Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
09 Wrz 2008, 16:21
Mam dwa komputery w domu na których net jest rozdzielony za pomocą RouterA (oczywiście wszystko za pomocą kabli). Mam też bluetooth, wygląda on tak:
http://www.allegro.pl/item417863054_sup ... owosc.html. Ruter oczywiście też może służyć jak bezprzewodowy. I stąd pytanie. Czy taki blutut i ruter można połączyć razem?
09 Wrz 2008, 18:56
To zależy. Może można połączyć ten nadajnik z routerem ale router musi mieć wbudowany nadajnik bluetooth. Z takim routerem ja się osobiście nie spotkałem. Jeśli masz róuter bezprzewodowy to pardziej prawdopodobne że możesz się połączyć z nim bezprzewodowo ale raczej przez wifi (w routerach a na pewno w tych najnowszysch nie ma bluetooth a jest tylko wifi). Taki nadajnik na usb kosztuje w granicach 30-100zł (z tych lepszych) ale można zamontować karte wifi na gniazdo PCI. Koszt podobny jak koszt adaptera USB. Przede wszystkim podaj marke i model routera to pogadamy bo nawet nie wiem i inni z forum pewnie też nie wiedzą co ci dokładnie napisać bo nie podałeś tego. A to ważne. A co do bluetooth to nawet jeśli można to podłączyć to jakość sygnału może nie być zadowalająca (chyba że masz dwa kompy w jednym pomieszczeniu bo bluetooth ma zasięg do kilku metrów a jak zasięg ma iść do innego kompa np. pokój, dwa dalej to nadajnik bluetooth nie będzie znajdywał nic po za twoją komórką która jest w kieszeni).
10 Wrz 2008, 15:02
nie można standard bluetooth i IEEE 802.11 wykorzystywany przez router to dwie różne technologie. Więc nie ma takiej możliwości technicznej żeby się ze sobą komunikowały.