Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
13 Sie 2007, 02:01
Reklamy to część naszego życia, w końcu spotykam się z nimi na każdym kroku, czy to na ulicy, w internecie, w radiu, czy telewizji. Są różne rodzaje reklam, zarówno racjonalne (fachowo objaśniające wady i zalety produktu), jak i emocjonalne. I te drugie skupiają się na dotarciu do naszej podświadomości, poprzez rekomendacje znanych osób, wyznaczanie nowych trendów, popularność produktu, czy też szkowanie publiczności, wulgarnośc, a nawet erotyke. Z pewnością część reklam budzi pewien niesmak lub zażenowanie. Część poraża infantylnościa, traktowanie konsumenta jako kompletnego durnia( słynna reklama o inteligentnym proszku do prania). Oddziaływanie reklamy jest bardzo róznorodne. Relatywnie niskie w krajach zachodnich. Polscy konsumenci są wciąż bardzo podatni na reklamę, pomimo tego, że 70% uważa, że nie. Wiadomo, że reklamy potrafia przynosić korzyści. W końcu stanowią istotne źródło finansowania radia i telewizji, czasem prasy. Wzmagają konkurencje, która jest bardzo przydatna dla konsumentów(aby zapobiegać monopolom). Oczywiście pociągają negatywne skutki, będac źródłem błędów i wabienia konsumentów do kupna dobra, na które normalnie nie zwrócił by uwagi.
Ja osobiście nie lubię reklam, chociaż uważam, że niektóre są warte chociażby jednorazowego zobaczenia. Fajna była reklama Coca-Coli z parodią GTA. Najbardziej za to denerwują reklamy proszków do prania(sławetny Zegmunt Hajzer -.-) PlusGSM(nie podoba mi się absurdalny humor kabaretu "Mumio") czy Neostrady TP: tekst układała osoba o wybitnym ilorazie inteligencji "nie wyobrażasz sobie dnia bez neostrady TP" a następnie "zamów neostradę tp już dziś". Paradoks? Do tego ten idiotyczny tekst na końcu "Twój świat. Cały świat" - pewnie, nie widzę niczego innego prócz neo. Inna to biegająca rodzina wokół stołu świetująca powstanie jakiejś tam sałatki. Kubuś Play i cudowna asysta podawaczki napojów drużyny, dzięki której zawodnicy mają energię do zwycięstw dzięki technologii TopAseptic czy coś w tym stylu. No i Basia i ketoprom...
Wkurzają reklamy Heyah(że też kretyni z Polski, kupili telefony, by dowiedzieć się co oznacza ta czerwona ręka. Nawet idiota, by tak nie postąpił-.-) czy Play(tego znieść się nie da). No i Axe, tani chwyt marketingowy, zatrudnienie jakiejś laski by się wdzięczyła. No i wykorzystywanie motywu śmierci w reklamie, to już kurestwo najwyższego stopnia. Są rzeczy, których profanować nie wolno...
Temat służy dyskusji na temat reklam. Jakie lubicie, a jakich nie. Czy im ufacie? Czy sądzicie o kontrowersyjnych reklamach?
13 Sie 2007, 02:16
Jak telewizory zaczęły docierać do polski to była 1 reklama na dzień może 2 ludzie się śmiali ze niedługo to będą reklamować pastę do butów czy masło itd... a jednak mieli racje
Reklama... jeśli chodzi o reklamy "Plusa" to wogóle z tych reklam nic nie kapuje... totalna żenada, axe... myslą ze chłopak zobaczy to reklamę i ma taki iloraz inteligencji ze pujdzie do sklepu i nakupuje tych dezodorantów ile wejdzie nobo... dziewczyny nato lecą <lol>
Jedyne reklamy które mi się podobają to były może jakieś 1/20 reklam których widziałem w całym swoim życiu...jedyną reklamą którą pamiętam to reklama coca-coli i gta
13 Sie 2007, 09:07
Bardzo malo czasu mam na telewizje a jezeli juz cos ogladam to reportaze na Discavery , NG itp.
Co do samych reklam to zawsze podobaly mi sie reklamy Coca Coli fajne byly Mentosa Sprite mial tez niezle.
Nienawidze reklam proszkow do prania jakis plynow itp bardzo mnie irytuja.
Nieufam reklamom i reklama telewizyjna nie ma raczej wplywu na wybor artykulow ktore kupuje.
Przegladam reklamy ktore dostaje w gazecie,np reklamy Reala , itp marketow.
Pamieta ktos z was pierwsza reklame jaka byly w TVP ?
13 Sie 2007, 10:59
Ja jak widzę reklamę w telewizji to zmieniał kanał (a mam około 600). Jeśli reklama jest w internecie blokuję ją. Ale do druków bezadresowych nic nie mam jest przynajmiej czym w piecu palić
Niektóre reklamy w telewizji są całkiem fajne ale reklam z plusa po prostu nie trawię
13 Sie 2007, 12:18
Prywatne telewizje żyją tylko z reklam, więc trzeba się pogodzić, że one są.
Ale czasami irytujące jest, jak (szczególnie na TVNie) puszczą Ci reklamy w czasie super filmu na ponad 10 minut...
Jak byłem mały to ze stoperem kiedyś liczyłem ile trwa przerwa. Trwała nieco ponad 3 minut a teraz? Ostatanio zdarza się na TVNie po ponad 10 minut
13 Sie 2007, 12:55
Ja uwielbiam reklamy plusa a jak lecą reklamy to cóż muszę oglądać bo do paź. mam tylko 5 kanałów
13 Sie 2007, 13:10
U nas reklamy to już powszechność... spotykamy je właśnie wszędzie... muszą one być do producenci na tym zarabiają ale one czasem nas wkurzają (rym

). Gdyby nie było reklam nie dowiedzielibysmy tez sie ktora firma jest tak powiedzieć "lepsza". Reklamy wkurzają nas szczególnie w telewizji na Polsacie i TVNie...
Ja lubie reklamy Plusa, Mountain Dew (kiedyś byla fajna), Pepsi, Cola...
Wkurzaja mnie reklamy wlasnie np. Vanisha jak niby dywan bedzie juz czysty! (żal mi ich

) albo innych rodzajow srodkow do mycia...
PS. Ale sie rozpisalem
13 Sie 2007, 15:54
No z reklamami to jest tak ze jak jest dobry film to co 10 min jest reklama 10-cio minutowa... tego nienawidzę i szacunek dla TVP1,TVP2 którzy chyba jako jedyni nie puszczają reklam w czasie filmu.
13 Sie 2007, 22:09
niunka napisał(a):Bardzo malo czasu mam na telewizje a jezeli juz cos ogladam to reportaze na Discavery , NG itp.
Co do samych reklam to zawsze podobaly mi sie reklamy Coca Coli fajne byly Mentosa Sprite mial tez niezle.
Nienawidze reklam proszkow do prania jakis plynow itp bardzo mnie irytuja.
Nieufam reklamom i reklama telewizyjna nie ma raczej wplywu na wybor artykulow ktore kupuje.
Przegladam reklamy ktore dostaje w gazecie,np reklamy Reala , itp marketow.
Pamieta ktos z was pierwsza reklame jaka byly w TVP ?
tak ;d od małego pamiętam reklame paluszków Lajkonik ;d oraz proszku do prania jakiejś firmy której sloganem był txt: OJCIEC PRAĆ
najlepsze są reklamy edukacyjne na discovery typu "Zachowując kulture sławmy odmienność"
14 Sie 2007, 10:12
Reklamy były, są i będą
Mnie najbardziej śmieszą dwie reklamy: Neostrada z kompleksowym ochroną antywirusową... [No comment] i reklamówka PiSu [żal.pl

] Z tym, że ta druga bardziej denerwuje niż śmieszy