Strona 1 z 1

zamiana z visty na XP - problemy - ACER EXTENSA 5204

PostWysłany: 01 Cze 2008, 15:06
przez anulka
Witam wszystkich,
Wiem, ze watek byl poruszany juz wiele razy, niestety ja nie daje sobie rady- domena plci pieknej w tych sprawach:( Mecze sie juz 3 dzien na przeinstalowaniu plytki z XP i nlite - niestety bez skutku:(

Moj glowny problem jak podejrzewam to zly dobor sterownikow - sciagalam je ze strony acera pod serie acera 5200 - niestety tam pod XP jest ich duzo do wybrania. Co do dysku to nie wiem jak jest u mnie dokladnie - w windowsie sprawdzilam, ze jest to dysk ATA ale nie jestem tego pewna. Aha i nie wiem skad dokladnie pobrac do niego sterowniki;/

Nagralam juz jedna plytke przez nlite razem ze sterownikami- przy odpaleniu komputera razem z plyta wlacza sie znowu VISTA, gdy chce ja wlaczyc juz w systemie windowsa - opcja uruchomienia instalacji XP jest nieaktywna.

Prosze bardzo o pomoc z tymi sterownikami i jak to wszystko zrobic zeby w koncu zadzialalo.

Pozdrawiam Anka:)

PostWysłany: 01 Cze 2008, 15:46
przez buzu
Po pierwsze primo >>stery muszą być do tego modelu bądź serii i pod XP.
Po drugire primo w biosie ustaw bootowanie z cd/dvd inaczej jak masz preinstalowaną Viste to ona będzie startowała z ukrtyej partycji.
Po trzecie primo albo skasujesz Viste(format) OPRÓCZ ukrytej partycji z instalką Visty(może się przydać w przyszłości) i na tej partycji instalniesz XP albo podzielisz dysk,zostawisz Viste i zainstalujesz Xp jako drugi sys.Ale w tym układzie będziesz musiał edytować plik boot.ini.
Zasada jest prosta.Instalujesz systemy w/d wieku .Czyli 1.xp.potem Vista jeżeli ją chcesz wogóle.Osobiście polecam Viste .B.stabilna,zero zwiech ,itd.Nie gram w gierki więcej na ten temat w dziale Gry czy jakoś tak.

mam juz dane o swoim komputerze

PostWysłany: 01 Cze 2008, 15:55
przez anulka
Plyta glowna:
Typ procesora: Mobile Unknow, 1866 MHz (3.5 x 533)
Pamiec fizyczna: 1013 MB
Ty BIOS'a: Phoenix (02/13/07)

Ekran:
Karta wideo: Mobile Intel (R) 945GM Express Chipset Family (224 MB)
Monitor: Rodzajowy monitor Pnp (NoDB)

Glosniki: Realtek High Definition

Dysk fizyczny: WDC WD800BEVS-22RSTO ATA Device
Naped dyskow optycznych: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T2ON ATA Device

Klawiatura: Launch Manager
Mysz: zgodna z HID , Synaptics PS/2 Port TouchPad

Karta sieciowa: Karta sieciowa Broadcom 802.11g
Karta sieciowa: Zintegrowany kontroler Broadcom 440x 10/100
Modem: HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCP[/code]

PostWysłany: 01 Cze 2008, 16:02
przez Bozz
Tutaj masz sterowniki:
Kod: Zaznacz wszystko
http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=N&ProductID=2101&DwnldID=16012&strOSs=44&OSFullName=Windows*%20XP%20Professional&lang=eng


Sterowniki te są w formacie *.exe,a jak wiadomo takich nLite nie preferuje. Trzeba je wrzucić na dyskietkę (jak nie masz stacji dyskietek to musisz skorzystać z zewnętrznej, możesz też użyć emulatora FDD - http://chitchat.at.infoseek.co.jp/vmware/vfd.html)

PostWysłany: 01 Cze 2008, 21:20
przez anulka
w przypadku sciagniecia tych sterownikow co mi podales moge je zapisac z rozszerzeniem exe na tym emulatorze FDD, czyli wirtualnej dyskietce?

Po drugie nie wiem jak przelaczyc w biosie zeby najpierw widzialo plyte, poniewaz BIOSA mam po ang, nie wiem czy jest tez polski, ale dla mnie to ciezka sprawa;/?

Dziekuje chlopaki za pomoc:)

PostWysłany: 01 Cze 2008, 22:30
przez Bozz
Masz stacje dyskietek czy będziesz chciała zrobić to za pomocą emulatora. Jak za pomocą jego to w pliku "readme" masz opisane.

Bootowanie:
BIOS -> zakładka Advanced Setup

PostWysłany: 05 Cze 2008, 20:47
przez anulka
do Bozz:
probuje pobrac te sterowniki, ale niestety wyskakuje mi takie dalsza strona:
http://downloadcenter.intel.com/downloa ... l&lang=eng

Czy mam to pobrac, czy to moze jakis "substytut", ktory nie bedzie mi przydatny?

PostWysłany: 05 Cze 2008, 20:56
przez Bozz
Pobieraj śmiało

PostWysłany: 05 Cze 2008, 21:03
przez anulka
dzieki Bozz:)

A ten sterownik mam nagrac razem z windowsem przez program nlite na CD? Tylko ten sterownik czy jakis jeszcze?

PostWysłany: 05 Cze 2008, 21:37
przez Bozz
Tak jak pisałem, nLite nic tutaj nie poradzi...

Bozz napisał(a):Sterowniki te są w formacie *.exe,a jak wiadomo takich nLite nie preferuje. Trzeba je wrzucić na dyskietkę (jak nie masz stacji dyskietek to musisz skorzystać z zewnętrznej, możesz też użyć emulatora FDD - http://chitchat.at.infoseek.co.jp/vmware/vfd.html)