Zachęcam do zrobienia sobie testu politycznego. Wystarczy zaznaczyć odpowiedzi w 30 pytaniach i wyjdzie wam jakie macie polityczne poglądy.
Mój wynik:
Tradycjonalizm 23%
Wolność gospodarcza 33%
Wolności obywatelskie -1%
Doktryna najlepiej opisująca Twoje poglądy to: Ordoliberalizm
Ordoliberalizm
Doktryna będąca syntezą demoliberalizmu oraz myśli chrześcijańsko-demokratycznej realizowana w Republice Federalnej Niemiec po II wojnie światowej.
Z pojęciem ordoliberalizmu wiąże się koncepcja "społecznej gospodarki rynkowej", pojęcie to jest jednak rozumiane inaczej niż w klasycznych ideologiach "państwa dobrobytu". Według ordoliberałów państwo powinno w gospodarce ograniczać się do funkcji kontrolnych i starać się nie ingerować, lub też ingerować w nią w niewielkim zakresie. Inaczej jednak niż w przypadku liberałów konserwatywnych czy też libertarian ordoliberałowie widzą miejsce dla finansowanej z budżetu działalności socjalnej (np. zasiłków dla bezrobotnych). Istotną rolę w doktrynie ordoliberalnej pełni również myśl chrześcijańsko-demokratyczna z której ordoliberałowie czerpią system wartości w kwestiach obyczajowych oraz pojmowanie roli władzy.
Typowe postulaty ordoliberałów:
prywatyzacja większości należących do państwa przedsiębiorstw
obniżenie podatków (szczególnie tych płaconych przez przedsiębiorstwa) w celu stymulacji rozwoju gospodarczego
zastępowanie podatków bezpośrednich pośrednimi
zmniejszenie prawnych ograniczeń dla działalności gospodarczej
Restrykcyjne prawo antyaborcyjne
współpraca państwa z Kościołem
Zbliżone doktryny polityczne:
Liberalizm konserwatywny
Liberalizm demokratyczny
Chadecja
Partie ordoliberalne: Platforma Obywatelska RP
Partie polityczne posiadające frakcje ordoliberalne: Prawo i Sprawiedliwość
U mnie wyszło poprawnie - popieram w Polsce PO
![n :)](https://forum.instalki.pl/images/smilies/001.gif)