TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Win 8.1 Laptop. Brak korektora dźwiękowego. Realtek HD Audio

Szukasz sterownika? Masz problem? Wszystko związane ze sterownikami itp.
Regulamin forum
1. Przed stworzeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji "Szukaj" (górne menu).

2. Baza sterowników do drukarek oraz urządzeń wielofunkcyjnych.

Win 8.1 Laptop. Brak korektora dźwiękowego. Realtek HD Audio

Postprzez beznazwowy » 29 Maj 2016, 15:18

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/50.0.2661.102 Safari/537.36


Witam Znawczynie oraz Znawców. Laptop z zintegrowanym układem ALC283 Realteka. O płycie głównej mam takie informacje - Chipset: Intel Haswell. Southbridge: Intel HM86. System Win 8.1 64 Bit. Acer Aspire V Nitro VN7 591G. Od momentu zakupu laptopa brak jest equalizera lub korektora dźwiękowego - jak kto woli. Przyznam, że bardzo mi to przeszkadza. Wepchany na siłe Dolby Digital Plus z niby korektorem, mi w ogóle nie pasuje. Już pomijam fakt, że automatycznie mi się te całe Dolby wyłącza przy odpaleniu gry lub programu typu Skype itp. Filmów nie oglądam, laptopa pod tv nie podłączam więc mi te Dolby do niczego nie potrzebne tak prawde pisząc. Jest jakiś sposób aby dograć korektor od Realteka? Daje w załączniku zrzut jak wygląda Menedżer Realteka i sami zobaczcie, że jest dość okrojony... Instalowałem, z trzy wersje sterowników HD Audio i zawsze jest to samo - brak starego dobrego korektora Realteka, w zamian te Dolby Digital się wgrywa w każdej z wersji sterownika :( Może przyczyną jest złe odinstalowywanie/pozostałości po kasowanej wersji? Druga opcja - uszkodzona karta dźwiękowa? Trzecia opcja - BIOS? Gdzieś na innym forum widziałem ktoś miał ten sam problem, ale zmiana sterowników pomogła w większości tego typu przypadkach, plus sterownik chipsetu. U mnie chipset jest aktualny bo po zakupie laptopa wszystko aktualizowałem. Jakieś rady? Format i tak mnie czeka bo mam problem z przygasaniem ekranu którego za nic nie da się wyłączyć, jednak z tym formatem póki co się wstrzymuje z powodu pracy. Może jeszcze inny sterownik ktoś poleci lub jakaś porada nie związana ze sterownikami dźwiękowymi? Z góry bardzo dziękuje za najmniejszą pomoc.
Załączniki
1a.jpg
1a.jpg (79.85 KiB) Obejrzany 10443 razy
beznazwowy
Postujący
Postujący
 
Posty: 294
Dołączenie: 30 Sie 2006, 14:25

Re: Win 8.1 Laptop. Brak korektora dźwiękowego. Realtek HD A

Postprzez mateo8898 » 29 Maj 2016, 23:29

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:46.0) Gecko/20100101 Firefox/46.0


Tu masz sterowniki ze strony Acer`a -> http://global-download.acer.com/GDFiles ... ER&SC=PA_6
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Win 8.1 Laptop. Brak korektora dźwiękowego. Realtek HD A

Postprzez beznazwowy » 31 Maj 2016, 06:15

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/50.0.2661.102 Safari/537.36


Dziękuje za sterowniki, tej wersji nie miałem instalowanej. Jednak... bez zmian :( wyczyściłem programem od sterowników pozostałości, i rejestr przeczyszczony, chyba wszelkie możliwe foldery gdzie mogłyby znajdować się pozostałości po poprzedniej wersji tak aby zainstalować te podane w linku na czysto, i nic... Menedżer wciąż taki sam jak w załączniku. Jedyna nowość jest taka, że nie mam ikonki od Dolby na pasku zadań. Co do dźwięku to o ileś procent wycisza mi automatycznie gre gdy ktoś jest na kanale komunikacyjnym. Tak jest z każdą grą gdzie jest wbudowany komunikator, i nie tylko zresztą w grach. Przyznam, że to bardzo uciążliwe nie słyszeć prawie w ogóle dźwięków z gry, a za to doskonale słyszeć osoby komunikujące się. Odpowiednie suwaki w systemowych opcjach dźwięku nic nie zmieniają, tak jakby nie zapisywały się ustawienia... Kombinowałem z priorytetami, ustawieniami nagrywania i nic. Format jak pisałem - chciałbym póki co ominąć. Może coś w BIOSie?
beznazwowy
Postujący
Postujący
 
Posty: 294
Dołączenie: 30 Sie 2006, 14:25

Re: Win 8.1 Laptop. Brak korektora dźwiękowego. Realtek HD A

Postprzez CRAAACH » 04 Cze 2016, 21:10

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/49.0.2623.87 Safari/537.36


A potrzebujesz korektora do wszystkiego czy tylko do muzyki? Jak do muzyki to wystarczy odpowiedni odtwarzacz. Co do przyciszania dźwięków to wejdź w opcje dźwięku, ale w Windows, a potem poszukaj opcji: ,,przyciszanie dźwięków podczas połączeń telefonicznych\komunikacyjnych" i zaznacz ,,brak przyciszania" czy coś takiego. Może wraz z opcją Dolby masz ustawienia EQ gdzie indziej?
CRAAACH
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 4
Dołączenie: 04 Cze 2016, 20:26
Sprzęt: Mój opis sprzętu dostępny na stronie: hitbox.tv/CRAAACH

Re: Win 8.1 Laptop. Brak korektora dźwiękowego. Realtek HD A

Postprzez beznazwowy » 07 Cze 2016, 14:26

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/50.0.2661.102 Safari/537.36


CRAAACH napisał(a):,,przyciszanie dźwięków podczas połączeń telefonicznych\komunikacyjnych" i zaznacz ,,brak przyciszania"
To było zrobione na pierwszym miejscu - pisałem w pierwszym poście o tym. Tak samo z Dolby, korektor tam jest, ale ani troche mi nie pasuje. Brakuje mi efektów typu wytłumione pomieszczenie itp jak to jest w Realteku, ogólnie korektor Realteka by sie przydał, jak wspominałem
beznazwowy
Postujący
Postujący
 
Posty: 294
Dołączenie: 30 Sie 2006, 14:25

Re: Win 8.1 Laptop. Brak korektora dźwiękowego. Realtek HD A

Postprzez beznazwowy » 24 Cze 2016, 02:13

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/51.0.2704.103 Safari/537.36


Pomajstrowałem troche i zauważyłem, że to wina chyba tego paskudnego Dolby Digital. Gdy klikam prawym na ikonke systemowego głośniczka i biore pozycje "urządzenia do nagrywania" to automatycznie mi się Dolby gasi i jest właśnie ten wcześniej wspomniany wyciszony dźwięk czyli na to wychodzi, że to nei wyciszony dźwiek, a raczej dźwięk bez włączonego Dolby Digital. Jakieś rady? Napisałbym do windowsa ale wątpie aby coś odpowiedzieli pomocnego, poza jakaś śmieszną regułką
beznazwowy
Postujący
Postujący
 
Posty: 294
Dołączenie: 30 Sie 2006, 14:25


Powróć do Sterowniki

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]