TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Przyspieszanie Kompa

Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Przyspieszanie Kompa

Postprzez Dark Master » 08 Sty 2007, 11:44

PostUA:

Witam,otuż chcę poznac, jak przsyspieszyc kompa, zeby szybciej sie uruchamiał i programy szybciej chodzily,Proszę o pomoc
Dark Master
Dark Master
Postujący
Postujący

Dołączenie: 31 Sie 2006, 02:02
Miejscowość: z Polski:D:D:D

Postprzez dean99 » 08 Sty 2007, 11:58

PostUA:

1.Są do tego różne programy
2.Ustwaić plik stronicowania
3.Robić regularnie defragmentacje dysku
4. I przejrzyj jeszcze ten temat viewtopic.php?t=7963&start=15
LFS to nie gra to rzeczywistość
Awatar użytkownika
dean99
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Maj 2006, 09:53
Miejscowość: Gołdap

Postprzez niunka » 08 Sty 2007, 12:21

PostUA:

Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez Largeon » 15 Sty 2007, 10:49

PostUA:

Jak chcesz przyspieszyc prace komputera, polecam bardzo program Easy Cleaner i Odkurzacz X Professional. Pomaga tekze jak w powyzszych postach defragmentacja. Przydatne tez jest usuwanie wpisow przywracania systemu oprocz najnowszego. Ja na przyklad robie porzadki co 3 tyg lub 4 tyg.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Largeon
Postujący
Postujący

Dołączenie: 03 Cze 2005, 08:25
Miejscowość: Piła

Re: Przyspieszanie Kompa

Postprzez buzu » 15 Sty 2007, 22:00

PostUA:

Dark Master napisał(a):Witam,otuż chcę poznac, jak przsyspieszyc kompa, zeby szybciej sie uruchamiał i programy szybciej chodzily,Proszę o pomoc

Najpewniejszy sposób to:
-dołożyć ram'u
-wymienić procka na szybszy model (ew.podkręcić )
-podzielić rozsądnie dysk (partycję systemową,dyski logiczne na dane itd.)
Do czyszczenia i tweaku jako takiego polecam TuneUp Utilities jako kombajn i dodatkowo RegSupreme.
Koniecznie xp-AntiSpy(wyłączanie zbędników),
Co jakiś czas Ad-Aware i Spybot-Search & Destroy i zdecydowanie CWShreder.
Minimalizacja autostartu.
Jak masz XP i z 512 ramu to olej plik wymiany.
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 26 Gru 2006, 02:20
Miejscowość: Łódź

Postprzez niunka » 16 Sty 2007, 09:53

PostUA:

buzu napisał(a):Jak masz XP i z 512 ramu to olej plik wymiany.

:shock:
I olej stabilna wydajna prace sstemu .

nc
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez rumun » 16 Sty 2007, 10:53

PostUA:

W dziale demonstracje jest kilka przydatnych porad dotyczących optymalizacji systemu, zobaczcie: http://www.instalki.pl/demonstracje/systemowe.html
Programy, Gry, Download https://www.instalki.pl/
Sklep z oprogramowaniem https://www.vebo.pl/
Windows 7 https://windows7.pl/
Awatar użytkownika
rumun
Administrator
Administrator

Dołączenie: 10 Maj 2004, 20:52
Miejscowość: PL
Pochwały: 14

Postprzez buzu » 17 Sty 2007, 00:18

PostUA:

niunka napisał(a):
:shock:
I olej stabilna wydajna prace sstemu .

nc

Ale ściemniasz ,chyba nie wiesz o czym mówisz i w jakich czasach żyjesz.
To było dobre lata temu jak na kompach ludzie mieli mało ramu(koszty) i stare windy.(95,98).
Chyba,że coś mnie ominęło to oświeć o pani mnie ciemnego.Tylko bez bla,bla ,bo ja tak mówię tylko FAKTY ,DOWODY.
I.....nie czepiaj się. :P ,bo ja też mogę poddawać w wątpliwość Twoje porady a tego chyba nie chcemy :wink:

ps.masz rangę moderatora a moderator i ekspert to dwie inne bajki i nie muszą iść w parze .Lekturka dla nietrybiących ==> http://pl.wikipedia.org/wiki/Moderator_(internet)
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez niunka » 21 Sty 2007, 12:56

PostUA:

buzu napisał(a):
Ale ściemniasz ,chyba nie wiesz o czym mówisz i w jakich czasach żyjesz.

Ja wiem co mowie w przeciwienstwie do ciebie (co nieraz widac po twoich wypowiedziach,ale to nie istotne,bo to zupelnie inny temat)

Co do czasow to zyje w trazniejszych,nie umiala bym zyc w twoich i swiecie fantazji takim jak twoj.

buzu napisał(a):oświeć o pani mnie ciemnego.Tylko bez bla,bla ,bo ja tak mówię tylko FAKTY ,DOWODY.

to obawiam sie ze bedzie nie mozliwe.bo zyjemy w roznych czysach i nie wydaje mi sie zebys chcial,bo uwazasz sie za wielkiego madrale,moze i nim jestes,ale mnie jakos do tego nie przekonaly twoje wypowiedzi
(nie umniejszajac twojej wiedzy)
Jednak na koniec cos napisze,mam nadzieje moja wypowiedz bedzie wystarczajaca i cie usatysfakcjonuje.
Jezeli jednak twoim zdaniem nie bede miala racji to bardzo prosze o
buzu napisał(a):FAKTY ,DOWODY.

buzu napisał(a):I.....nie czepiaj się. :P ,bo ja też mogę poddawać w wątpliwość Twoje porady a tego chyba nie chcemy :wink:

Nie czepiam sie , napisalam ,krotko co sie stanie jezeli wylaczy sie wirtualna.

buzu napisał(a):ja też mogę poddawać w wątpliwość Twoje porady a tego chyba nie chcemy :wink:

Chciala bym,bo mozliwe sie sie myle i dobrze by bylo gdyby ktos mnie poprawil zwrocil uwage ze nie mam racji,bo powinno byc tak a nie inaczej,jakby nie bylo to jest jeden ze sposobow zdobywania wiekszej wiedzy i unikania tych samych bledow w przyszlosci.

buzu napisał(a):ps.masz rangę moderatora a moderator i ekspert to dwie inne bajki i nie muszą iść w parze

Masz racje to dwie inne bajki,nikt nie powiedzial ze jestem expertem a juz tymbardziej sama bym sie nim nigdy nie nazwala ,bo moja wiedza ,zasob wiadomosci jest temu daleki.
Pomimo wszystko rangi nikomu od tak sobie sie przyznaje.

buzu napisał(a):Lekturka dla nietrybiących ==> http://pl.wikipedia.org/wiki/Moderator_(internet)

dobrze by bylo gdybys sam tez sie zapoznal z tym ,ale na poczatek to polecala bym zapoznac sie z -> Tym bylo by napewno wiele milej.

No paging file?

Teorią pewnych tweakerów jest zakładanie możliwości całkowitego wyłączenia tego pliku przy posiadaniu ogromnej ilości RAMu. To jest tylko teoria która zupełnie mija się z praktyką. W istocie całkowite wyłączenie pliku pagefile.sys jest niemożliwe gdyż pamięć wirtualna to szersze pole niż tylko ten specyficzny plik. Sama operacja może przynieść opłakane skutki gdyż XP i tak potrzebuje tego pliku, wiele komponentów Windows wymaga jego obecności nawet jeśli z niego nie korzysta a większość programów pada przy braku jego obecności. Nie polecam zabaw tego typu! Wyjątek od reguły: okresowe wyłączenie dla celów przeprowadzenia rzetelnej defragmentacji.

buzu napisał(a):Jak masz XP i z 512 ramu to olej plik wymiany.

512 ramu przy XP to jest naprawde malo,wystarczajaca ilosc do sprawnego korzystania z systemu i podstawowych programow (nie wymagajacych)
Jezeli wylaczysz swap przy 512 ramu ,to przy pamieciozernych programach grach ,to albo go windows utworzy sam ,albo bedzie krzyczal ze jest brak pamieci,jezeli bedzie jej brak to spowoduje wylaczenie sie aplikacji ktore spowodowaly jej wyczerpanie,nastepstwem czego moze byc restart i utworzenie przez windows piku wymiany.Utworzony w ten sposob plik wymiany beedzie pofragmentowany,co bedzie mialo znaczacy wplyw na sprawnosc i szybkosc pracy systemu.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez buzu » 21 Sty 2007, 14:13

PostUA:

Wszystko się zgadza tylko,że ja nie napisałem,żeby wyłączyć tylko dać sobie spokój z ręcznym ustawianiem pliku wymiany.Win XP dobrze sobie radzi z zarządzaniem pamięcią a w dobie potężnych dysków i ogólnie wypasionych kompach ustawianie takiego pliku ręcznnie daje przyrost wydajności mierzony w ułamkach procentów (lub wogóle) więc imho bez sensu.
ps.nie uważam się za mądralę ale nie lubię łapania za słówka,by kogoś ośmieszyć.
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Powróć do Programy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników