Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Sterownik Sata "Asus via k600

24 Cze 2007, 16:13

O tuż poszukuje sterownika do sata do tej płyty głównej.

Podczas instalacji windowsa xp HE a w sumie podczas wykrywania dydków twardych nie widzi żadnego dysku fizycznego :( . Poradzono mi żebym podczas instalacji windowsa dograł o tuż ten sterownik moje pytanie jest takie jak to w ogóle zrobić ,

Czekam na szybką odpowiedz z góry dziękuje ;) .

24 Cze 2007, 17:22

sprawdź czy dobrze ten dysk jest dobrze podłączony i czy w biosie go widzi ;)

24 Cze 2007, 18:04

Na oguł przy instaslacji niebieskie okienko i z żółtym paskiem procentowym na dole wyświetla ci wszystkie stery jakie są instalowane, przypatrz się i zobacz czy nie instaluje Asata, sata lub coś w tym rodzaju jeżeli tego nie będzie to proponuje pokąbinować z płytą producenta od mobo.

to tylko sugestje :)

poZdRowo.

24 Cze 2007, 18:23

zYGuś napisał(a):Na oguł przy instaslacji niebieskie okienko i z żółtym paskiem procentowym na dole wyświetla ci wszystkie stery jakie są instalowane, przypatrz się i zobacz czy nie instaluje Asata, sata lub coś w tym rodzaju jeżeli tego nie będzie to proponuje pokąbinować z płytą producenta od mobo.

to tylko sugestje :)

poZdRowo.

Nie mogę czegoś takiego zrobić bo moja instalacja kończy sie już po 1 kliknięciu "enter" wtedy komputer sprawdza jakie dyski są i tu się kończy bo wyskakuje że nie wykryto żadnych dysków fizycznych.

W biosie też jest coś nie tak bo jako mastera widzi cd^rom
A dysku w ogóle jak by nie widział tylko jakies "LS120" i to niby dysk jest ;/ . Windows startuje normalnie....(powiedzmy normalnie bo wymaga formata) a własnie mam pytanie czy to może być wina jakiego wirusa że blokuje dysk ? a raczej go ukrywa ?

24 Cze 2007, 19:45

hmm, no to zacznijmy od początku podaj mi co wiśi u ciebie na slave i na masterze, co masz ustawione na pierwszo żędne bootowanine i czy to jest twój drugi dysk podłączony ?

24 Cze 2007, 20:23

To nie jest mój komputer tylko kolegi :) .

Zaczne od początku :) .

Jako 1 ma botować Napęd i botuje :)
Jako 2 ma botować Dysk ale coś nie widze zeby botowało windows idzie normalnie ale jak masz podane co wykrywa na ekranie startowym to nie widze zeby wykryło dysk....

W biosie jaki Master ustawia się Naped CD ;/ Jak zamienie żeby jako master byl dysk to nagle bios przestaje widzieć napęd cd.

Paranoja normalnie :) . Nic jeszcze zaraz zrestartuje bios może coś to da , myślałem ze wgranie sterownika sata przed instalacja windowsa cos da ale nie mogę znaleźć nigdzie sterownika sata do tej płyty głównej. Dysk twardy to jakiś samsung.....

24 Cze 2007, 20:49

Pewnie system na płycie nie ma SP2. Skołuj XP z SP2 i po kłopocie na bank. Chyba, że z dyskiem kolega dostał dyskietke. Wtedy wkłada ją do flopa i już sam zianstaluje dysk. W XPkach bez SP2 jest ten problem, że nie mają w sobie sterów od Serial ATA.

PS: Płyta glówna, rzekomo Asus via k600, nieistnieje. "Via k600" to chyba z chipsetu a nie z modelu mobo ;P

24 Cze 2007, 22:22

Sorx zjadłem jedną literkę :) Asus via kt600

Problem już rozwiązałem na płycie ze sterownikami był plik z sterownikiem sata wystarczyło włożyć dyskietkę wypakować plik z plyty na dyskietkę :).

A pod czas instalowania jądra wybrać f6 , rzecz bajecznie prosta a tyle problemów z nią :) .

P.S. LucaS Ten windows jest orginalny i od razu z sp2 :) .

Temacik można już zamknąć za rady bardzo dziękuję :) .
Wyślij odpowiedź