Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Wentylator/zacinanie się komputera

26 Kwi 2008, 20:27

Tak więc mój komputer zacina się przy większym obciążeniu , a czasem nawet przy włączaniu windy. Zasugerowano mi w innym wątku ze to przegrzewanie sie proca (55C, płyta główna 36C)

Nazwa płyty głównej Jetway P4MFA/P4MFM/P4XFA/P4XFB(U)/P4XFM

Typ procesora Intel Celeron 4A, 2433 MHz (6 x 406)

Karta Graficzna GeForce MX 440.

Jaki wentylator zakupić?

26 Kwi 2008, 20:41

Może to być wina wentylator albo że wina jest z powodu kurzu :?: włącz komputer odkręć bok i przy jakieś gierce popatrz na wentylator co się z nim dzieje,przyczyn jest wiele np może być coś z windowsem,ale zobacz tak jak ci mówię.

P.S Kolega ma celerona 2533Mhz i temperature ma 50C i nic się mu nie dzieje

26 Kwi 2008, 20:57

Komp był u informatyka - wyczyszczony z kurzu. On sam mówił że to wirus i zebym odlaczył napęd CD (odłączyłem) problem nadal istnieje więc to chyba nie wirus. Wiatraczek działa normalnie.

#Edit komp już był skanowany memtestem który nic nie wykrył, logi czyste.

26 Kwi 2008, 21:02

On sam mówił że to wirus i zebym odłaczył napęd CD

To się spytaj tego informatyka co ma wirus do napędu cd :?: ja ci odpowiem na te pytanie nic nie ma wirus do napędu,zainstaluj antywirusa np tego :arrow: http://www.instalki.pl/programy/downloa ... s_2008.php

Przeskanuj komputer i usuń wirusy.

26 Kwi 2008, 21:04

ROTFL co to za idiota Ci kazał odłączyć napęd... Przeskanuj anty wirem albo format... Jakby się przegrzewał to by proc zmniejszał taktowanie a płyta znając życie by wyła. Dla tej architektury 50C to normalna temp pracy.

26 Kwi 2008, 21:04

Znaczy to nie tak. On wirusy usnął ale powiedział że przez napęd mogły mi sie dziwne rzeczy na kompie robic (a w napędzie po prostu tacka się nie wysuwa bo jest przycisk zepsuty i trzeba drucikiem..). Teraz właśnie kończę jeszcze skan Kasperskym Online Scanerem.

#Edit To może zasilka? On mówił ze to była wina wirusa no ale chyba jednak nie bo problem nadal występuje po tym jak on usunął wirusy. A co do napędu też się zdziwiłem ale no cóż niby informatyk to się lepiej zna..

26 Kwi 2008, 21:08

Pseudo informatyków jest wielu... a co do zasilacza to wątpie ale na wszelki wypadek podaj jaki masz teraz zasilacz :?:

26 Kwi 2008, 21:10

Nazwa zasłonięta i nie widać jak się odkręci obudowe... No wiesz on pracuje w firmie u mojego taty i jest tam informatykiem no cóż chyba "informatykiem"

26 Kwi 2008, 21:11

a chociaż ile ma mocy pisze :?:

26 Kwi 2008, 21:24

Jest napisane że 300W.

26 Kwi 2008, 21:26

trochę słaby jest ale powinien wystarczać do tego sprzętu ;-) od jakiego czasu ci się to dzieje :?:

26 Kwi 2008, 21:27

Miesiąc po wymianie RAMu. Miałem podobną sytuacje rok temu ale wtedy mi naprawiali płytę główną i zapłaciłem 280 zł za samą naprawę ;/

26 Kwi 2008, 21:29

A to już chyba wiem czego to wina przetestuj tym pamięć :arrow: https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/testowanie-i-diagnostyka/memtest86/

26 Kwi 2008, 21:29

Jak już nadmieniłem , testowałem ram MemTestem po godzinie 0 błędów.

26 Kwi 2008, 21:32

A po wiec mi jaki masz dysk, i jak wygląda te zacięcie.
Wyślij odpowiedź