TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Svchost.exe i wyjaśnienie co to jest

Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.

Svchost.exe i wyjaśnienie co to jest

Postprzez piotrek234 » 15 Cze 2007, 17:55

PostUA:

witam wszystkich. Czytałem duuuużo forum poświęconych między innymi informatyce i zawsze pojawiało się pytanie "po co jest w procesach svchost.exe kilka razy" nikt nie umiał na to dokładnie odpowiedzieć tylko pojawiała się odpowiedz dość ogólnikowa typu "nie wyłączaj tego bo to jest związane z systemem" jest to racja ale pytani [jjak związane jest z tym systemem[jakie zadanie wykonuje?] . Jest na to odpowiedź [svchost.exe pochodzi z systemu i generuje odpowiednie hosty dla Win32] jak to sprawdzić ?? zainstalować malutki programik o nazwie Process Explorer-sysinternals :!!: (lub process. Rozwinąć "drzewo" ptt. system idle process>system>smss.exe później winlogon.exe i pozostałe svchost.exe

pozdrowienia (mam nadzieję że komuś to się przyda ;) )

:!!: http://www.instalki.pl/programy/downloa ... rer_XP.php

P.S jeżeli ktoś ma Win98 poszukać starszej wersji dla tego właśnie systemu ponieważ ten program co został umieszczony w linku :!!: to jest aby pod win NT, 2000, XP, 2003.
piotrek234
Postujący
Postujący

Dołączenie: 01 Sty 2007, 12:52
Pochwały: 2

Postprzez Mefisto » 15 Cze 2007, 18:02

PostUA:

Proces svchost.exe obsługuje różne usługi w Windowsie możesz mieć tych procesów uruchomionych nawet kilkanaście. Nie wiem po co komu wiedzieć więcej na ten temat. Wiele osób zamiast szukać po forach rzeczy typu "Jak nie złapać wirusa" szuka bzdury typu "Co to jest svchost.exe". Na nie których systemach proces svchost.exe zużywa 100% procesora jest to z wiązane z jakimś błędem na który jest łatka gdzieś na stronie Microsoftu (jeśli svchost.exe zużywa ci 100% procka to poszukaj tej łatki - szukanie nie boli)
Awatar użytkownika
Mefisto
Postujący
Postujący

Dołączenie: 02 Cze 2007, 20:40
Miejscowość: Warszawa

Postprzez piotrek234 » 15 Cze 2007, 18:08

PostUA:

hmmm a jak masz system "oryginalnie przegrywanego" to łatki nie zainstalujesz, a ja napisałem nie tylko do svchost.exe tylko ogólnie do wszystkich procesów (dlaczego napisałem w temacie svchost.exe ? bo to najczęściej zadawane pytanie na)
piotrek234
Postujący
Postujący

Postprzez Mefisto » 15 Cze 2007, 18:13

PostUA:

Mam system tak samo oryginalny jak 99% Polaków i mi to nie jest potrzebne bo to niektóre systemy tak miały później wydali wersje gdzie były wprowadzone poprawki (w tym i ta), najwidoczniej ja jestem posiadaczem wersji poprawionej ;)
Awatar użytkownika
Mefisto
Postujący
Postujący

Dołączenie: 02 Cze 2007, 20:40
Miejscowość: Warszawa

Postprzez piotrek234 » 15 Cze 2007, 19:45

PostUA:

ale ty najwidoczniej mnie źle zrozumiałeś bo nie chodziło mi o błędy w Windowsie tylko o to aby dla tych co nie znają się dobrze na informatyce pomóc (a raczej uzmysłowić lub powiadomić) jak to sprawdzić co dany proces wykonuje ;)
piotrek234
Postujący
Postujący

Postprzez LucaS » 15 Cze 2007, 20:12

PostUA:

Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45