Witam Znawczynie oraz Znawców. Laptop z zintegrowanym układem ALC283 Realteka. O płycie głównej mam takie informacje - Chipset: Intel Haswell. Southbridge: Intel HM86. System Win 8.1 64 Bit. Acer Aspire V Nitro VN7 591G. Od momentu zakupu laptopa brak jest equalizera lub korektora dźwiękowego - jak kto woli. Przyznam, że bardzo mi to przeszkadza. Wepchany na siłe Dolby Digital Plus z niby korektorem, mi w ogóle nie pasuje. Już pomijam fakt, że automatycznie mi się te całe Dolby wyłącza przy odpaleniu gry lub programu typu Skype itp. Filmów nie oglądam, laptopa pod tv nie podłączam więc mi te Dolby do niczego nie potrzebne tak prawde pisząc. Jest jakiś sposób aby dograć korektor od Realteka? Daje w załączniku zrzut jak wygląda Menedżer Realteka i sami zobaczcie, że jest dość okrojony... Instalowałem, z trzy wersje sterowników HD Audio i zawsze jest to samo - brak starego dobrego korektora Realteka, w zamian te Dolby Digital się wgrywa w każdej z wersji sterownika

Może przyczyną jest złe odinstalowywanie/pozostałości po kasowanej wersji? Druga opcja - uszkodzona karta dźwiękowa? Trzecia opcja - BIOS? Gdzieś na innym forum widziałem ktoś miał ten sam problem, ale zmiana sterowników pomogła w większości tego typu przypadkach, plus sterownik chipsetu. U mnie chipset jest aktualny bo po zakupie laptopa wszystko aktualizowałem. Jakieś rady? Format i tak mnie czeka bo mam problem z przygasaniem ekranu którego za nic nie da się wyłączyć, jednak z tym formatem póki co się wstrzymuje z powodu pracy. Może jeszcze inny sterownik ktoś poleci lub jakaś porada nie związana ze sterownikami dźwiękowymi? Z góry bardzo dziękuje za najmniejszą pomoc.
- Załączniki
-

- 1a.jpg (79.85 KiB) Obejrzany 11690 razy