Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Skruszone wejście i przekierowanie portu

31 Gru 2012, 12:56

Witam serdecznie :)
Posiadam laptopa w którym skruszyło się wejście mini jack do głośników. Przekopałem sporą część internetu i poczytałem różne fora, jednakże nic nie pomogło. Przy laptopie mam 3 wejścia. Jedno na głośniki, jedno na mikrofon i jeszcze jedno różowe którego przeznaczenia nie za bardzo znam. Posiadam kartę dźwiękowo Relatek HD audio 5.10 ALC268. Czy istnieje sposób dzięki któremu zmieniłbym odczyt poszczególnych portów tak, żeby głośniki działały w innym wejściu?
Pozdrawiam

Re: Skruszone wejście i przekierowanie portu

01 Sty 2013, 12:14

Szkoda, że nawet nie podałeś modelu swojego laptopa... :?

jeszcze jedno różowe którego przeznaczenia nie za bardzo znam

Zazwyczaj właśnie, to różowe wejście służy do podpięcia mikrofonu, zielone jest od głośników. W niektórych laptopach da się, że tak się wyrażę "przeprogramować" wejście mini jack tak aby zamiast wejścia liniowego uzyskać np. wejście mikrofonowe. To kwestia odpowiedniej konfiguracji w panelu sterowania. U mojej siostry w laptopie tak się dało. Za każdym razem gdy podłączałem wtyczkę do karty dźwiękowej, wyświetlał się panel sterowania od karty dźwiękowej, i program pytał się co podłączam. Wrzuć screen swojego panelu sterowania od karty dźwiękowej.
Wyślij odpowiedź