TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Wikipedia zniknie z internetu?

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

Wikipedia zniknie z internetu?

Postprzez Bozz » 13 Lut 2007, 17:23

PostUA:

Florence Devouard, radna fundacji Wikimedia Foundation, poruszyła zgromadzonych na konferencji Lift07 oświadczeniem, że Wikipedia ma pieniądze jeszcze tylko na kwartał działalności, i jeśli nic się nie zmieni, zniknie z Internetu.
"Na obecną chwilę Wikipedia ma zasoby finansowe na jakieś 3-4 miesiące pracy jej serwerów. Jeśli nie znajdą się dodatkowe fundusze, niewykluczone, że nie będzie już Wikipedii" - oświadczyła Devouard.

Wikipedia obecnie posiada około 1,1 miliona dolarów. By kontynuować swoją działalność, serwis potrzebuje 5 milionów dolarów rocznie.

Wikipedia to wielojęzyczny projekt internetowej encyklopedii open content. Od czasu swojego powstania w 2001 r. Wikipedia rozrosła się do rozmiarów największej encyklopedii dostępnej w Internecie. W 2006 została nazwana przez tygodnik Time kosmicznym kompendium wiedzy (cosmic compendium of knowledge).

onet.pl

Co o tym myślicie? Ja mam nadzieje ze do tego nie dojdzie...
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Postprzez kukaszr » 13 Lut 2007, 17:39

PostUA:

będzie b. kiepsko jak wiki zniknie... generalnie to z niej zazwyczaj czerpałem wiedzę do szkoły... nawet ostatnio dotowałem ją na całe 5$ ;] aż dziw, że uczymanie tych serwów tyle kosztuje.
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez Bozz » 13 Lut 2007, 17:59

PostUA:

NO dokładnie, jezeli jakies zadanie do sQl to tylko z wikipedii. Mam nadzieje ze % mln ludzi zrzuci sie po 1$ i bedzie loox
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Postprzez Mac » 13 Lut 2007, 19:17

PostUA:

Serwery to małe piwo. Łącze to jest koszt. Nie mówiąc o zakupie nowych serwerów.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez WieChu ZiooM » 14 Lut 2007, 19:49

PostUA:

Nie no jak zniknie Wikipedia to bedzie naprawde kiepsko.
Były tam świetne i na temat informacje... Trudno teraz bedzie w takim razie zrobić coś do szkoły :D hehe No cóż głupio i tyle
A tak przyokazji to podacie mi skale tych takich gwiazdek w profilu
Forumowicz
postujący
Aktywny w pismie
Prosiłbym was od ilu postów jest co i jak :)
A jeśli pomogłem proszę o Plusika
Awatar użytkownika
WieChu ZiooM
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 13 Sty 2007, 19:25
Miejscowość: Gliwice

Postprzez proktor » 14 Lut 2007, 21:21

PostUA:

to już nie zdałem :(

kukaszr: też dotowałem :D

Serwery to małe piwo. Łącze to jest koszt. Nie mówiąc o zakupie nowych serwerów.

Nie powiedziałbym, że serwery to małe piwo... zobacz ile jest wersji jezykowych, ile taka baza danych wiki musi ważyć, i jaki ruch generuje taki serwis... zresztą sam serwer to nie wszystko, administratorów też trzeba wyżywić... Stosunkowo do liczby odwiedzin takiej wiki to chyba łącza/transferu tak bardzo nie ciągnie, bo ile taka wiki możę ważyć(sam index.php)
strony internetowe: Błonie, Brwinów, Pruszków, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 28 Kwi 2005, 19:59

Postprzez kukaszr » 14 Lut 2007, 23:04

PostUA:

mogło by ich poratować zrobić reklamy np. gdy wpisujesz do wyszukiwarki

TV -wychodzi opis jak to sie am w wikipedi i reklama 480/80 jakiejs stacji tv. mysle ze nie jedna amerykanska stacja tv zaplacila by miliony za taka reklame.

DVD -wychodzi np. reklama warner bross ;d i opis na czym polega dvd i takie pierdoły
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez Bozz » 15 Lut 2007, 15:10

PostUA:

"Wikipedia nie zostanie zamknięta w najbliższym czasie" - podała strona wikinews.org odnosząc się do informacji o kłopotach finansowych tej popularnej encyklopedii.
"Wikipedia opiera się całkowicie na dobroczynności jej czytelników, i jak większość organizacji niedochodowych, regularnie potrzebuje pieniędzy na kontynuowanie swojego działania" - piszą w specjalnym oświadczeniu przedstawiciele organizacji.

"Oczywiście, nasze koszty poważnie wzrosły. Jako organizacja niedochodowa działająca na całym świecie, musimy się wykazać dużą kreatywnością aby podołać wzrastającym wyzwaniom, które stają się coraz bardziej realne" oświadczyła prezes zarządu Fundacji Wikimedia, Florence Devouard, która podkreśla jednak, że użytkownicy encyklopedii nie powinni być zaniepokojeni. "Nie jest dobrze. Oczywiście nie zamkniemy Wikipedii, będziemy robić to, co zwykle" - powiedziała Devouard. Fundacja Wikipedia, utrzymująca największą encyklopedię online - Wikipedia ma środki jedynie na 3-4 miesiące działania. Są już jednak chętni do jej sponsorowania - amerykańskie fundusze venture capital oraz firma Google - poinformowały media amerykańskie.

Według agencji AP, prezes Fundacji Wikipedia, Florence Devouard poinformowała 12 lutego na konferencji Lift07, że Fundacja posiada środki na działanie i zasilanie encyklopedii Wikipedia jedynie przez 3-4 miesiące. Fundacja potrzebowała bowiem 4-5 mln USD rocznie, zaś w momencie ogłoszenia oświadczenia Devouard na koncie jej znajdowało się jedynie 1,1 mln USD.

W 2007 roku Fundacja ma też zwiększone zapotrzebowanie na kapitał - planowane było praktycznie dwukrotne powiększenie zasobów sprzętu informatycznego, co miało pozwolić na zachowanie szybkiego dostępu internautów do rozrastającej się encyklopedii.

Według informacji przekazywanych przez amerykańskie portale informacyjne (m.in. Slashdot, Yahoo) dofinansowaniem Fundacji Wikipedia zainteresowała się największa amerykańska firma działająca w sieci - Google. Jednak Google w oświadczeniu dla mediów nie potwierdził tej informacji.

Według telewizji CNN, dofinansowaniem Fundacji Wikipedia są też zainteresowane dwa amerykańskie fundusze venture capital. W 2006 roku wszystkie firmy venture capital w USA zainwestowały w światowe firmy internetowe 4 mld USD i rynek ten należy dla nich do najważniejszych.

Powstała w 2001 roku Wikipedia jest największa encyklopedią internetową. Posiada 200 wersji językowych, z czego największa jest wersja angielska posiadająca 900 tys. haseł. Wersja polska jest co do wielkości piąta - posiada 150 tys. haseł. Istnieją także wersje w językach lokalnych i dialektach np. katalońskim, baskijskim, walijskim, gaelickim czy kaszubskim.

onet.pl

Na szczescie :)
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Postprzez Mirahz » 17 Lut 2007, 17:35

PostUA:

I tak jakos by sobie poradzili. Ogromna baza informacji i znana marka nie pojdzie tak szybko w zapomnienie ;)
Awatar użytkownika
Mirahz
Administrator
Administrator

Dołączenie: 10 Maj 2004, 20:40
Miejscowość: Polska
Pochwały: 6
Sprzęt: Samsung NP530, Huawei P30 Pro

Powróć do Free Post

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]