Witam!
Mam mały dylemat co do instalacji Windows Vista. Otóż złożyłem sobie nowy komputer i póki co leży on w kartonie od paru dni bo nie mogę się zdecydować co do instalacji tego właśnie systemu operacyjnego czy pozostanie przy XP. Moje wymagania co do systemu nie są wielkie zwłaszcza że mój nowy komputer można porównać do dobrego samochodu sportowego a stary do starego fiata 126p. Nie boję się więc o to że mój komputer będzie miał jakiekolwiek problemy z obsługą tego systemu (mam na myśli problemy typu długie myślenie komputera, bo wiem że vista sam w sobie ma jeszcze wiele błędów więc czasem może się zaciąć). Cały mój sprzęt (wszystkie podzespoły typu płyta główna karta graficzna) otrzymały certyfikaty "Działa z vistą", oraz znalazłem wszystkie programy pod vistę których dotychczas używałem na XP. Ale przejdźmy teraz do tematu. Komputer jest mi potrzebny bardziej do pracy biurowej, żeby coś wydrukować do szkoły, poszukać informacji w internecie, a w czasie wolnym pograć w gry pooglądać filmy czy też telewizję (do tunera też znalazłem sterownik). Jednak czasem ściągnę dzięki sieci P2P jakiś film, grę, czy też płytę z muzyką. Nie stać mnie żeby kupować co drugi dzień jakiś film, grę czy też płytę bo akurat okaże się hitem. I tu nasuwa się moje pytanie. Wiele znajomych mówi mi że vista ma wbudowane coś takiego że informuje Microsoft o tym że posiadam nielegalną zawartość na dysku twardym i że system analizuje każdy mój ruch. Proszę o potwierdzenie tych zapytań odpowiedzią przeczącą lub twierdzącą z załączonym linkiem gdzie sam będę mógł o tym przeczytać .