TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Win XP czy ME?

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

Win XP czy ME?

Postprzez Dawid255151 » 22 Gru 2013, 18:30

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/31.0.1650.63 Safari/537.36


Witam Koledzy; Przedstawiać się tu chyba nie muszę starsi użytkownicy mnie tutaj znają,a młodsi poznają :D Wracam po długiejjjjj przerwie do was z problem ponieważ wyszedłem już troszkę z tematu także zaraz przedstawię jaki jest problem.

Mój Komp to :
Zasilacz; 400w bez firmowy jakiś shit kupiłem z 5-6lat temu.
Płyta Gigabyte GA-G31M-S2L
Procek Dual Core 1.8Ghz
Ram no było 2gb ale jedna kość padła i jest 1GB DDR 667mhz
Grafika - Zintegrowana na płycie
Dysk ; Matrox 80gb (jeszcze na ata) ma już 7lat

Komp chodził na winach przez swój żywot i na viscie i na xp głównie.

Do rzeczy; Komp coś muli,szczególnie przy korzystaniu z internetu a internet do wolnych nie należy 10mega , zrobiłem nie dawno formata, ale jak komp pochodzi dłużej to zaczyna mulić potem przy prostych pracach , pare kart otwartych w przeglądarce z 2-3 filmiki w tym i muli go coś...

I nie wiem czy tu już wina Dysku który jest stary... Czy tej brakującej kości... Czy po prostu obecne przeglądarki mają już tak duże wymagania że mój komputer jest zbyt stary...

I nie wiem co zrobić czy zainstalować mu win me ? który ma mniejsze wymagania i do przeglądania internetu i słuchania muzyki a także oglądania filmów to wystarczy ? Czy po prostu zmienić dysk...
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2064
Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Re: Win XP czy ME ?

Postprzez ZacnyWacław » 22 Gru 2013, 22:33

PostUA: Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_9_1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/31.0.1650.63 Safari/537.36


Dołóż 1GB RAM i zmień dysk na nowszy, komp będzie śmigał na Windows 7 bez problemu. Nie widzę sensu instalowania XP czy Me. To stare gnioty. Windows 7 będzie wspierany jeszcze przez wiele lat, nie ma dużych wymagań i działa dużo lepiej od swoich poprzedników.


Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
ZacnyWacław
Postujący
Postujący
 
Posty: 370
Dołączenie: 16 Kwi 2010, 09:46
Pochwały: 13

Re: Win XP czy ME ?

Postprzez denzili » 23 Gru 2013, 11:42

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/31.0.1650.63 Safari/537.36


Kolega wyżej ma rację. Dysk i ram no podstawa inaczej nic nie zrobisz. Ale zapewne tak się muli przez dysk bo 1gb ramu powinno starczyć, ale to już kwestia sporna może być;)


Autor postu otrzymał pochwałę
denzili
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączenie: 22 Lis 2013, 12:40
Pochwały: 1

Re: Win XP czy ME ?

Postprzez Pangia » 23 Gru 2013, 13:25

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3


ZacnyWacław napisał(a):Dołóż 1GB RAM i zmień dysk na nowszy, komp będzie śmigał na Windows 7 bez problemu. Nie widzę sensu instalowania XP czy Me.

Jak nie ma ten komputer służyć go jakichkolwiek gier, to nie wiem po co się pchać w Win7, który choćby nie wiadomo co mówić na jego temat, to po prostu jest cięższy od XP i nic tego nie zmieni.
Co do dysku to może warto zrobić skan przez HD Tune? Być może jest już na dysku parę bad sectorów i dlatego po formacie komp szybko traci wigor.


Autor postu otrzymał pochwałę
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 782
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Re: Win XP czy ME?

Postprzez mateo8898 » 23 Gru 2013, 16:24

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:26.0) Gecko/20100101 Firefox/26.0


W HD Tune zrób screenshot zakładki Health i wrzuć na forum.


Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Win XP czy ME?

Postprzez Dawid255151 » 23 Gru 2013, 17:22

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/31.0.1650.63 Safari/537.36


No tutaj jest wszystko Ok.

Image
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2064
Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Re: Win XP czy ME?

Postprzez mateo8898 » 23 Gru 2013, 18:13

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:26.0) Gecko/20100101 Firefox/26.0


Wejdź jeszcze w Menedżer Urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane -> Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu
To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Win XP czy ME?

Postprzez Dawid255151 » 23 Gru 2013, 19:43

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/31.0.1650.63 Safari/537.36


Image
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2064
Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Re: Win XP czy ME?

Postprzez mateo8898 » 23 Gru 2013, 20:37

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:26.0) Gecko/20100101 Firefox/26.0


Jeszcze Pomocniczy kanał IDE
Dysk jest na złącze ATA czy SATA??
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Win XP czy ME?

Postprzez Dawid255151 » 23 Gru 2013, 22:46

PostUA: Mozilla/5.0 (Linux; Android 4.1.2; LT30p Build/9.1.A.1.141) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/30.0.1599.92 Mobile Safari/537.36


Ata kolego.
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2064
Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Re: Win XP czy ME?

Postprzez mateo8898 » 23 Gru 2013, 22:59

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:26.0) Gecko/20100101 Firefox/26.0


OK, ale dalej nie podałeś Pomocniczego kanału.
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Win XP czy ME?

Postprzez Dawid255151 » 24 Gru 2013, 03:58

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/31.0.1650.63 Safari/537.36


Prosze :arrow: Image
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2064
Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Re: Win XP czy ME?

Postprzez mateo8898 » 24 Gru 2013, 10:47

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:26.0) Gecko/20100101 Firefox/26.0


Dziwne, bo to wygląda tak, jakby dysk nie pracował na żadnym z tych dwóch kanałów. Masz ich może więcej??? Jeśli tak to wrzuć screenshoty ze wszystkich.
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Win XP czy ME?

Postprzez Dawid255151 » 24 Gru 2013, 11:11

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/31.0.1650.63 Safari/537.36


Dysk mam tylko jeden, tylko mam dwie partycje.
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2064
Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Re: Win XP czy ME?

Postprzez mateo8898 » 24 Gru 2013, 14:39

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:26.0) Gecko/20100101 Firefox/26.0


Ale mi chodzi o to, że masz więcej tych "kanałów" w menedżerze urządzeń, a nie dysków. Zresztą na kawałku zrzutu widać, że w gałęzi Kontrolery IDE masz więcej niż 2 kanały.
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Następna

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]