Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
09 Wrz 2008, 17:38
Witam,
Tytuł jaki zastosowałem może być dość zaplątany, jednak sam problem w teorii nie wydaje się być aż taki skąplikowany. W praktyce jednak nie potrafię tak skonfigurować sieci aby wszystko działało. Dlatego właśnie zwracam się o pomoc a problem krok po kroku przedstawiam poniżej.
Korzystam z internetu za pomocą punktu dostępowego, który przypisuje IP za pomocą DHCP, czyli nie za bardzo mam wpływ na konfigurację od strony rootera, jednak do samego rootera mam dostęp i mógłbym ewentualnie coś pomniejszego zmienić. Chciałbym ten internet jako że mam tylko jedną kartę wifi, udostępnić także na drugim komputerze, poprzez zwykły scrossowany kabel sieciowy. Normalne połączenie sieciowe pomiędzy komputerami uzyskuję, naraz w tym samym czasie mając połączenie internetowe wifi na jednym z nich, więc karty się nie gryzą, jednakże nie wiem co i jak mam w konfiguracji poustawiać (udostępnianie połączenia wifi jako połączenia internetowego nic nie daje) aby wszystko poprawnie działało.
Proszę o pomysły i propozycje jak mógłbym ten problem rozwiązać. Przydałyby się propozycje co do jakiś konkretnych IP jakie mam ustawić na tych dwóch komputerach (od razu powiem że rooter przypisuje mojemu komputerowi automatyczne IP sieciowe 192.168.1.100-149).
Pozdrawiam i dziękuje!
10 Wrz 2008, 15:04
Trochę nie rozumiem twojego problemu. Czy po podpięciu kablem kompa do routera również przypisuje ci adres IP poprzez DHCP? Jeżeli tak to wszystko powinno działać bez konfiguracji. Jeżeli nie to spróbuj skonfigurować ip dla karty sieciowej statycznie na jakiś z tej póli o której pisałeś 192.168.1.100-149. Ustaw również bramę (taka sama jak adres ip routera)
10 Wrz 2008, 17:42
W tym rzecz, że nie mam możliwości podłączenia się kablem do rootera. Nie dysponuje też żadnego typu switchem dlatego byłem ciekaw czy jest to w ogóle możliwe podzielić internet do drugiego komputera podłączonego poprzez zwykły scrossowany kabel. A kiedy tak zrobiłem to ustawienie IP rootera, czy IP podstawowego komputera jako bramy internetowej nic nie dało.
Jakieś sugestie?:P
10 Wrz 2008, 17:57
Czyli sytuacja wygląda tak, dostajesz od dostawcy internet bezprzewodowo do jednego kompa w którym masz karte wifi i zwykłą kartę lan do sieci przewodowej. Na drugim kompie chcesz też mieć neta ale tam masz tylko zwykla karte lan do siecie przewodowej. Jesli tak to jest to mozliwe.
Miedzy dwoma kompami konfigurujesz siec na kompie gdzie masz karte wlan udostepniasz na tej karcie internet. Przyklad.
PC1 (wlan+lan)
- We wlasciwosciach polaczenia sieciowego karty wlan ustawiasz "zezwalaj innym uzytkownikom na laczenie sie przez polaczenie sieciowe tego komputera"
- Karte lan konfigurujesz np tak:
IP: 192.168.0.1
maska 255.255.255.0
PC2 (tylko karta lan)
IP: 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
brama domyslna: 192.168.0.1
Byc moze bedziesz tez musial wpisac serwery dns (wpisz takie same jak sa przydzielane dla polaczenia wlan na PC2)
Powinno działać, jak nie zacznij od powylaczania wszystkich firewalli. I sprawdzenia czy PC1 i PC2 wogole sie "widza"
11 Wrz 2008, 21:50
Hmm aż taki początkujący nie jestem ;D To wszystko już wcześniej zrobiłem, ale jutro spróbuje krok po kroku znowu... I internetu nie uzyskałem. Widziałem nawet to udostępnione połączenie wifi jako bramę internetową, jednak internetu nie było.
Pozdrawiam:)
11 Wrz 2008, 22:04
Nie miałeś internetu bo nie działały strony? czy nic nie działało.
Powyłączaj wszystkie firewalle. Spróbuj spingować jakiś serwis www po IP a nie po nazwie domenowej np 80.86.84.180
Jeżeli to zadziała to znaczy że brakuje ustawionych dns-ów
13 Wrz 2008, 16:18
dnsy także ustawiałem i dupa. Sieć działa oczywiście, Internet tylko nie działa. Wszystko to robiłem już tylko trochę w zamieszany sposób ale jednak. Pobawię się później jeszcze raz i raz i raz... i może coś zadziała:P
btw, dnsy mam ustawić takie jakie są automatycznie przydzielane przez połączenie wifi przez dhcp tak?
EDIT: O kurde, jestem bardzo wdzięczny za pomoc! Cholera wydawało mi się że już wszystko nawet samemu zrobiłem krok po kroku tak jak opisane, ale widać za każdym razem musiałem o czymś zapomnieć

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje!