TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Resztki po RelevantKnowledge

Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.

Resztki po RelevantKnowledge

Postprzez AnarchiX » 16 Lut 2010, 18:56

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6 (.NET CLR 3.5.30729)

Witam.
Przez weekend miałem problemy z FireFoxem (co chwila się zawieszał, w dodatkach pojawił się jakiś addon o wdzięcznej nazwie *xg.dll); do tego wyskakiwały kernel errory. Przejrzałem komputer i znalazłem starego kumpla - RelevantKnowledge (dodam, że automatyczna ochrona Norton Internet Security 2010 go nie wykryla...).
Skan Malwarebytes' Anti-Malware
Kwarantannę już opróżniłem.

Logi z OTL:
OTL
Extras

Chciałem również zrobić log z GMER'a, ale po włączeniu programu wyskakuje mi komunikat "C:\Windows\system32\config\system: Nie można odnaleźć określonego pliku" a po kliknięciu na skanuj wyskakuje "C:\Windows\system32\config\system: Proces nie może uzyskać dostępu do pliku, ponieważ jest on używany przez inny proces"
Ostatnio edytowany przez AnarchiX, 27 Kwi 2018, 12:33, edytowano w sumie 1 raz
AnarchiX
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 16 Lut 2010, 18:24

Re: Resztki po RelevantKnowledge

Postprzez mateo8898 » 16 Lut 2010, 19:08

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Odinstaluj HyperCam Toolbar

Uruchom OTL -> w oknie Custom Scans/Fixes wklej:
:OTL
IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://thefreevpn.com/home.php
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "MyStart Search"
FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "MyStart Search"
[2009-08-25 08:16:50 | 000,002,921 | ---- | M] () -- C:\Users\AnarchiX\AppData\Roaming\Mozilla\FireFox\Profiles\x1fw0hhb.default\searchplugins\daemon-search.xml

:Commands
[emptytemp]

Klikasz Run Fix. Dajesz log z usuwania + nowy log z OTL
Logi wklejaj na wklejorg lub wklejto, bo wklej.eu je ucina.

Widzę, że masz pobrany Windows Worms Doors Cleaner - lepiej go nie używaj na tym systemie, bo mogą być później problemy.
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Postprzez AnarchiX » 16 Lut 2010, 19:36

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6 (.NET CLR 3.5.30729)

Dzięki.
Log z usuwania
Nowy log
Extras

Co do WWDC - zablokowałem porty RPC i NetBIOS, powinienem je odblokować?
Na systemie mam zainstalowanych także parę klientów VPN (Hotspot Shield Launch, CyberGhost VPN, etc), czy stanowią one jakieś zagrożenie? Może haker użyć tych tuneli vpn aby dostać się do komputera?
Aha no i jeszcze jedno pytanko; to nie pierwszy raz kiedy Relevant dostał mi się do kompa i antywirus nic nie zaalarmował, czy jest więc jakiś sposób żeby zmniejszyć szansę zainfekowania nim? Zablokowanie jakiegoś portu, usługi?
Ostatnio edytowany przez AnarchiX, 27 Kwi 2018, 12:34, edytowano w sumie 1 raz
AnarchiX
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez mateo8898 » 16 Lut 2010, 20:33

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6

Ok, więcej nic nie widzę.

W OTL kliknij CleanUp

Przeczyść dysk oraz rejestr CCleaner

Wyłącz i włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach -> Instrukcja (co prawda dla Visty, ale na win7 powinno być podobnie)

Co do WWDC - zablokowałem porty RPC i NetBIOS, powinienem je odblokować?

Jeżeli zamknąłeś port 135 to jak najszybciej to odkręć.

Na systemie mam zainstalowanych także parę klientów VPN (Hotspot Shield Launch, CyberGhost VPN, etc), czy stanowią one jakieś zagrożenie? Może haker użyć tych tuneli vpn aby dostać się do komputera?

W ogóle komp podłączony do neta jest zagrożony ;) Najważniejsze, abyś dbał o aktualność tych aplikacji.

Aha no i jeszcze jedno pytanko; to nie pierwszy raz kiedy Relevant dostał mi się do kompa

Tego typu syf najczęściej instalujemy sami jako "dodatek" do instalatorów programów. Tak więc trzeba uważnie patrzeć co się instaluje, a nie jak to niektórzy robią: odpalają instalator i nie patrząc na nic klikają Next.
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator

Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Postprzez AnarchiX » 16 Lut 2010, 20:40

mati8898 napisał(a):Jeżeli zamknąłeś port 135 to jak najszybciej to odkręć.

Tego akurat nie zamykałem, bo przeczytałem tu na forum, że nie będzie działał harmonogram itp.

Dobra dzięki za pomoc :)
AnarchiX
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Bezpieczeństwo

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]