TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

przegladarki - bezpieczenstwo

Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

przegladarki - bezpieczenstwo

Postprzez zimbardo » 06 Maj 2005, 15:02

PostUA:

witam,

wsrod milosnikow internetu trwa zazarta dyskusja, ktora przegladarka jest lepsza, z tego co zauwazylem to glownie jest to nagonka na IE. Zwolennicy Firefoxa czesto powoluja sie na argument bezpieczenstwa, ze niby IE to zupelnie do niczego, ma mase dziur, niebezpieczny i wogole, a Firefox to taki super. Niesety poza dosc ogolnym belkotem nie zdazylo mi sie uslyszec zadnych konkretow. Czy wie ktos moze o na czym polegaja te dziury w IE? Co mi grozi jak surfuje po necie za pomoca IE?

Uzywalem IE przez ponad rok i to wersji 5 i jakos nic strasznego z tego powodu mi sie nie stalo (chyba, ze nawet tego nie zauwazylem).

pozdrawiam
Awatar użytkownika
zimbardo
Postujący
Postujący

Dołączenie: 27 Kwi 2005, 14:08
Miejscowość: Ktores z miast miedzy Renem, a Bugiem

Postprzez malutkia » 06 Maj 2005, 15:18

PostUA:

hmm, mam ci powklejac kody zrodlowe? chcesz widziec 'dziury' to je zobaczysz, ale nie wiem czy cos z tego bedziesz wiedzial. IE jest pisane w C++, asemblerze i ma troszke z Delphi, wiec bede z ciebie bardzo dumna jezeli znajdziesz mi w tym 'dziury'.
Ale jezeli chodzi o Ie to samo uzytkowanie go jest meczace, tysiace okien na pasku stratu, strony otwieraja sie latami... Jedyna co w nim jest fajnego to java. Ale powiem ci, ze i tak nie znajdziesz idealnej przegladarki. Chyba, ze sobie ja sama napiszesz, chicaz krazy takie przyslowie. Ze ostatnim programem, z ktorego bedzie korzystal programista to jego wlasny.
Moim zdaniem opera jest wporzo. Mi sie podoba i jest ok.
A tak apropos to nie bylo tu czasem juz podobnej pogadanki?
pozdrawiam malutkia
There is only a thin line between winning and losing.
Awatar użytkownika
malutkia
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Kwi 2005, 14:30
Miejscowość: C-n

Postprzez kamuflasz » 06 Maj 2005, 15:28

PostUA:

No taki temat już gdzieś chyba był, a jeśli chodzi o te dziury to w Eskplorerze znaleziono ich aż 19 w tym 3 krytyczne ale to tylko dlatego, że jest najpopularniejszą przeglądarką i większość ludzi go używa co oznacza że jest najbardziej narażony, na ataki nie wiadomo ile dziur by znaleźli w FireFoxie przy takim jego użyciu jak w przypadku Explorera.
Jesteś Polakiem?? Szanuj swój język ojczysty !!!
Błędy się zdarzają każdemu ale nie 4 w jednym krótkim zdaniu :D

w razie wątpliwości skorzystaj z https://sjp.pwn.pl/
Awatar użytkownika
kamuflasz
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 04 Mar 2005, 13:06
Miejscowość: Zielona Góra
Pochwały: 1

Postprzez zimbardo » 06 Maj 2005, 15:40

PostUA:

witam,

jesli chodzi o temat, to byl watek nt. ktora przegladarka jest najlepsza. Mi nie chodzi o udowadnianie, ze IE jest dobra przegladarka. Sam uzywam Opery i jak musze sie czasami poslugiwac IE to mnie cholera bierze.

Chodzi mi stricte o kwestie bezpieczenstwa, czym groza te dziury w przegladarkach? Co to znaczy, ze dziura jest krytyczna? Czy jak uzywam powiedzmy IE to ktos moze mi przejrzec pliki na kompie? Moze uzyskac dostep do hasel zapisanych w przegladarce? Samo stwierdzenie, ze w IE jestwiecej dziur niz w Firefoxie nic mi nie mowi.

pozdr.

PS. A jesli chodzi o kody zrodlowe, to jak malutkia masz dostep do kodu IE, to bardzo bym poprosil :) Nie slyszalem, ze Microsoft zmienil strategie i zaczal udostepniac swoje oprogramowanie jako open source :)
Awatar użytkownika
zimbardo
Postujący
Postujący

Dołączenie: 27 Kwi 2005, 14:08
Miejscowość: Ktores z miast miedzy Renem, a Bugiem

Postprzez malutkia » 06 Maj 2005, 16:16

PostUA:

Nie udostepnil. Oni chyba nigdy tego nie zrobia, zreszta nie pylilo by im sie to. Ale cos tam na kompie by sie znalazlo.
Zawsze ktos moze przejrzec sobie twojego kompa. Czego kolwiek bys nie zrobil, mozesz nawet przejsc na Linuxa, ale i tak to cie nie ochroni przed tym. Jedyna dobra obrona jest atak. (pomyslmy, ze tegonie bylo i nie ytrzeba brac tego doslownie). W sumie to kazdy program moze doprowadzic cie do 'zguby' chyba, ze znasz dokladnie jego pochodzenie i zawartosc. IE 6.0. doskonale komponuje sie z sp2 tworzac w ten sposob bardzo latwy dostep do twojego komputera! Nie polecam takiej kompozycji.
Ale kazda przegladarka nie zapewni ci bezpieczenstwa, ani zaden antywirus.
pozdrawiam malutkia
There is only a thin line between winning and losing.
Awatar użytkownika
malutkia
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Kwi 2005, 14:30
Miejscowość: C-n

Powróć do Programy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]