Pogrzebałem w instrukcjach i forach i udało się. Pomimo opinii niektórych fachowców, że się nie da. Dla tych którzy chcieliby wykorzystać asmax'a 1004g jako AP internetu dostarczanego przez kabel popełniłem niniejszy tutorial

No to lecimy:
1. Sprawdzamy IP serwera DHCP i maskę naszej sieci (komp musi być oczywiście podłączony kablem do netu

), w następujący sposób:
- w menu start klikamy w "Uruchom" (w vista i 7 start>akcesoria)
- wpisujemy CMD i klikamy OK
- w czarnym okienku wpisujemy
ipconfig i naciskamy enter i już mamy interesujące nas dane.(poniżej przykładowe dane)
Adres IP .................:192.168.0.2 - nasze IP w sieci lokalnej
Maska podsieci ........:255.255.255.0 - to sobie zapisujemy
Brama domyślna........:192.168.0.1 -to sobie zapisujemy
zamykamy okienko.
2.Odłączamy kompa z sieci a podłączamy do asmax'a. Logujemy się do routera przez przeglądarkę internetową wpisując adres
http://192.168.1.254konto:admin
hasło:admin
3.Klikamy
Advanced setup następnie
Routing i odznaczamy zaznaczone pole(usuwamy ptaszka) klikamy
Default Gatewaywybieramy opcję
Use interface: LAN/br0 i klikamy
save4.Znowu
Advanced setup >
Routing >
Static Routewpisujemy
-
Destination: 192.168.0.0 - dwie pierwsze wartości przepisujemy z IP bramy domyślnej naszej sieci, ja wpisałem te z przykładu powyżej(192.168).W dwie ostatnie wpisujemy zera.
-
Subnet mask: 255.255.255.0 - wpisujemy maskę podsieci(tą wcześniej odpisaną)
-
Gateway: zostawiamy puste
-
Interface: LAN/br0
klikamy
save.5.
Wireles - w tej sekcji zmieniamy nazwę sieci (domyślnie jest Netia-xxx) na taką jaka nam odpowiada. Zmieniamy hasło.
Klikamy
save.6.Wracamy do
Advanced setup >
Lan- I
P Adress 192.168.250.250 - i znów: dwie pierwsze wartości z IP bramy dwie ostanie można wpisać po 250. Powinno zadziałać bo to "wysoki" adres i powinien być poza pulą DHCP. Najlepiej skontaktować się z dostawcą i poprosić o podanie niezajętego adresu. Będzie to IP naszego routera.
-
Subnet Mask: 255.255.255.0 - znowu wpisujemy maskę podsieci(tą wcześniej odpisaną)
-
Disable DHCP - zaznaczamy tą opcję(ważne!!!)
Klikamy
save and reebot7. Czekamy aż dioda POWER zacznie się świecić ciągłym zielonym światłem
8. Wyłączamy router i łączymy go kablem z gniazdkiem internetu(ja skorzystałem ze slotu LAN4 w routerze)
9.Włączamy router.Czekamy aż zaświeci się dioda WIFI
10. Włączamy wifi w naszym kompie i logujemy się do naszej sieci

internet powinien śmigać że hej
Może się komuś to przyda, będzie miał bez grzebania po instrukcjach i forach.
Pozdro Jasiu
P.S. Jeśli posiadamy router z drugiej ręki najlepiej zacząć o resetu.