Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
przez Lateralus47 » 24 Lut 2010, 03:12
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6
Planuje zakupić trochę nowego sprzętu sieciowego. Internet mam od Neostrady i zamierzam wymienić psujący się router Linksysa ADSL z WiFi. Najchętniej wymieniłbym to na router np. D-Linka xDSL np. DIR-655. I teraz mam pytanie czy żeby sieć działała potrzebny jest jeszcze modem ADSL np. D-Link DSL-320B. Czy może warto kupić od razu router ADSL (chociaż lepsza oferta jest wśród xDSL). Ale chciałbym coś w standardzie draft-N. I teraz pytanie: Czy jak będzie router który działa także w standardzie n i g, to czy komputer z karta sieciowa ze tylko g odbierze sygnał (czy trzeba wybrać czy ma wysyłać sygnał w standardzie n lub g czy może oba na raz?) To samo się tyczy urządzeń wysyłających w pasmie 2,4 GHz i 5 GHz - czy wysyła sygnał równolegle w tym i tym pasmie czy tylko jednym?
-
Lateralus47
- Forumowicz

-
- Dołączenie: 24 Lut 2010, 03:09
przez djwujek » 13 Mar 2010, 14:42
UA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6
Mam ten sam ruter tanio do sprzedania

,ale żeby pod niego podpiąć go to musisz mieć modem ADSL.Na każdej karcie sieciowej nieważne czy to tryb n czy g będzie ten ruter działał tylko jeśli będzie inna karta niż n będzie słabszy transfer miedzy komputerami ( nie tyczy się to internetu ).
-

djwujek
- Forumowicz

-
- Dołączenie: 12 Cze 2007, 05:09
- Miejscowość: Warszawa
- Pochwały: 2
-
Powróć do Sieć Internet, Sieci LAN, WLAN
Kto jest na forum
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]