TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

zamiana z visty na XP - problemy - ACER EXTENSA 5204

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

zamiana z visty na XP - problemy - ACER EXTENSA 5204

Postprzez anulka » 01 Cze 2008, 15:06

PostUA:


Witam wszystkich,
Wiem, ze watek byl poruszany juz wiele razy, niestety ja nie daje sobie rady- domena plci pieknej w tych sprawach:( Mecze sie juz 3 dzien na przeinstalowaniu plytki z XP i nlite - niestety bez skutku:(

Moj glowny problem jak podejrzewam to zly dobor sterownikow - sciagalam je ze strony acera pod serie acera 5200 - niestety tam pod XP jest ich duzo do wybrania. Co do dysku to nie wiem jak jest u mnie dokladnie - w windowsie sprawdzilam, ze jest to dysk ATA ale nie jestem tego pewna. Aha i nie wiem skad dokladnie pobrac do niego sterowniki;/

Nagralam juz jedna plytke przez nlite razem ze sterownikami- przy odpaleniu komputera razem z plyta wlacza sie znowu VISTA, gdy chce ja wlaczyc juz w systemie windowsa - opcja uruchomienia instalacji XP jest nieaktywna.

Prosze bardzo o pomoc z tymi sterownikami i jak to wszystko zrobic zeby w koncu zadzialalo.

Pozdrawiam Anka:)
anulka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 8
Dołączenie: 01 Cze 2008, 14:39

Postprzez buzu » 01 Cze 2008, 15:46

PostUA:


Po pierwsze primo >>stery muszą być do tego modelu bądź serii i pod XP.
Po drugire primo w biosie ustaw bootowanie z cd/dvd inaczej jak masz preinstalowaną Viste to ona będzie startowała z ukrtyej partycji.
Po trzecie primo albo skasujesz Viste(format) OPRÓCZ ukrytej partycji z instalką Visty(może się przydać w przyszłości) i na tej partycji instalniesz XP albo podzielisz dysk,zostawisz Viste i zainstalujesz Xp jako drugi sys.Ale w tym układzie będziesz musiał edytować plik boot.ini.
Zasada jest prosta.Instalujesz systemy w/d wieku .Czyli 1.xp.potem Vista jeżeli ją chcesz wogóle.Osobiście polecam Viste .B.stabilna,zero zwiech ,itd.Nie gram w gierki więcej na ten temat w dziale Gry czy jakoś tak.
Alter alterum docet.
Awatar użytkownika
buzu
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie
 
Posty: 853
Dołączenie: 26 Gru 2006, 02:20
Miejscowość: Łódź

mam juz dane o swoim komputerze

Postprzez anulka » 01 Cze 2008, 15:55

PostUA:


Plyta glowna:
Typ procesora: Mobile Unknow, 1866 MHz (3.5 x 533)
Pamiec fizyczna: 1013 MB
Ty BIOS'a: Phoenix (02/13/07)

Ekran:
Karta wideo: Mobile Intel (R) 945GM Express Chipset Family (224 MB)
Monitor: Rodzajowy monitor Pnp (NoDB)

Glosniki: Realtek High Definition

Dysk fizyczny: WDC WD800BEVS-22RSTO ATA Device
Naped dyskow optycznych: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T2ON ATA Device

Klawiatura: Launch Manager
Mysz: zgodna z HID , Synaptics PS/2 Port TouchPad

Karta sieciowa: Karta sieciowa Broadcom 802.11g
Karta sieciowa: Zintegrowany kontroler Broadcom 440x 10/100
Modem: HDAUDIO Soft Data Fax Modem with SmartCP[/code]
anulka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 8
Dołączenie: 01 Cze 2008, 14:39

Postprzez Bozz » 01 Cze 2008, 16:02

PostUA:


Tutaj masz sterowniki:
Kod: Zaznacz wszystko
http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=N&ProductID=2101&DwnldID=16012&strOSs=44&OSFullName=Windows*%20XP%20Professional&lang=eng


Sterowniki te są w formacie *.exe,a jak wiadomo takich nLite nie preferuje. Trzeba je wrzucić na dyskietkę (jak nie masz stacji dyskietek to musisz skorzystać z zewnętrznej, możesz też użyć emulatora FDD - http://chitchat.at.infoseek.co.jp/vmware/vfd.html)


Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator
 
Posty: 2862
Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Postprzez anulka » 01 Cze 2008, 21:20

PostUA:


w przypadku sciagniecia tych sterownikow co mi podales moge je zapisac z rozszerzeniem exe na tym emulatorze FDD, czyli wirtualnej dyskietce?

Po drugie nie wiem jak przelaczyc w biosie zeby najpierw widzialo plyte, poniewaz BIOSA mam po ang, nie wiem czy jest tez polski, ale dla mnie to ciezka sprawa;/?

Dziekuje chlopaki za pomoc:)
anulka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 8
Dołączenie: 01 Cze 2008, 14:39

Postprzez Bozz » 01 Cze 2008, 22:30

PostUA:


Masz stacje dyskietek czy będziesz chciała zrobić to za pomocą emulatora. Jak za pomocą jego to w pliku "readme" masz opisane.

Bootowanie:
BIOS -> zakładka Advanced Setup


Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator
 
Posty: 2862
Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Postprzez anulka » 05 Cze 2008, 20:47

PostUA:


do Bozz:
probuje pobrac te sterowniki, ale niestety wyskakuje mi takie dalsza strona:
http://downloadcenter.intel.com/downloa ... l&lang=eng

Czy mam to pobrac, czy to moze jakis "substytut", ktory nie bedzie mi przydatny?
anulka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 8
Dołączenie: 01 Cze 2008, 14:39

Postprzez Bozz » 05 Cze 2008, 20:56

PostUA:


Pobieraj śmiało


Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator
 
Posty: 2862
Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Postprzez anulka » 05 Cze 2008, 21:03

PostUA:


dzieki Bozz:)

A ten sterownik mam nagrac razem z windowsem przez program nlite na CD? Tylko ten sterownik czy jakis jeszcze?
anulka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 8
Dołączenie: 01 Cze 2008, 14:39

Postprzez Bozz » 05 Cze 2008, 21:37

PostUA:


Tak jak pisałem, nLite nic tutaj nie poradzi...

Bozz napisał(a):Sterowniki te są w formacie *.exe,a jak wiadomo takich nLite nie preferuje. Trzeba je wrzucić na dyskietkę (jak nie masz stacji dyskietek to musisz skorzystać z zewnętrznej, możesz też użyć emulatora FDD - http://chitchat.at.infoseek.co.jp/vmware/vfd.html)


Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator
 
Posty: 2862
Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20


Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Darijush, Google [Bot]