TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

TI 89 z allegro

Modele, obsługa, konfiguracja, akcesoria - TI

TI 89 z allegro

Postprzez REQus » 05 Lis 2006, 15:30

PostUA:

Witam wszystkich,

Bardzo spodobał mi się wyżej wymieniony kalkulator i chcę go sobie sprawić. Pojawia się tylko jeden dylemat. Nówka kosztuje ok. 750 zł + przesyłka, natomiast na allegro chodzą po 300-350 od SS. Jedyna różnica to gwarancja. Od dystrybutora mam 3 lata, a z allegro bez gwary. Chaciałbym się spytać forumowiczów czy ten kalkulator jest dość awaryjny, czy nic się nie dzieje. Raczej nie będzie używany extremalnie :)

Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrowienia
REQus
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 05 Lis 2006, 15:20

Postprzez Adrian » 05 Lis 2006, 18:07

PostUA:

Na tak postawione pytanie należy odpowiedzieć następująca - "TO ZALEŻY". Skomplikowanie tego kalkulatora biorąc pod uwage elektronike jak na dzisiejsze czasy nie jest duże (w środku jest kilka układów scalonych), zasilany jest stosunkowo niskim napięciem więc uszkodzenie samej elektroniki jest mało prawdopodobne. Główne przyczyny awarii to uszkodzenia mechaniczne i nieraz jakieś problemy po zmianie systemu operacyjnego. Raczej nie jest możliwe uszkodzenie kalkulatora spowodowane zainstalowanym oprogramowaniem - ale trzeba przyznac, ze jesli korzysta sie z oprogramowania napisanego przez uzytkownikow (szczegolnie gier) to kalkulator moze sie zawieszac jest to jednak niebezpieczne jedynie dla danych a nie samego sprzetu. Reasumując powiedziałbym ze jest to mało awaryjny sprzęt.
Awatar użytkownika
Adrian
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 13 Maj 2004, 19:04

Postprzez REQus » 05 Lis 2006, 20:35

PostUA:

Dzięki za odpowiedź. Chyba kupię na allegro. Cena mniejsza o 400 zł :grin: była chyba najważnejszym argumentem :D Mam nadzieję że nic się nie zepsuje.

PS. Na ile starcza komplet baterii w tym kalku??? Nie bardziej opłacałoby się kupić akumulatory?
REQus
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 05 Lis 2006, 15:20

Postprzez kukaszr » 05 Lis 2006, 22:22

PostUA:

raczej jeżeli będziesz używał często kalkutatora lepiej zakupić akumulatorki i ładowarkę <koszt na allegro 20-30zł> i na pewno będzie dłużej działać na jednym akumulatorku niż na zwykłej baterycje
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez metal_man » 09 Gru 2006, 15:02

PostUA:

A ja mam z kolei troszke inne pytanie. Interesuje mnie przede wszystkim kalkulator programowalny (chyba wiadomo o co chodzi) by moc wbic do pamieci kilka istotnych wzorow i nie meczyc sie na egzaminach - studiuje elektronike i telekomunikacje na politechnice slaskiej ;) . Modele marki Casio to bylyby FX-4800P, FX-5000F i FX-5500L... Czyli glownie chodzi mi o funkcje:

Kod: Zaznacz wszystko
Funkcja rozwiązywania wzoru
Funkcja powtarzania i odpowiedzi
Całki i pochodne (również drugiego rzędu)
Działania na ułamkach zwykłych
Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne
Funkcje hiperboliczne i area
20 stałych naukowych
Wariacje i kombinacje
Ułamki zwykłe
Pochodne (pierwszego i drugiego stopnia)
Całki oznaczone
Tabela funkcji
Suma
Liczby zespolone
Działania na ciągach
Dwójkowy, ósemkowy i szesnastkowy system liczbowy
Statystyka

Czy mozna uzywac do tego samego TI-89?
metal_man
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 09 Gru 2006, 14:56