TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Roznice miedzy procesorami

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Roznice miedzy procesorami

Postprzez SKJ » 08 Sie 2005, 21:18

PostUA:

Mam dylemat jaki wybrac procesor, jaka jest roznica miedzy procesorami Sempron 2,4 a Athlonem 2,4 i Pentiumem 2,4

Czy jakis chodzi szybciej czy co??
SKJ
Postujący
Postujący

Dołączenie: 06 Sie 2005, 01:12

Postprzez kuba14 » 08 Sie 2005, 23:23

PostUA:

Osobiście polecąłbym pentiuma. Według mnie są to najlepsze procesory. Najbardziej wytzrymałe. Obecnie posiadam Atlona 2,9 i nie mam co do niego żadnych zastrzeżeżeń! Ale szybkość kompa nie zależy tylko od procesora ale także od RAM-u! Jeśli masz dużo ramu to żaden nie będzie wolniej chodził:D
Młody programista
Awatar użytkownika
kuba14
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 07 Sie 2005, 22:33
Miejscowość: z Brzozowa

Postprzez SKJ » 08 Sie 2005, 23:25

PostUA:

NO wg mnie tez Pentium tez jest najlepszy ale chce kupic innego kompa za nieduza kase... I sie zastanawiam nad sempronem.
SKJ
Postujący
Postujący

Dołączenie: 06 Sie 2005, 01:12

Postprzez zebra » 09 Sie 2005, 11:53

PostUA:

Jak poprzednicy stawiam na Pentium. Jednak AMD, choć nieco słabszy od konkurenta uzyskuje niewielką przewagę w grach i testach syntetycznych. Pentium jest wydajniejszy w kategorii programów internetowych, lecz przegrywa w aplikacjach biurowych. Jednak w obrębie całego przekroju wydajności lepiej wypada mimo wszystko Pentium.
kuba14 napisał(a):(...)Ale szybkość kompa nie zależy tylko od procesora ale także od RAM-u! Jeśli masz dużo ramu to żaden nie będzie wolniej chodził
Nie do końca się z tym zgadzam. Co prawda jak najbardziej wskazana jest odpowiednio duża ilość pamięci RAM, ale to tylko częściowo wpływa na wydajność komputera. Ważne jest natomiast wbudowanie do procesora kontrolera pamięci, co znacznie przyśpiesza transfer do RAM-u (w procesorach AMD nawet do 1GB/s) i szybkość odczytu z pamięci. Zwiększa to wydajność peceta i potwierdza skuteczność tego rozwiązania.
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Postprzez komandos » 09 Sie 2005, 13:17

PostUA:

Ja jestem za AMD....są podatniejsze na overclocking ,więc łatwiej wyciśniesz z niego dodatkową moc, ja mam kompa do giercowania więc wybrałem AMD ... do gier -AMD , do biura - PENTIUM
Ashes to ashes , Dust to dust... AMEN !!!
Awatar użytkownika
komandos
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Mar 2005, 18:02
Miejscowość: Kocborowo

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Szzm6