TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Windows Vista dylemat

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

Windows Vista dylemat

Postprzez santana34444 » 06 Lut 2008, 00:21

PostUA:

Witam!
Mam mały dylemat co do instalacji Windows Vista. Otóż złożyłem sobie nowy komputer i póki co leży on w kartonie od paru dni bo nie mogę się zdecydować co do instalacji tego właśnie systemu operacyjnego czy pozostanie przy XP. Moje wymagania co do systemu nie są wielkie zwłaszcza że mój nowy komputer można porównać do dobrego samochodu sportowego a stary do starego fiata 126p. Nie boję się więc o to że mój komputer będzie miał jakiekolwiek problemy z obsługą tego systemu (mam na myśli problemy typu długie myślenie komputera, bo wiem że vista sam w sobie ma jeszcze wiele błędów więc czasem może się zaciąć). Cały mój sprzęt (wszystkie podzespoły typu płyta główna karta graficzna) otrzymały certyfikaty "Działa z vistą", oraz znalazłem wszystkie programy pod vistę których dotychczas używałem na XP. Ale przejdźmy teraz do tematu. Komputer jest mi potrzebny bardziej do pracy biurowej, żeby coś wydrukować do szkoły, poszukać informacji w internecie, a w czasie wolnym pograć w gry pooglądać filmy czy też telewizję (do tunera też znalazłem sterownik). Jednak czasem ściągnę dzięki sieci P2P jakiś film, grę, czy też płytę z muzyką. Nie stać mnie żeby kupować co drugi dzień jakiś film, grę czy też płytę bo akurat okaże się hitem. I tu nasuwa się moje pytanie. Wiele znajomych mówi mi że vista ma wbudowane coś takiego że informuje Microsoft o tym że posiadam nielegalną zawartość na dysku twardym i że system analizuje każdy mój ruch. Proszę o potwierdzenie tych zapytań odpowiedzią przeczącą lub twierdzącą z załączonym linkiem gdzie sam będę mógł o tym przeczytać .
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Postprzez jonny » 06 Lut 2008, 09:39

PostUA:

Do końca nie wiadomo co Microsoft wcisnął w Vistę , może lepiej uważać ,ale ja bym się tak nie przejmował.

Proponuję Ci wg. mnie najlepsze rozwiązanie , mianowicie , zainstaluj sobie bootmenadżera i dwa systemy Viste i XP . Uruchamiasz który chcesz zależnie co zamierzasz robić .

A tak ogólnie to, co ta vista daje poza wyglądem ? chyba nic nowego ,same zabezpieczenia i utrudnienia.
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 13 Lip 2006, 10:16
Miejscowość: Łódź

Postprzez Arexe » 06 Lut 2008, 17:18

PostUA:

Ja ci radze zostać przy XP... Vista właśnie nic wiele nie dodaje do systemu, XP jest chyba bardziej stabilny i mysle, ze lepiej go zainstalowac :roll:

Za duzych wymagan nie masz co do pracy na komputerze wiec radze ci XP chyba ze ten SP1 do Visty bedzie jakis super <lol>

A o ten program szpiegowski to ci chyba chodzi o WGA ktory informuje o pirackiej wersji windowsa a nie wiem czy cos takiego jest na Viscie ale przypuszczam ze tak. Ten program instaluje sie dopiero gdy pobierasz aktualizacje do windowsa (Windows Update) :smile:

PS. nie znam sie na tym zbytnio :P

@DOWN
Tak też własnie mozna i polecam wtedy: http://www.instalki.pl/programy/downloa ... timate.php
Ostatnio edytowany przez Arexe, 06 Lut 2008, 18:24, edytowano w sumie 1 raz
۞₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪۞
Google H4x0r prawdę Ci powie!
Awatar użytkownika
Arexe
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Kwi 2006, 10:19
Pochwały: 3

Postprzez Palacio » 06 Lut 2008, 17:50

PostUA:

Jeżeli zależy ci na tym żeby mieć wygląd Visty a nie mieć problemów to może warto zainstalować XP oraz styl systemy Vista. To się nakłada i wtedy masz opcje jak w XP a wygląd jak w Vista.
Awatar użytkownika
Palacio
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:14
Miejscowość: Władywostok
Pochwały: 82

Postprzez santana34444 » 06 Lut 2008, 18:36

PostUA:

do Arexe:

Ja myślę przyszłościowo, dlatego myślę o viście. Chcę system kupić oryginalny, dlatego o pirackiej wersji windows nie ma mowy. Ja słyszałem plotki że ten system ogólnie sprawdza legalność oprogramowania nie tylko systemu. A xp nie chce kupować oryginalnego żeby za rok nie musiał kupować właśnie Visty bo na xp nie będzie nowszego oprogramowania a przecież mogę kupić vistę już teraz. Pirackiego systemu nie chce. A co do moich oczekiwań od komputera. Fakt jest szkoła to nie mam dużo czasu na granie czy oglądanie filmów ale przychodzi piątek i sobota to lubię sobie pograć, a jak są ferie czy wakacje to potrafię całe dni spędzić przed monitorem. Głównie są to nowości a te już ładnie chodzą na Viście np. mój kolega ma vistę już prawie rok i gra na niej bez żadnych problemów również w starsze gry i właśnie to bardziej mnie zachęciło do instalacji visty.

do Palacio:

Jak już napisałem wyżej ja chce system oryginalny a żeby nie płacić dwa razy chce od razu kupić viste. To prawda mógłbym się wstrzymać z kupnem visty aż będzie jeszcze trochę lepsza ale komputer czeka na swój pierwszy systema w tym komputerze chce mieć system oryginalny. Nie chce nakładki ponieważ miałem już jedną i była do bani. Więcej w niej błędów niż w całej viście. I tak jak już napisałem myślę przyszłościowo. Nie chce kupować za rok czy dwa visty bo wtedy sterowniki i programy będą pisane tylko pod nią bo teraz kupie xp bo na dzień dzisiejszy jest lepszy. A potem co XP pójdzie na śmietnik bo już będzie stary i ja stracę 300 zł.

do wszystkich:

Pisać na temat a nie jak Palacio "Jeżeli zależy ci na tym żeby mieć wygląd Visty a nie mieć problemów to może warto zainstalować XP oraz styl systemy Vista. To się nakłada i wtedy masz opcje jak w XP a wygląd jak w Vista."
Jeśli komuś się wydaje że chce viste bo wygląda ładnie graficznie to niech wogle nie pisze. Ja myślę o oryginalnym systemie (nie linuksie) na którym od czasu do czasu będę mógł pograć czy obejrzeć film, ale też taki którego nie będę musiał zmieniać za rok czy dwa ale za 4-5 lat. Taka właśnie jest Vista. Jest na nią coraz więcej programów i sterowników i gry również na nie działają. Sam grałem w starsze tytuły u kolegi parę tygodni temu i nie widziałem różnicy między graniem w XP a graniem na Viście. Po to jest mi to potrzebne. Chce wiedzieć czy faktycznie vista ma wbudowane coś takiego że informuje microsoft o tym że pobieram pliki w sieci P2P. Proszę się trzymać tego tematu a nie zbaczać gdzieś poza temat.
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Postprzez jonny » 07 Lut 2008, 10:53

PostUA:

Tak więc nie znalazłem nic o narzędziach informujących microsoft o lewych programach ma kompie i co sciągasz w P2P . Są tylko zabazpieczenia sprawdzające legalność systemu .Myślę że microsoft ma to w du... co ściągamy i czego używamy , chronią tylko swoje produkty .Bo kto by kupił system gdyby miał kupić do niego wszystkie programy legalne ,to kupa kasy .

Nie masz czego cię bać , kupuj Vistę i heja.
JPS
Awatar użytkownika
jonny
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 13 Lip 2006, 10:16
Miejscowość: Łódź

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników