Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
10 Lis 2008, 17:36
Na święta które już są za miesiąc z hakiem mam zamiar poprosić o parę rzeczy (nowa płyta główna, obudowa, zasilacz i nagrywarka), a za pieniądze ze sprzedaży moich obecnych części (obecnej płyty głównej, procka, kości pamięci RAM 512 MB, obudowy, zasialacza i nagrywarki i jeszcze być może grafiki) chce sobie sprawić oryginalną Viste Home Basic albo Home Premium. Obok niej chce postawić Linuxa Ubuntu. Oba systemy chciałbym żeby były 64 bitowe gdyż chce pomyśleć przyszłościowo jeśli chodzi o rozbudowę kompa. System 32-bitowy obsługuje pamięci do 4 GB więc jak już włożę 4 GB a taki mam zamiar wkrótce system 32 BIT już mi ich w pełni nie obsłuży. I tu siię nasuwa moje pytanie jak się mają programy do systemów 64-bitowych? Dodam że na linuxa będe wykorzystywał do interenetu, a windowsa do gier i prac biurowych (Microsoft Office) i telewizji. Nie wiem jak to z linuxem ale słyszałem że windows 64 bitowy i programy to duże problemy. Na linuzie bym miał takie programy jak jakiś odtwarzacz filmów i muzyki jakaś przeglądarka zdjęć, jakiś odpowiednik NERO, a na windowsie tylko gry najważniejsze sterowniki, sterownik karty telewizyjnej, antywirus Kaspersky Internet Security no i Office'a. Chce wiedzieć czy w takiej konfiguracji programy nie będą mi się gryzły.
13 Lis 2008, 18:09
powiem ci tak jak ja mam xp 32 bit i viste ultimate 64 to czasami są problemy i się gryza a co do sterowników to tak źle nie jest,raczej są już odzdzielnie robione stery pod te systemy 64 bit a aplikacje 32 też działają z powodzeniem (te bardziej popularne,niektóre faktycznie nie działają)
ps.
hyhy proponowałbym zassać se viste z neta a nie odrazu pchać full kasy w ten system
a za tą kase zrobi.ć se coś bardziej użytecznego np upgrade kompa czy np zakup jakiejś gry (oczywiscie żeby grać multiplayer:P bo poco kupowac inaczej)
13 Lis 2008, 21:30
Dzięki ziom że odpowiedziałeś na mój post. Cóż jak już napisałem Windowsa chce mieć głównie do gier ale teraz zastanawiam się czy instalować linuxa czy pracować tylko na windows ale chyba wyjdzie ta wersja że będę miał tylko windowsa. Jak już napisałem kompa tuningują mi rodzice poprzez zakup nowych części dla mnie na gwiazdkę. Za moje stare części jak sprzedam powinno starczyć kasy na oryginalną Viste Home Basic (taka mi starczy nie wiem po co mi wyższa wersja). GGdyby było tak łatwo mieć piracką vistę to bym na niej siedział ale kumpel zassał viste ultimate 32 bit do tego zainstalował Service Pack do visty i gdy próbował ominąć zabezpieczenia związane z rejestracją nbie udało mu się a bez service packa ominął te zabezpieczenia. Mi zależy na aktualizacjach i service packa, no i jak system się posypie to mogę liczyć na pomoc ludzi z pomocy technicznej Microsoftu, a po za tym mam już zakupionyy Microsoft Office 2007 na 3 komputery i teraz tak piracki system i oryginalny office to tak nie bardzo mi się podoba. Znalazłem stronkę
http://www.overclockers.com.au/wiki/Vis ... ility_List gdzie jest spis gier które działają pod vistą więc tu się upewniłem. Wszystkie tytuły w które gram działają na 64 Bitach. CO do programów i sterowników to sobie po prostu zassam piracką viste 64 bit nagram na płytę DVD-RW zainstaluje poinstaluje programy i zobacze co działa a co nie i poszukam zamienniki. W każdym razie dzięki za zainteresowanie tematem ale mimo wszystko kupie oryginalny system, bo akurat gry to ja mam nie do końca oryginalne.