Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Wyślij odpowiedź

Spyware Niby łatwy problem do zwalczenia ale...

04 Paź 2005, 13:35

Witam mam problem ostatnio wszedłem na stronke Djwitek.pl .
avast wykrył mi ze cos jest nie tak z ta strona i posiada jakies złosliwe opogramowanie które szkodzi PC. Oczywiscie automatycznie zamknołem dostep do tej witryny i rozłaczyłem sie z nie tak jak wskazywał na to antywirós.
Okazało sie ze mój PC jest zainfekowany oprogrmowanie spyware.
Hmm pomyslałem sobie Nic takiego.
Przeskanowałem system programem "TrojanHunter" wykrył mi cos takiego: "Found possible trojan file: C:\WINDOWS\system32\drwatson32.exe (Suspicious: UPX-packed file in Windows System folder)"
Przeskanowąłem pc takze programem:Ad-Adware SE personal
który słuzy do usuwania własnie takich szpiegowskich plików głównie spyware. Okazało sie ze on takze wykrył kilka plików o nazwie :"drwatson" , "drwatson32" itp .
Usunołem te pliki . Ale system nadal pokazywał mi ze moj pc jest zainfekowany. przeskaniowałem ponowanie tymi programami i co sie okazuje problem wystepuje nadal tak jak by te pliki sie odradzały. I tak dzieje sie zawsze gdy skanuje potem usuwam programy te w statusie opisuja ze wszytko jest OK a pc nie zawiera juz zadnego spyware. ale gdy znów skanuje programy te znajduja ponowainie pliki "drwatson"itp. usuwam je i NIc znów to samo.

Próbowąłem nawet recznie je usunac czyli wszedłem do lokalizacji gdzie znajduja sie te pliki czyli "drwatson" usunałem je . i przeschwile ich nie było , lecz niestety one znów sie pokazały. A gdy uruchamiam pc od nowa system pokazuje ze pc jest zainfekowany.
Dodam takze ze skanowałem avastem i nic to nie dało.!!!
Skanuje ponowinie avastem tym razem gruntownie mysle ze i to nic nie da. :?
pomuzcie :cry:
Skonowąłem takze antywirósami ON-line lecz to takze nic nie dało.

04 Paź 2005, 14:00

Nawet gruntowne skanowanie Nic nie dało poniewaz Avast Nic nie wykrył. :cry:
Image

04 Paź 2005, 17:40

Dr.Watson-spyware :shock:
Dr.Watson to urzadzenie systemowe zarzadzajace bledami.wpisz w uruchom "drwtsn32" uruchomi sie wtedy aplikacja zarzadzajaca bledami,zarowno tymi pojawiajacymi sie w systemie jak i w programach ktorych uzywamy.W oknie bledy aplikaci mozemy sprawdzic,ktore aplikacje na "padly" w czasie pracy.Mozesz w sekci opcje wszystko odznaczyc.I wyczyscic folder w ktorym Dr.Watson skladuje zbierane dane.
Dokuments and Settings/All Users/Dane aplikacji/Microsoft/Dr Watson
Wyczysc tez folder Temp,jest on szczegolnie lubiany przez wirusy
C/Documents and Settinge/nazwa uzytkownika/Ustawienia Lokalne/Temp
Nieinstaluj kilku programow antywirusowych jednoczesnie
Przeskanuj kompa SpyEmergency(bardzo dobry program do usuwania spy-ware)Skanowanie zrob w awaryjnym
http://www.spy-emergency.com/download/se-setup.exe
i powinno byc wszystko dobrze

Pozdrawiam Niunka

04 Paź 2005, 18:47

No widzisz ja równiez sie zdziwiłem a jednak nawet programy anty spyware pokazały ,ze własnie ten plik :
"Found possible trojan file: C:\WINDOWS\system32\drwatson32.exe (Suspicious: UPX-packed file in Windows System folder)"
jest wszytkiego przyczyna.

Z tego wynikało by ,ze plik drwatson32.exe jest zarazony.
niestety jak pisałem wczesniej avast nic nie wykrył jedynie program do wykrywania trojanów w systemie oraz inny do spyware wykryły wadliwa jego postawe.Co do instalowania kilku programów antywirusowych na raz, mysle ze nie powinnas mi tego przysposabiac gdyz to wie chyba kazdy. Tak jak i Ad-Adware SE personal oraz TrojanHunter nie jest antywirusem tylko oprogramowaniem które ma wyszukiwac z systemu pliki dla niego szkodliwe a nastepnie neutralizowac.
Powiem ci ,ze Ad-Adware SE personal jest takze bardzo dobrym programem do usuwania spyware i spełnia swoja funkcje.
Problem tkwi w tym , ze owe programy znajduja zarazony plik "drwatson32.exe " nastepnie zapomoca Ad-Adware SE personal przenosze go do kwarantanny. w statusie pokazuje iz wszytko gra .
A gdy skanuje ponowanie bład wystepuje od nowa.
Oczywiscie moge sprubowac "SpyEmergency" i zobacze czy to cos da.

06 Paź 2005, 12:29

No i sprawdziłem link który podałas działa, lecz plik po sciagnieciu na dysk nawet nie chce sie zainstalowac.
Image
moze sprubuje sciagnac go z innego źródła, skoro mówisz ze jest on bdb.

A ja chyba bede zmuszony zrobic format dysku , poniewaz takie info wyskakuje w tray'u gdy właczam pc:
Image

Dodam takze ,ze co chwile wykakuje mi taki bład:
Image

I nie moge zmienic tła pulpitu:
Image

A tak aktualnie wyglada tło mojej tapaty na pulpicie
Image
fajna prawda, mi tez sie podoba.

Myslałem ,ze mi pomozecie.Przeciez to tylko SPYWARE...

06 Paź 2005, 17:09

hej Hpest!

opisujesz siebie jako hackera. Taki spyware to dla hakera powienien byc pikus, nawet nie warty pieciominutowego zastanawiania sie ;)

A wracajac do twojego problemu:

Zostaw w spokoju biednego DrWatsona. Nawet jesli rzeczywiscie jest zainfekowany, to nie o niego tutaj chodzi. Podejrzewam, ze zlapales jakiegos sprytnego wirusa/robaka, ktory siedzi zupelnie gdzie indziej i potrafi zmodyfikowac drWatsona, zeby to na niego padlo podejrzenie ze strony programu antywirusowego. Dlaczego tak mysle:
1. komunikat 'Windows has detected spyware infection!' - szkoda, ze nie napisales, gdzie ten komunikat sie pojawil, bo z tego co wiem Windows nie posiada, zednego narzedzia do wykrywania spyware, wiec to okienko pewnie wyswietlil Ci sam wirus.
2. To samo z tapeta, na milosc boska, 'System' na pewno sam nie ustawi Ci takiej ankiety.

Jak sie tego pozbyc na 100% nie wiem, wszystko co pisze dalej to czyste science-fiction, nie gwarantuje prawdziwosci tego, byc moze to sa kompletne bzdury.
Potrafie sobie wyobrazic, ze wirus zainstalowal sie w samym programie antywirusowym, mozliwe jest to co napisala niunka, ze mnogosc wszelkiego rodzaju programow anty-costam powoduje chaos w twoimm komputerze, chociaz to nie tlumaczy glupiej tapety na pulpicie. Proponuje odlaczyc komputer od sieci i zapuscic jakiegos antywirusa z plyty z jakiejs gazety, odinstalowujac przedtem oczywiscie ten ktory masz teraz zainstalowany. Sprobuj najpierw w trybie nprmalnym a jak nie pojdzie to w awaryjnym.

A jak juz sie z tym uporasz to zostaje tylko Pentagon.

pozdr.
zim

06 Paź 2005, 18:18

Hpest, prawdopodobnie masz SpySheriffa. Solucja jak go usnuąć tutaj.

06 Paź 2005, 19:46

No dzeki bardzo , bardzo mi pomogliscie.
A ty zimbardo sam nie wiesz jak tego dokonac a zwracasz uwage Mnie.
Ja nie twierdze ,ze jestem hakerem i na dodatek nigdy tego nie napisałem, wiec nie szukaj zadnych wpadek z mojej strony.
Sam widzisz , ze zadko kto potrafi cokolwiek powiedziec na temat podobny do tego który ja napiasałem. Wiec chyba Mnie nie powiesz , ze to pestka . Bo tak napewno Nie powiesz.

Mało tego śmię wątpic , ze gdybyc miał podobny problem do mojego nie poradził by sobie z nim tylko juz dawno bys zrobił formata.

Jak sie tego pozbyc na 100% nie wiem, wszystko co pisze dalej to czyste science-fiction, nie gwarantuje prawdziwosci tego, byc moze to sa kompletne bzdury.

Wiec dlaczego miał bym posłychac twojej rady.
Proponuje odlaczyc komputer od sieci i zapuscic jakiegos antywirusa z plyty z jakiejs gazety

Hmm ja mysle ,ze najlepszym oprogramowaniem antywirosowym bedzie płyta z Gazety Wyborczej.<-- lol

A tak wogóle to wszystko jest niczego warte, moze zeczywiscie powinnem zainstalowac system na nowo , bo skoro to Taki trudny temat to nic innego mi nie pozostaje. :?

Za wszelka pomoc dziekuje.
Pozdrawiam Hpest*

07 Paź 2005, 00:04

A ty zimbardo sam nie wiesz jak tego dokonac a zwracasz uwage Mnie.
Ja nie twierdze ,ze jestem hakerem i na dodatek nigdy tego nie napisałem, wiec nie szukaj zadnych wpadek z mojej strony.

nigdy tego nie napisales?? doprawdy??

!!!~Hpest~!!!~Scr~!!!~Hack~!!!~Kce~!!!~Attack~!!!

Sam widzisz , ze zadko kto potrafi cokolwiek powiedziec na temat podobny do tego który ja napiasałem. Wiec chyba Mnie nie powiesz , ze to pestka . Bo tak napewno Nie powiesz.

oczywiscie, ze nie wiem, co zreszta jasno wynika z mojego postu, ale ja nigdzie nie twierdze, ze jestem hackerem.

Mało tego śmię wątpic , ze gdybyc miał podobny problem do mojego nie poradził by sobie z nim tylko juz dawno bys zrobił formata.

bardzo mozliwe, nie wiem jak bym sie zachowal na twoim miejscu

Wiec dlaczego miał bym posłychac twojej rady.

[b]nie musisz sluchac mojej rady, to tylko rada. Mozesz zrobic jak uwazasz.[/]

Proponuje odlaczyc komputer od sieci i zapuscic jakiegos antywirusa z plyty z jakiejs gazety

PS sorry, ze Cie urazilem, czasami bywam zlosliwy. Nie bierz tego zbyt gleboko do siebie.

07 Paź 2005, 19:20

Hehe Spoko ja juz nic nie pisze na ten temat.

Hmm zastanówmy sie czy to wyrazenia:
!!!~Hpest~!!!~Scr~!!!~Hack~!!!~Kce~!!!~Attack~!!!
Mówi ze ja jestem hakerem . hehe no co ty wogóle piszesz. ;)

A moze najlepiej odłaczyc pc od sieci, odłaczyc myszke , klawiature, monitor i inne rzeczy od pc, a zapomniałem o odłaczeniu pradu. hehe.

PS sorry, ze Cie urazilem, czasami bywam zlosliwy. Nie bierz tego zbyt gleboko do siebie.

złosliwy no co ty , wcale nie mam takiego odczucia i nigdy nie miałem :wink:
A tak wogóle "zimbardo" :564: ja stawiam.hehe :)

08 Paź 2005, 11:59

spox :) no to koniec tematu.

13 Paź 2005, 19:30

Tak temat zakonczony zrobiłem formata , zainstalowałem na nowo system i jak narazie jest looos.
Niestety martwi mnie to ,ze musiałem robic format dysku ale cóz.
Co do solucji usuwania SpySheriffa to nie chiałem sie w to bawic i tak nie miałem na to czasu, a reinstalke i tak miałem robic.
Tak wogóle dzieki wszystkim za jakąkolwiek pomoc. :wink:
Wyślij odpowiedź