Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.

Regulamin forum

1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
Wyślij odpowiedź

Skrypt data.js w ComObjects missing

13 Lut 2012, 11:56

Witam,

Mam Windows 7 64bit i przy sprzątaniu dziadów z komputera odinstalowałem coś co teraz odbija się czkawką w postaci upierdliwego monitu:

Image

Próbowałem leczyć metodą opisaną TUTAJ

ale na niewiele się to zdało.

Jedyny log jaki jestem w stanie przesłać to ten z OTL (GMER nie działa na 64-bitach - nie mogę zaznaczyć większości opcji skanowania).

OTL LOG:

http://www.wklej.eu/index.php?id=425567e056

Prócz tego monitu nic podejrzanego w systemie się nie dzieje, więc albo to mało ważna sprawa i wymaga zwykłego doinstalowania pliku (tylko nie wiem do jakiego programu się odnosi) albo usunięcia jakiegoś programu (podobnie jak wcześniej - nie wiem o jaki program chodzi).
Jedyne co zauważyłem (ale działo się chyba przed wystąpieniem tego błędu) to fakt, iż co jakiś czas myszka robiła coś na zasadzie odłączenia i ponownego podłączenia (takie dźwięki ostrzeżeń się przynajmniej pojawiały).
Normalnie na przykład w trakcie grania, robiłem ruch mychą i nagle kursor zamarzał (przyciski też nie działały - martwy gryzoń), dźwięk odłączenia, dźwięk podłączenia i działał dalej.

MALWEREBYTES LOG:

http://www.wklej.eu/index.php?id=06d59eab2d

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo niby to nie problem ale mocno denerwuje ;)

P.S. Próbowałem też szukać procesu uruchamianego przy starcie systemu, który odwołuje się do "data.js" ale żadnego nie znalazłem. Poza tym nie wydaje mi się, żeby to była metoda lecząca kompa a co najwyżej doraźna kuracja ;)

Re: Skrypt data.js w ComObjects missing

13 Lut 2012, 13:56

Brak drugiego logu z OTL (Extras), brak logu z TDSSKiller -> otl-gmer-silent-runners-sdfix-i-inne-poradnik-t13967-15.html#p120292, uzupełnij.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\Windows\system32\Macromed\Flash\NPSWF64_11_1_102.dll File not found
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@microsoft.com/GENUINE: disabled File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@microsoft.com/GENUINE: disabled File not found
O2 - BHO: (no name) - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - No CLSID value found.
O2 - BHO: (Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper) - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:\Program Files (x86)\Java\jre6\bin\jp2ssv.dll File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-2151773971-2647192057-3960155696-1000..\Run: [ASRockXTU] File not found
O4 - HKU\S-1-5-19..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
O4 - HKU\S-1-5-20..\RunOnce: [mctadmin] C:\Windows\System32\mctadmin.exe File not found
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktop = 1
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktopChanges = 1

:Files
C:\Users\XxX\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\Logitech . Rejestracja produktu.lnk
C:\Users\XxX\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\OpenOffice.org 3.3.lnk
C:\Users\XxX\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\SpectraView II Gamma Loader.lnk

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"SwitchBoard"=-
"AdobeCS5ServiceManager"=-

:Commands
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania + nowe logi z OTL.

13 Lut 2012, 14:23

Z logiem OTL Extras - mój błąd... nie zauważyłem na pasku drugiego okna z notatnikiem :(

LOG OTL Extras:

http://www.wklej.eu/index.php?id=f18aadd20c

Resztę wkleję po restarcie (wymagany po wykonaniu podanego przez Ciebie skryptu).

Zaraz wracam ;)

EDYTA:

Już jestem.

Wklejam loga po restarcie przez OTL po wykonaniu skryptu:

http://www.wklej.eu/index.php?id=d42b970c1b

oraz LOG TDSSKiller

http://www.wklej.eu/index.php?id=1c07a2bd23

13 Lut 2012, 14:43

Podaj jeszcze nowe logi robione opcją Skanuj.

13 Lut 2012, 14:48

mati8898 napisał(a):Podaj jeszcze nowe logi robione opcją Skanuj.

Zakręciłem się ;)
Właśnie skanuję ;)

A w między czasie mam pytanie a propos tej linijki:

C:\Users\XxX\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\SpectraView II Gamma Loader.lnk

Czy to oznacza, że trwale usunąłeś mi uruchamianie się tego programu?
Jeżeli tak to pasuje mi go przywrócić (żeby uruchamiał się podczas startu systemu), bo jest to program odpowiedzialny za poprawne odwzorowanie barw na monitorze.
Bez niego nie będę miał pewności czy zachodzi zgodność monitor -> odbitka.

EDIT:

LOG OTL:

http://www.wklej.eu/index.php?id=23f8169e0b

LOG OTL Extras

http://www.wklej.eu/index.php?id=504a73ae5e

13 Lut 2012, 14:55

To tylko skrót, więc zrób nowy do tej aplikacji i wrzuć do folderu C:\Users\XxX\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Co do logów, to tyle.

W OTL kliknij Sprzątanie

Przeczyść dysk oraz rejestr CCleaner

Odinstaluj starą wersję Javy:
Java(TM) 6 Update 30 (64-bit)

i zainstaluj najnowszą -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... %29_6.html

13 Lut 2012, 15:01

mati8898 napisał(a):To tylko skrót, więc zrób nowy do tej aplikacji i wrzuć do folderu C:\Users\XxX\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup

Co do logów, to tyle.

W OTL kliknij Sprzątanie

Przeczyść dysk oraz rejestr CCleaner

Odinstaluj starą wersję Javy:
Java(TM) 6 Update 30 (64-bit)

i zainstaluj najnowszą -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... %29_6.html

Dzięki w kwestii profilera kolorów - zrobię sobie skrót ;)

Co do Javy to dziwna sprawa, bo dziś instalowałem najnowszą wersję :(
Ale zrobię to jeszcze raz.

A w temacie CCleanera było tak, że jak próbowałem go ściągnąć to mi wyskakiwał komunikat, że program może zaszkodzić komputerowi.
Ściągać i działać mimo to?

I jeszcze na koniec: po restarcie po wykonaniu Twojego skryptu komunikat o braku data.js nadal się pojawiał. Zrobię za moment kolejny restart i zobaczę czy problemu nie ma ale mam pytanie: w jaki sposób został on rozwiązany?
Czy nastąpiło dogranie tego pliku czy usunięcie czegoś co się go domagało?

13 Lut 2012, 15:45

Problem nie zniknął.
Komunikat nadal się wyskakuje.

I pojawił się nowy problem: po przejechaniu CCleanerem straciłem w FFoxie zapisaną sesję zakładek oraz historię przeglądanych stron.
Zrobiłem kopię zapasową rejestru ale po kliknięciu w nią wyskakuje mi komunikat:

Nie można zaimportować C:\User...(...).reg: błąd przy dostępie do rejestru.

Jak olewam ten pierwszy monit, bo mi w niczym w sumie nie przeszkadzał tak bardzo proszę o pomoc w odzyskaniu sesji i historii, bo są mi one potrzebne do pracy :(

I jeszcze jedno: jak do katalogu autostart wkleiłem skórt do tego programu (.exe) to nie włącza mi się to coś co działało domyślnie w Trayu tylko program główny.
Nie wiem gdzie mam tego szukać, bo w katalogu z programem nie mam czegoś takiego jak SpectraView II Gamma Loader.lnk

14 Lut 2012, 12:39

I jeszcze jedno: jak do katalogu autostart wkleiłem skórt do tego programu (.exe) to nie włącza mi się to coś co działało domyślnie w Trayu tylko program główny.
Nie wiem gdzie mam tego szukać, bo w katalogu z programem nie mam czegoś takiego jak SpectraView II Gamma Loader.lnk

To powinien być plik SpectraView.exe

I pojawił się nowy problem: po przejechaniu CCleanerem straciłem w FFoxie zapisaną sesję zakładek oraz historię przeglądanych stron.
Zrobiłem kopię zapasową rejestru ale po kliknięciu w nią wyskakuje mi komunikat:

Nie można zaimportować C:\User...(...).reg: błąd przy dostępie do rejestru.

Jak olewam ten pierwszy monit, bo mi w niczym w sumie nie przeszkadzał tak bardzo proszę o pomoc w odzyskaniu sesji i historii, bo są mi one potrzebne do pracy :(

Kopia rejestru nie ma nic do tego. A właśnie CCleaner służy między innymi do czyszczenia historii przeglądarek, plików tymczasowych itp, więc dlatego została ona usunięta. Jedynie możesz spróbować przywracania systemu do do punktu sprzed czyszczenia CCleaner`em.

A co do problemu z komunikatem przy starcie, wklej do notatnika:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"TaskMngr"=-
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows]
"TaskMngr"=-

Plik -> Zapisz jako -> Ustaw rozszerzenie z TXT na Wszystkie pliki -> zapisz pod nazwą FIX.REG -> uruchom utworzony plik i potwierdź -> restart.
Wyślij odpowiedź