TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

RAM 3 GB GEIL

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

RAM 3 GB GEIL

Postprzez DuQ » 02 Sty 2009, 18:59

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

witam mam taki problem wyjalem ram i jeszcze raz wlozylem mam 3GB firmy GEIL ,,2 GB i 1 GB" dlugo laduja mi sie mapy w grze...Przedtem ładowały mi się szybko zalezy to od monitora bo kupilem nowy 22 calowy...Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-P35-DS3L

DuQ
DuQ
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 02 Sty 2009, 18:41

Re: RAM 3 GB GEIL

Postprzez neoono » 02 Sty 2009, 22:36

PostUA: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1)

a w ilu kosciach masz te ramy?? bo jezeli masz 2x1gb i 2x512mb to powinno dzialac dobrze (czyli cos z kociami musialo by byc zle) ale jezlie masz 2 kosci (2gb i 1gb) to nie moga one tak pracowac bo ddr2 to pamieci dual chanel czyli musza pracowac w parach, nie moze byc czegos takiego ze 1gb i 2gb wlozysz, musza byc takie same w gniazdach tego samego koloru
Awatar użytkownika
neoono
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Cze 2008, 17:34
Miejscowość: Siedlce (mazowieckie)

Postprzez DuQ » 02 Sty 2009, 22:52

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

a moge sobie wlozyc 1GB do zoltego i 2 GB do czerwonego i tez bedzie poprawnie dzialalo czy musze zamienic w sklepie bo mam jeszcze gwarancje..
DuQ
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez neoono » 02 Sty 2009, 22:59

DuQ napisał(a):a moge sobie wlozyc 1GB do zoltego i 2 GB do czerwonego i tez bedzie poprawnie dzialalo czy musze zamienic w sklepie bo mam jeszcze gwarancje..

nie mozna tak wsadzac pamieci ddr2, jesli chcesz miec 3gb to musisz wsadzic 2x1gb i 2x512mb z tym ze kosci o takich samych wielkosciach pamieci musz byc wsadzone w te same sloty, np kosci 1gb wsadz w zolte sloty a kosci 512mb wsadz w czerwone, wtedy powinny dzialac poprawnie, wiec powinienes wymienic je w sklepie
Awatar użytkownika
neoono
Postujący
Postujący

Postprzez DuQ » 02 Sty 2009, 23:08

a moge wsadzic 3xpo 1GB bo wiesz ze przed tem mialem 2GB i 1GB i mi wszystko ladnie ladowalo sie a jak wyjalem to klapa wolniej laduja mi sie mapy :/
DuQ
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez neoono » 02 Sty 2009, 23:17

juz ci mowilem ze jesli chcesz zeby wszystko ladnie chodzilo to musisz wsadzic tak jak napisalem wczesniej, mozesz wsadzic 4x1gb to bedzie dobrze ale 3x1gb w zadnym wypadku, pamieci ddr2 nie powinno sie tak laczyc jak piszesz
Awatar użytkownika
neoono
Postujący
Postujący

Postprzez santana34444 » 03 Sty 2009, 00:56

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

Neoono nie chce podważać twojej opinii czy stwierdzenia (jakkolwiek kto to nazwie) bo nie jestem wielkim znawcą. Fakt znam się na kompach ale mimo wszystko ciągle się uczę o nich i z dnia na dzień wiem coraz więcej. Ja mogę jedynie powiedzieć że wydaje mi się ale nie mam 100% pewności że Ramy DDR2 da się tylko w parach łączyć. Ja mam już rok połączone DDR2 GoodRAMa 1GB i 512 MB w identycznych gniazdach (bo mam tylko 2 na płycie), wiele razy je wyjmowałem i wkładałem z powrotem i komputer pokazuje mi że mam 1,5 GB RAM. DuQ a czy kiedy je wkładałeś z powrotem dopchnąłeś je do końca? Pytam bo kiedy ja kiedyś nie docisnąłem do końca moich ramów (w tym wypadku 2 kości) miałem sygnał dźwiękowy od płyty głównej że coś jest nie tak. Ty może źle docisnąłeś jedną kość i sygnału nie miałeś bo drugą kość docisnąłeś do końca i komp widzi tylko 2 GB RAM. Sprawdź również czy nie ukruszyłeś lub nie ułamałeś kości.
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Postprzez DuQ » 03 Sty 2009, 13:05

komp pokazuje mi ze mam 3 GB ale ja mam wlozone ze jedno w zolte drugie w czerwone
DuQ
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez neoono » 04 Sty 2009, 18:00

santana34444 napisał(a):Neoono nie chce podważać twojej opinii czy stwierdzenia (jakkolwiek kto to nazwie) bo nie jestem wielkim znawcą. Fakt znam się na kompach ale mimo wszystko ciągle się uczę o nich i z dnia na dzień wiem coraz więcej. Ja mogę jedynie powiedzieć że wydaje mi się ale nie mam 100% pewności że Ramy DDR2 da się tylko w parach łączyć. Ja mam już rok połączone DDR2 GoodRAMa 1GB i 512 MB w identycznych gniazdach (bo mam tylko 2 na płycie), wiele razy je wyjmowałem i wkładałem z powrotem i komputer pokazuje mi że mam 1,5 GB RAM. DuQ a czy kiedy je wkładałeś z powrotem dopchnąłeś je do końca? Pytam bo kiedy ja kiedyś nie docisnąłem do końca moich ramów (w tym wypadku 2 kości) miałem sygnał dźwiękowy od płyty głównej że coś jest nie tak. Ty może źle docisnąłeś jedną kość i sygnału nie miałeś bo drugą kość docisnąłeś do końca i komp widzi tylko 2 GB RAM. Sprawdź również czy nie ukruszyłeś lub nie ułamałeś kości.

wiesz nikt w sumie nie wie jak to sie w praktyce sprawdza, ja sie sugeruje tym co mowia znawcy i tworcy sprzetu wiec opieram sie na ich wypowiedziach, nie jest powiedziane ze kategorycznie zabrania sie laczenia pamieci w ten sposob, jednak czytaem gdzie niegdzie ze takie laczanie maga powodowac bledy pamieci a przez to resety komputera, blue screeny, zawiechy systemu i rozne takie, wiec ryzyko jakies zawsze jest dlatego staram sie doradzac tak zeby wszystko dzialalo poprawnie. Mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi
Awatar użytkownika
neoono
Postujący
Postujący

Postprzez santana34444 » 05 Sty 2009, 00:28

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

Być może masz sporo racji. Tego nie wiem. Na razie moja wiedza o temacie komputerów zamyka się w tym że kolega mnie zamawia i za parę groszy mu kompa złoże z części już zakupionych, coś wymienię lub system zainstaluje. W tym roku mam nadzieje że dostane się do technikum z klasą informatyczną a potem chce iść na politechnikę poznańską to potem się możemy pokłócić kto ma rację, a na razie nie mam zamiarów się kłucić bo mnie zaraz Mac lub ktoś inny wyśmieje że się kłucę a nie mam racji. Być może że ty masz bardzo dużo racji biorąc pod uwagę taki fakt że mam te ramy i już miałem takie problemy z kompem jak to że w nocy sam mi się włączył i pracował tylko dysk twardy i nie dało się ani zresetować ani wyłączyć przyciskiem tylko musiałem wtyczkę z prądu wyciągnąć żeby go wyłączyć a potem musiałem czekać z 15 minut aż się dysk wyłączył bo gdybym włożył kabel od razu to by było to samo. Może to wina właśnie tego że mam te rami w dwóch kościach o różnych rozmiarach. Ale nie umiem na podstawie tego określić czy masz racje bo z moim kompem to nie wiadomo (płyta główna ECS, zasilacz mustanga i ogólnie do dupy). Jaki jest taki jest i musi jeszcze z rok wytrzymać. Teraz nie mam zamiaru żadnych części wymieniać a w szczególności płyty głównej bo to się wiąże z kolejnym zakupem (trzecim już w kadencji tego komputera) windowsa. Wole poczekać z nowym kompem do 2010 roku i kupić już nowego kompa (albo laptopa do gier) z windows 7. No a poza tym fundusze będą lepsze i technologia z nowu do przodu się posunie.
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]