TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Szukam programu do tworzenia partycji pod DOS

Nie możesz znaleźć potrzebnej aplikacji, napisz o tym, a na pewno użytkownicy forum postarają się pomóc.

Szukam programu do tworzenia partycji pod DOS

Postprzez rybaglog » 28 Lut 2006, 16:50

PostUA:

Witam

Mam problem

Mam HDD 200 GB a instalator Windows XP sobie nie radzi z taką pojemnością

Potrzebuje programu, który by się botował z płytki CD i pod dosem tworzył partycje NFTS

Proszę o nazwę tego programu i jeśli wiecie gdzie moge go znaleźć też będę wdzięczny

Hej
rybaglog
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 28 Lut 2006, 16:46

Postprzez Hpest » 28 Lut 2006, 17:23

PostUA:

Ale namieszałeś w tym tekście. Zbyt wielu sformułowań używasz, a później trudno Cie zrozumieć. Powracając do tematu, użyj programu Partition Magic.
-> http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/Partition_Magic.html
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez rybaglog » 28 Lut 2006, 18:10

PostUA:

:)

Możę faktycznie mogłem jaśniej to napisać

Mam nowy dysk twardy i chciałbym założyć partycje żeby wgrać XP

Mam PM8 ale nie wiem jak z tego programu zrobić wersję na płycie CD, która włączałaby się zaraz po odpaleniu komputera. Czy to jest w ogóle możliwe?
rybaglog
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez 1jaa » 28 Lut 2006, 19:10

PostUA:

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Jeśli chcesz zainstalować WinXp na dysku 200GB to ja zrobił bym to tak:
musisz mieć dyskietke startową (najlepiej winME choć 98 też może być) a następnie wejść DoS'a poczym przechodzimy na dysk A: i wpisujemy "fdisk". Po zrobieniu partycji , sformatuj ten dysk na którym chcesz żeby winXp był zainstalowany, a następnie zainstaluj.
Teraz to chyba ja troche dziwnie napisałem.

A jak wkładasz płytke XP to automatycznie nie chce się odpalić instalator Xp?
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez rybaglog » 28 Lut 2006, 21:12

PostUA:

Oki

To czuje, że trzeba poświęcić tej sprawie więcej czasu.

Więc kolejno:

1) Mam nowy komputer, wkładam płyte z win XP, Włącza się instalatar. Na początku po wgraniu sterowników do płyty głównej, zanim jeszcze zacznie się właściwa instalacja, można wybrać opcje za pomocą któych tworzy się partycje. I wszystko byłoby świetnie gdyba nie to, że instalator XP widzi tylko 130 GB no może z jakimś kawałkiem. Mam dysk 200 GB więc trochę mi szkoda.

2) Próby z dyskietką startową i fdsik-iem z win 98 nie przeszły, nie pamiętam już o co tam chodziło, czy Fat 16 nie chciał się później zamienić na NFTS w XP
ale nie dało się w ten sposób

3) Wiem, że istnieje program botowalny z płyty CD, który pod dosem pozwala zakładać partycję i nie chodzi mi o fdiska - Wiem bo jak składałem (całkiem niedawno) sobie komputer to mi sympatyczny gość w serwisie (a są jeszcze tacy w serwisach) założyl partycje na dysku. A teraz mój krewny kupił sobie analogiczny komputer i "leży" bo On już nie miał kompetentnego i symaptycznego Pana w serwisie

Próbuję to rozgryźć bo mam sprawnego kompa i dostęp do neta a mój krewny jest uziemionyl

4) Nie próbowałem dyskietki z Win ME jeśli fdisk na niej znacząco rózni się od tego z 98 to może to być dobry pomysł - w tym miejscu kolejne pytanie , nie mam już napędu FDD jak się tworzy "CD startowy" z Win ME

Dzięki za dotychczasową pomoc
rybaglog
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Chief » 28 Lut 2006, 22:28

PostUA:

wpadnij do kogos odpal patricion magic i jest tam opcja utwórz dyski startowe ( instalator stworzy ci 2 dyskietki startowe do PM).
odpalasz kompa bootowanie z flopa, wkładasz dyskietke, potem dostajesz komende o włożeniu dyskietki 2.
Odpala sioe komunikat z podrecznymi opcjami PM i działasz!!
Wrazie jakis watpliwosci napisz!! pozdrawiam
Awatar użytkownika
Chief
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 08 Gru 2005, 22:26
Miejscowość: Warmia

Postprzez 1jaa » 28 Lut 2006, 23:09

PostUA:

Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez rybaglog » 01 Mar 2006, 11:26

PostUA:

Hej

Cieszę się, że ten temat nie ugrzązł

Chief - Mam PM8 i nie ma tam opcji tworzenia dysków startowych z tym programem. Opcje są dwie:
1) Albo w wersji, którą mam nie ma tej funkcji bo mam wersję demonstracyjną, chyba 60 dniową. Ale wydaje mi się, że jedyne ograniczenie tej wersji programu to czas w ciągu którego można z PM korzystać.
2) Albo najnormalniej w śiwecie jestem lebbiodą i nie mogę tej funkcji znaleźć

1jaa - Dzięki za linki, program na stronie niestety nie bardzo pomaga bo w ogole nie uruchamia się przy starcie komputera a co do informacji na innych forach to jedynym sensownym pomysłem wydaje się informacja, że trzeba mieć wersję instalacyjną systemu windows XP zintegrowaną z SP1 i wtedy już widzi dyski powyżej 136 GB. Tylko, że ja wcześniej nie słyszałem o takiej wersji. Istnieje? Skąd ją zdobyć? Czy może jakoś samemu łączy się SP1 z instalatorem Windows XP

Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc
rybaglog
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Chief » 01 Mar 2006, 18:09

PostUA:

PM ma w sobie kilka oddzielnych programów moze odpaliłes akurat nie ten.
Odpal PMagic.exe

w PM masz zakładke narzedzia, ostatni odnosnikw narzedziach to - utwórz dyskietke rozruchową!!
Jezeli to juz bedziesz miał to dalej postepuj wg wskazówek, kt. ci udzieliłem wczesniej.pozdrawiam
Awatar użytkownika
Chief
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 08 Gru 2005, 22:26
Miejscowość: Warmia

Postprzez niunka » 02 Mar 2006, 21:08

PostUA:

A plytke z windom miales zbotowana,ze na czysty nie formatowany dysk instalowales system?
A windowsa najlepiej miec ze zintegrowanym SP2
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez rybaglog » 08 Mar 2006, 23:39

PostUA:

Hej

No i udało się WIELKIE dzięki Chief - faktycznie z PM 8.0 mozna stworzyć program, który botuje się z 2 dyskietek, pod warunkiem,że ma się pełna wersję PM. Ja miałem jakąś 60 - dniową wersję, w której ta opcja była wyłączona.

Mając te dyskietki można pod dosem zrobić z 200 GB dysku ile i jakie się chce partycje i potem już instalator windows nie ma się do czego przyczepić.

Jeszcze raz dzięki Chief i gorąco polecam formatowane duzych dysków (powyżej 130 GB) programem Partition Magic 8.0 zanim zaczniecie instalować na dysku Win XP

Pozdrawiam
rybaglog
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Poszukiwani!

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]