Jedna partycja to minimum na linuxa,Bedziesz mial tylko partycje systemowa "/",czyli jak cos sie schrzanii czeka cie reinstalacja systemu,tracisz wszystko! Najlepiej stworzyc 3 : "/"-systemowa,"home"-na twoje dane,"swap"-partycja wymiany,jakies 512 MB
Wedlug mnie 5 GB to za malo,sama systemowa("/") powinna miec 7-8GB(na zapas),"home"-ja mam 25GB,ale to juz zalezy od ciebie,jakie i ile plikow chcesz trzymac ,no i wspomniana "swap"512 MB styknie
Zaleta utworzenia "home" na oddzielnej partycji jest to ,ze po reinstalacji nie tracisz danych ani ustawien programow,po prostu wgrywasz system na ta sama partycje,podajesz taka sama nazwe uzytkownika co wczesniej,takie samo haslo i gotowe!Musisz jednak pamietac,zeby nie formatowac jej przy ewentualnej reinstalacji,ale to temat na inna okazje
I dalej.Ubuntu ma wbudowany GParted,czyli umie zarzadzac partycjami.Od razu zaznacze,ze najlepiej wybrac instalacje reczna i tam sobie poustawiac jak sie chce! Automatic moze cie skrzywdzic ,jak mnie kiedys,bardzo!
W razie watpliwosci postaram sie odpowiedziec na twoje pytania,w miare wiedzy i mozliwosci