druga strone aby sie nie przypaliły.
Po 15-20 minut należy wyjąć z garnka, pieca i posolić do smaku.

Wiem, ze istnieją tłumacze ale nie chce mniec większych błędów, nie chce aby profesor widział, że chamsko zerżnięte z tłumacza ;)

Uratuje mnie ktoś przed laczkiem?
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez Hpest » 09 Paź 2006, 22:20

PostUA:

Ten twój przepis kulinarny to pikuś w porównaniu z moim zadaniem z niemca. Miałem na dzisiaj napisać List po niemiecku :D Fakt, że dopiero wczoraj ok 22.00 zabrałem się za pisanie, ale napisałem :)

Oczywiście wspomagałem się gotowcem z Neta i translatorem :D Bo przecież nie po to mamy dostęp to takiej wiedzy jak Np.: Internet aby sobie utrudniać życie. :lol:

Zamiast pisać o zadaniu na Forum powinieneś poszukać na Google. ;) ;) ;)
http://de.wikipedia.org/wiki/Fritten
Zubereitung

Zur Zubereitung von Pommes frites werden geschälte große Kartoffeln längs in Stäbchen von knapp einem Zentimeter Diagonalquerschnitt und einer Länge von 2 bis 10 cm geschnitten, auf einer saugfähigen Unterlage leicht getrocknet und anschließend in Pflanzenöl oder – wie in Belgien üblich – mit Rindernierenfett in der Regel zweimal frittiert: beim ersten Mal bei einer Temperatur von ca. 140 bis 180 °C bis sie blassgelb sind, nach dem Abkühlen beim zweiten Mal bei etwa 190 °C (in der Nähe des Rauchpunkts), bis sie eine goldene Farbe angenommen haben. Frittiert man sie in einem Durchgang, werden sie innen nicht gar oder außen zu dunkel. Werden zu viele Pommes frites gleichzeitig ins Fett gegeben, kühlt es stark ab und die Kartoffeln saugen übermäßig viel Fett auf, da sich nicht sofort eine schützende Kruste bildet. Vor dem Servieren werden die Pommes frites abgetropft und meist gesalzen.

Für die Gastronomie und für den privaten Bedarf werden Pommes frites als Halbfertigprodukt industriell hergestellt. Dazu werden sie nach dem ersten Frittieren tiefgekühlt und müssen nur noch einmal frittiert oder im Ofen gebacken werden. Teilweise werden industriell hergestellte Pommes frites auch aus Kartoffelpüree oder Kartoffelgranulat geformt.

Für die industrielle Herstellung von Pommes Frites werden vor allem längliche Kartoffeln verwendet. Nach dem Waschen werden sie in einem Dampfschäler von der Schale befreit, anschließend blanchiert und dann in großen kontinuierlichen Fritteusen ausgebacken. Anschließend folgt ein Bandtrockner, dann das Kühlen und Gefrieren in Kühl-/Gefriertunneln. Anlagen zur Herstellung von Pommes Frites erreichen Leistungen von bis zu 25 t Fertigprodukt pro Stunde.

Przygotowanie

Do przygotowania z frytki frites obierają ze skórki duże ziemniaki zostaną wzdłuż w pałeczkach od ledwie centymetrowi przekroi poprzeczny diagonalnemu i długości od 2 potnie do 10 cm, na chłonnej podkładce lekko wysuszony i następnie w oleju roślinnym lub – jak w Belgii zwykle – smaży w głębokiego tłuszczu z nerka tłuszczu wołowe w zasadzie dwukrotnie: przy pierwszym razie przy temperaturze z ca. 140 do 180 ° C, aż ona są żółci blady, po ochłodzeniu przy drugim razie przy około 190 ° C ( w pobliżu punktu dymu), do oni przyjęli złoty kolor. Smażono w głębokiego tłuszczu ją w przejściu, oni nie stają się wewnątrz gotowi lub zewnątrz za ciemni. Zostać równocześnie do tłuszczu dać do wielu frytki frites, ochładza się mocno i ziemniaki wsysają nadmiernie dużo tłuszczu, tu sobie nie natychmiast strzegąca skorupa tworzy. Frytka frites są ściekane przed podawaniem i najczęściej gesalzen.

Dla gastronomii i frytka frites są produkowane dla prywatnej potrzeby jako półfabrykat przemysłowo. Oni są ostudzani niż do tego po pierwszemu smaży w głębokiego tłuszczu i muszą smażyć w głębokiego tłuszczu tylko jeszcze raz lub pieczony być w piecu. Przemysłowo wyprodukowana frytka frites są formowane częściowo także z puree ziemniaczanego lub granulat ziemniaczanego.

Dla przemysłowego wykonania od frytki Frites są używani przede wszystkim podłużnymi ziemniakami. Po praniu oni zostaną uwalniani w łuskacz pary od łupiny, krótko gotowywać następnie i upieką out potem w dużym ciągłym Fritteusen. Suszarka zespołu następuje następnie, potem ostudzenie i zmrożenie w chłodnym - / Gefriertunneln. Przylegali do wykonania z frytki Frites osiągają osiągnięcia od do 25 t produkt gotowy na godzinę.
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez kukaszr » 10 Paź 2006, 07:06

PostUA:

te co zapodałeś jest siii.... ale jest zaawansowane ;d mój niemiecki musi być prosty i mało zaawansowany... Bo pani Profesor sie pozna ;)

Ale ja to pozmieniam ;) porpobie pare błędów i skróce ;]

thx! pochffała leci ;)
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez Przestrzeń » 11 Paź 2006, 20:31

PostUA:

Witam wszystkich. Mam zadanie z anglika, gdzie musze napisać list do jakiegoś kolegi. Mam się dowiedzieć co on lubi czego nie. Prosze was o pomoc, sam tego nie zrobie. Jeśli już ktoś zacznie mi pomóc, to zeby słownictwo było nie cieżkie, bo sie nauczycielka skapnie od razu. Dzieki
P.R.S.T.O. To Jest To
Awatar użytkownika
Przestrzeń
Postujący
Postujący

Dołączenie: 21 Lut 2006, 21:21
Miejscowość: Z Stolicy

Postprzez niunka » 12 Paź 2006, 12:19

PostUA:

Przestrzeń napisał(a):Witam wszystkich. Mam zadanie z anglika, gdzie musze napisać list do jakiegoś kolegi. Mam się dowiedzieć co on lubi czego nie. Prosze was o pomoc, sam tego nie zrobie. Jeśli już ktoś zacznie mi pomóc, to zeby słownictwo było nie cieżkie, bo sie nauczycielka skapnie od razu. Dzieki

Google , english Translator i ksiazki.

I skonczcie w koncu tematy z odrabianiem lekcji.
:evil:
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Powróć do Free Post

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]