TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Reklamy

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

Reklamy

Postprzez pp3088 » 13 Sie 2007, 02:01

PostUA:

Reklamy to część naszego życia, w końcu spotykam się z nimi na każdym kroku, czy to na ulicy, w internecie, w radiu, czy telewizji. Są różne rodzaje reklam, zarówno racjonalne (fachowo objaśniające wady i zalety produktu), jak i emocjonalne. I te drugie skupiają się na dotarciu do naszej podświadomości, poprzez rekomendacje znanych osób, wyznaczanie nowych trendów, popularność produktu, czy też szkowanie publiczności, wulgarnośc, a nawet erotyke. Z pewnością część reklam budzi pewien niesmak lub zażenowanie. Część poraża infantylnościa, traktowanie konsumenta jako kompletnego durnia( słynna reklama o inteligentnym proszku do prania). Oddziaływanie reklamy jest bardzo róznorodne. Relatywnie niskie w krajach zachodnich. Polscy konsumenci są wciąż bardzo podatni na reklamę, pomimo tego, że 70% uważa, że nie. Wiadomo, że reklamy potrafia przynosić korzyści. W końcu stanowią istotne źródło finansowania radia i telewizji, czasem prasy. Wzmagają konkurencje, która jest bardzo przydatna dla konsumentów(aby zapobiegać monopolom). Oczywiście pociągają negatywne skutki, będac źródłem błędów i wabienia konsumentów do kupna dobra, na które normalnie nie zwrócił by uwagi.
Ja osobiście nie lubię reklam, chociaż uważam, że niektóre są warte chociażby jednorazowego zobaczenia. Fajna była reklama Coca-Coli z parodią GTA. Najbardziej za to denerwują reklamy proszków do prania(sławetny Zegmunt Hajzer -.-) PlusGSM(nie podoba mi się absurdalny humor kabaretu "Mumio") czy Neostrady TP: tekst układała osoba o wybitnym ilorazie inteligencji "nie wyobrażasz sobie dnia bez neostrady TP" a następnie "zamów neostradę tp już dziś". Paradoks? Do tego ten idiotyczny tekst na końcu "Twój świat. Cały świat" - pewnie, nie widzę niczego innego prócz neo. Inna to biegająca rodzina wokół stołu świetująca powstanie jakiejś tam sałatki. Kubuś Play i cudowna asysta podawaczki napojów drużyny, dzięki której zawodnicy mają energię do zwycięstw dzięki technologii TopAseptic czy coś w tym stylu. No i Basia i ketoprom...
Wkurzają reklamy Heyah(że też kretyni z Polski, kupili telefony, by dowiedzieć się co oznacza ta czerwona ręka. Nawet idiota, by tak nie postąpił-.-) czy Play(tego znieść się nie da). No i Axe, tani chwyt marketingowy, zatrudnienie jakiejś laski by się wdzięczyła. No i wykorzystywanie motywu śmierci w reklamie, to już kurestwo najwyższego stopnia. Są rzeczy, których profanować nie wolno...

Temat służy dyskusji na temat reklam. Jakie lubicie, a jakich nie. Czy im ufacie? Czy sądzicie o kontrowersyjnych reklamach?
Awatar użytkownika
pp3088
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Sie 2006, 23:59
Miejscowość: Szczecin

Postprzez Maciak Plock » 13 Sie 2007, 02:16

PostUA:

Jak telewizory zaczęły docierać do polski to była 1 reklama na dzień może 2 ludzie się śmiali ze niedługo to będą reklamować pastę do butów czy masło itd... a jednak mieli racje :)

Reklama... jeśli chodzi o reklamy "Plusa" to wogóle z tych reklam nic nie kapuje... totalna żenada, axe... myslą ze chłopak zobaczy to reklamę i ma taki iloraz inteligencji ze pujdzie do sklepu i nakupuje tych dezodorantów ile wejdzie nobo... dziewczyny nato lecą <lol>

Jedyne reklamy które mi się podobają to były może jakieś 1/20 reklam których widziałem w całym swoim życiu...jedyną reklamą którą pamiętam to reklama coca-coli i gta
Najlepsza Strona o Clash Of Clans W PolsceClash Of Clans
Najlepsze Forum o COC w Polsce! Clash Of Clans Forum
Awatar użytkownika
Maciak Plock
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Lut 2006, 20:46
Miejscowość: Płock
Pochwały: 3

Postprzez niunka » 13 Sie 2007, 09:07

PostUA:

Bardzo malo czasu mam na telewizje a jezeli juz cos ogladam to reportaze na Discavery , NG itp.
Co do samych reklam to zawsze podobaly mi sie reklamy Coca Coli fajne byly Mentosa Sprite mial tez niezle.
Nienawidze reklam proszkow do prania jakis plynow itp bardzo mnie irytuja.
Nieufam reklamom i reklama telewizyjna nie ma raczej wplywu na wybor artykulow ktore kupuje.
Przegladam reklamy ktore dostaje w gazecie,np reklamy Reala , itp marketow.

Pamieta ktos z was pierwsza reklame jaka byly w TVP ?
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez JEDREK » 13 Sie 2007, 10:59

PostUA:

Ja jak widzę reklamę w telewizji to zmieniał kanał (a mam około 600). Jeśli reklama jest w internecie blokuję ją. Ale do druków bezadresowych nic nie mam jest przynajmiej czym w piecu palić :wink:
Niektóre reklamy w telewizji są całkiem fajne ale reklam z plusa po prostu nie trawię :lol:
Ja tu tylko sprzątam... ;)

i5 3570 @ 4,3 GHz + Noctua NH-U12P, Asus P8Z77-V, Corsair DDR3 2x8GB @ 2060MHz CL10 Ven., MSI GTX 1080 8GB, Samsung SSD 850 EVO 1 TB, Samsung DVD SH-222BB, NZXT Tempest, Corsair AX860i 860W, WIN 10 [x64]
Awatar użytkownika
JEDREK
Moderator
Moderator

Dołączenie: 11 Mar 2006, 19:27
Miejscowość: W ch** daleko z każdej strony xD (51° 24' N, 19° 41' E)
Pochwały: 24
Sprzęt: Komputer PC, Asus ZenFone 5Z

Postprzez LucaS » 13 Sie 2007, 12:18

PostUA:

Prywatne telewizje żyją tylko z reklam, więc trzeba się pogodzić, że one są.

Ale czasami irytujące jest, jak (szczególnie na TVNie) puszczą Ci reklamy w czasie super filmu na ponad 10 minut...

Jak byłem mały to ze stoperem kiedyś liczyłem ile trwa przerwa. Trwała nieco ponad 3 minut a teraz? Ostatanio zdarza się na TVNie po ponad 10 minut :/
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez tirex52 » 13 Sie 2007, 12:55

PostUA:

Ja uwielbiam reklamy plusa a jak lecą reklamy to cóż muszę oglądać bo do paź. mam tylko 5 kanałów
Awatar użytkownika
tirex52
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Sty 2007, 00:19
Miejscowość: Miękowo city :>

Postprzez Arexe » 13 Sie 2007, 13:10

PostUA:

U nas reklamy to już powszechność... spotykamy je właśnie wszędzie... muszą one być do producenci na tym zarabiają ale one czasem nas wkurzają (rym :P). Gdyby nie było reklam nie dowiedzielibysmy tez sie ktora firma jest tak powiedzieć "lepsza". Reklamy wkurzają nas szczególnie w telewizji na Polsacie i TVNie...

Ja lubie reklamy Plusa, Mountain Dew (kiedyś byla fajna), Pepsi, Cola...
Wkurzaja mnie reklamy wlasnie np. Vanisha jak niby dywan bedzie juz czysty! (żal mi ich :?) albo innych rodzajow srodkow do mycia...

PS. Ale sie rozpisalem :wink:
۞₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪۞
Google H4x0r prawdę Ci powie!
Awatar użytkownika
Arexe
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Kwi 2006, 10:19

Postprzez Maciak Plock » 13 Sie 2007, 15:54

PostUA:

No z reklamami to jest tak ze jak jest dobry film to co 10 min jest reklama 10-cio minutowa... tego nienawidzę i szacunek dla TVP1,TVP2 którzy chyba jako jedyni nie puszczają reklam w czasie filmu.
Najlepsza Strona o Clash Of Clans W PolsceClash Of Clans
Najlepsze Forum o COC w Polsce! Clash Of Clans Forum
Awatar użytkownika
Maciak Plock
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Lut 2006, 20:46
Miejscowość: Płock

Postprzez LucaS » 13 Sie 2007, 16:25

PostUA:

Mariusz X napisał(a):No z reklamami to jest tak ze jak jest dobry film to co 10 min jest reklama 10-cio minutowa... tego nienawidzę i szacunek dla TVP1,TVP2 którzy chyba jako jedyni nie puszczają reklam w czasie filmu.

TVP to telewizja publiczna i mają hajs z państwa i dlatego nie muszą tak często ich puszczać. Puszczają tylko żeby miedzy filmem a wiadomościami mieć czas na siku :D :D :D :D :D
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez kukaszr » 13 Sie 2007, 22:09

PostUA:

niunka napisał(a):Bardzo malo czasu mam na telewizje a jezeli juz cos ogladam to reportaze na Discavery , NG itp.
Co do samych reklam to zawsze podobaly mi sie reklamy Coca Coli fajne byly Mentosa Sprite mial tez niezle.
Nienawidze reklam proszkow do prania jakis plynow itp bardzo mnie irytuja.
Nieufam reklamom i reklama telewizyjna nie ma raczej wplywu na wybor artykulow ktore kupuje.
Przegladam reklamy ktore dostaje w gazecie,np reklamy Reala , itp marketow.

Pamieta ktos z was pierwsza reklame jaka byly w TVP ?

tak ;d od małego pamiętam reklame paluszków Lajkonik ;d oraz proszku do prania jakiejś firmy której sloganem był txt: OJCIEC PRAĆ

najlepsze są reklamy edukacyjne na discovery typu "Zachowując kulture sławmy odmienność"
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez Bozz » 14 Sie 2007, 10:12

PostUA:

Reklamy były, są i będą ;)
Mnie najbardziej śmieszą dwie reklamy: Neostrada z kompleksowym ochroną antywirusową... [No comment] i reklamówka PiSu [żal.pl :/] Z tym, że ta druga bardziej denerwuje niż śmieszy
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Postprzez LucaS » 14 Sie 2007, 11:24

PostUA:

Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum