Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
15 Lis 2009, 14:21
Witam, proszę o pomoc, od jakiegoś czasu komp wolno się uruchamia oraz czasem wolno otwieraja się programy. Log z hijackthis :
http://www.wklejto.pl/47320. Poza tym myślę, że trzeba też sporo powywalać z kompa, czy wystarczy ccleaner czy znacie coś lepszego... dawno nie bawilem się w te rzeczy , dzięki.
15 Lis 2009, 14:28
CCleaner jest dobry i powinien wystarczyć.
Uruchom HijackThis

Do a system scan only

w okienku programu pokaże się log

zaznacz kratki przy podanych wpisach

klikasz
Fix checked- Kod:
R3 - URLSearchHook: (no name) - {00A6FAF6-072E-44cf-8957-5838F569A31D} - C:\Program Files\MyWebSearch\bar\1.bin\MWSSRCAS.DLL
O2 - BHO: MyWebSearch Search Assistant BHO - {00A6FAF1-072E-44cf-8957-5838F569A31D} - C:\Program Files\MyWebSearch\bar\1.bin\MWSSRCAS.DLL
O2 - BHO: mwsBar BHO - {07B18EA1-A523-4961-B6BB-170DE4475CCA} - C:\Program Files\MyWebSearch\bar\1.bin\MWSBAR.DLL
O3 - Toolbar: My Web Search - {07B18EA9-A523-4961-B6BB-170DE4475CCA} - C:\Program Files\MyWebSearch\bar\1.bin\MWSBAR.DLL
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre6\bin\jusched.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [QuickTime Task] "C:\Program Files\QuickTime\qttask.exe" -atboottime
O4 - HKLM\..\Run: [MyWebSearch Plugin] rundll32 C:\PROGRA~1\MYWEBS~1\bar\1.bin\M3PLUGIN.DLL,UPF
O4 - HKLM\..\Run: [MyWebSearch Email Plugin] C:\PROGRA~1\MYWEBS~1\bar\1.bin\mwsoemon.exe
O4 - HKLM\..\Run: [My Web Search Bar Search Scope Monitor] "C:\PROGRA~1\MYWEBS~1\bar\1.bin\m3SrchMn.exe" /m=2 /w /h
O4 - HKCU\..\Run: [PC Suite Tray] "C:\Program Files\Nokia\Nokia PC Suite 7\PCSuite.exe" -onlytray
O4 - HKCU\..\Run: [MyWebSearch Email Plugin] C:\PROGRA~1\MYWEBS~1\bar\1.bin\mwsoemon.exe
O8 - Extra context menu item: &Search - http://edits.mywebsearch.com/toolbaredits/menusearch.jhtml?p=ZNfox000
Pobierz
The Avenger w pole
Input script here wklej poniższy tekst:
- Kod:
Folders to delete:
C:\Program Files\MyWebSearch
Drivers to delete:
MyWebSearchService
klikasz
Execute 
Potwierdzasz i zgadzasz się na restart klikając OK.
Po wykonaniu wklej raport na forum
C:\avenger.txtPodaj również log z
OTL (klikasz
Run Scan i czekasz aż powstanie log)
15 Lis 2009, 15:36
i co ? ok? czy cclenera tyrzeba jakoś ustawić jak się go uruchomi, nie skasuje za duzo? jest bezpieczny? jak spojrzę w zakładkę programy do usunięcia to mam obawy
15 Lis 2009, 16:03
dalej kiepsko chodzi, czy ktoś może coś jeszcze polecić?
15 Lis 2009, 16:45
Nic złego nie zrobi, ten program jest bezpieczny.
Uruchom OTL

w oknie
Custom Scans/Fixes wklej:
:OTL
PRC - [2008-04-14 18:21:16 | 01,035,264 | ---- | M] (Microsoft Corporation) -- C:\WINDOWS\explorer.exe
IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,SearchMigratedDefaultName = My Web Search
IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,SearchMigratedDefaultUrl =
http://www.mywebsearch.com/jsp/cfg_redi ... searchfor={searchTerms}
FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "MyWebSearch"
FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "http://search.mywebsearch.com/mywebsearch/default.jhtml?ptnrS=ZNfox000&ptb=qlA4odNKWGgJQhGvPfhP2w"
FF - prefs.js..keyword.URL: "http://www.mywebsearch.com/jsp/cfg_redir2.jsp?id=ZNfox000&fl=0&ptb=qlA4odNKWGgJQhGvPfhP2w&url=http://search.mywebsearch.com/mywebsearch/dft_redir.jhtml&st=kwd&searchfor="
[2009-10-23 15:57:51 | 00,009,941 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\1\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\y9duch9j.default\searchplugins\mywebsearch.xml
[2009-10-23 15:30:37 | 00,024,684 | ---- | M] (MyWebSearch.com) -- C:\Program Files\Mozilla Firefox\plugins\NPMyWebS.dll
O3 - HKCU\..\Toolbar\ShellBrowser: (no name) - {2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} - No CLSID value found.
O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (My Web Search) - {07B18EA9-A523-4961-B6BB-170DE4475CCA} - C:\Program Files\MyWebSearch\bar\1.bin\MWSBAR.DLL File not found
O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (Yahoo! Toolbar) - {EF99BD32-C1FB-11D2-892F-0090271D4F88} - C:\Program Files\Yahoo!\Companion\Installs\cpn\yt.dll File not found
O3 - HKLM\..\Toolbar: (gry Toolbar) - {8532a8b7-c06a-41bb-936a-8ce73e4711ed} - C:\Program Files\gry\tbgry.dll (Conduit Ltd.)
IE - HKCU\..\URLSearchHook: {8532a8b7-c06a-41bb-936a-8ce73e4711ed} - C:\Program Files\gry\tbgry.dll (Conduit Ltd.)
:Files
C:\Program Files\Mozilla Firefox\plugins\NPMyWebS.dll
C:\Documents and Settings\1\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\y9duch9j.default\searchplugins\mywebsearch.xml
C:\Program Files\Conduit
C:\Documents and Settings\1\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Conduit
C:\Program Files\FunWebProducts
:Commands
[emptytemp]
[start explorer]
[Reboot]
Klikasz
Run Fix. Dajesz log z usuwania + nowy log z OTL
16 Lis 2009, 18:35
Nie za dużo tych programów zabezpieczających, które pracują w czasie rzeczywistym??? Widzę tu Avirę (to powinno zostać), Ad-Aware (zbędne), Ewido (zbędne) i jeszcze Sygate (stare próchno, radzę zmienić na coś nowszego).
Uruchom OTL

w oknie
Custom Scans/Fixes wklej:
:OTL
PRC - [2008-04-14 18:21:16 | 01,035,264 | ---- | M] (Microsoft Corporation) -- C:\WINDOWS\explorer.exe
SRV - File not found -- -- (WinVNC4)
:Files
C:\WINDOWS\System32\f3PSSavr.scr
:Reg
[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2]
:Commands
[start explorer]
Klikasz
Run Fix. Następnie:
W OTL kliknij
CleanUpPrzeczyść dysk oraz rejestr
CCleanerWyłącz i włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach
InstrukcjaWykonaj
pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware - jeśli coś znajdzie usuń i daj raport
16 Lis 2009, 20:40
Co do programów zabezpieczających ... na pasku zadań widzę tylko ad-awara i ten działa cały czas, reszta - wiem, że mam ale nie widzę by działały gdzieś w tle... jak to sprawdzić? Wiem że ewido już chyba nie istnieje bo nie można go aktualizować, sygnate personal miałem ale go nie włączam i nawet nie wiem że dziala.. antivir również chyba jest ale nie widzę by pracowal w tle, nie ma go na pasku zadań. Sorry za głupie pytania, ale nie znam sie na tym tak dobrze. Może poradzisz jak pousuwać te zbędne programy i czy ten antivir dziala skoro go nie ma na pasku? Wiem, że kiedyś był tam widoczny... choć przypomina mi się że chyba czasem się aktualizuje bo wyskakuje taka duża plansza ... No i co za sygnate...?
potem podeslę jeszcze raport z malware bo na razie jest troche syfu i dalej mieli.]
Dzięki
16 Lis 2009, 21:22
Możesz sprawdzić w menedżerze zadań w zakładce procesy. Antywir działa, ewido i ad-aware też (odinstaluj), a Sygate nie jednak zainstalowany jest bo widać w logu jego sterowniki, też odinstaluj.
Co do logu z Malwarebytes to skoro usunięte to ok, opróżnij jeszcze jego kwarantannę.
Ja proponuję zostawić antywira i do tego Malwarebytes, możesz nim od czasu do czasu przeskanować.
17 Lis 2009, 11:49
dzięki bardzo za wszystkie porady, możesz mi jeszcze tylko powiedzieć jak prawidłowo odinstalować ewido i sygnate, skoro nie ma ani w ich katalogach funkcji odinstaluj, a w dodaj/usuń też nie da rady? dzięki jeszcze raz
17 Lis 2009, 19:52
super, wielkie dzięki
mam ostatnie pytanie, uruchomiłem security task manager i zaznaczył mi potencjalnie niebezpieczne procesy z javy:
jp2ssv.dll
jqs_plugin.dll
co to za procesy? są bezpieczne?
wielkie dzięki za cierpliwość