Pacior napisał(a):Witam!
Otóż....zainstalowałem "Riva Tuner"żeby podkręcić wiatraczek w karcie graficznej...bo ma stałe obroty 30% czy w stresie czy nie...podkręciłem na 50% i niby grało...temperatura spadła o 10-11stopni..ale zaczeły mi się pojawiać niebieskie ekrany??
Ogólnie rzecz biorąc Riva Tuner jest bardzo przystępnym programem do modyfikacji ustawień karty graficznej. Kiedyś tego nie było, ale teraz prawie zawsze przy zakupie nowej karty graficznej dostajesz płytę ze sterownikami, ale także z innymi programami (pokroju Riva Tuner). Wiem, że jest tak w kartach Asus`a, o innym markach nie mam wiedzy. Na twoim miejscu ponownie zainstalowałbym Riva Tuner, ale uruchomił go tym razem w trybie awaryjnym, z jak najmniejszym obciążeniem. Jak już zmieniasz obroty, to sprawdzaj co jakieś 3-5% jak zachowuje się wentylator (najlepiej odczekaj minutę, bo takie szybkie zmienianie o duże wartości nie ma sensu).
Nie zapomnij w tym czasie kontrolować na bierząco temperatury karty graficznej, bo to może być przyczyną problemu